Nova Freywille kolekcija Hommage à Sophie Taeuber-Arp

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Ante Odak

Freywille i Hrvatski prirodoslovni muzej potiču nas da ne zaboravimo na sve muzejske i kulturne institucije u Hrvatskoj stradale u nedavnim potresima, od kojih su mnoge privremeno zatvorene i čekaju na sanaciju oštećenja

Poput uspavane ljepotice, gornjogradska palača Amadeo još je jednom otvorila vrata prije početka obnove koja će joj do 2023. osigurati novo ruho. Freywille i Elenu Dizdar na nezaboravnu šetnju kroz napuštene prostorije muzeja poveo je Martin Glavinić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, a Ante Odak je sve to zabilježio kroz objektiv aparata u zanimljivu foto priču kroz koju Freywille istovremeno premijerno predstavlja svoju novu kolekcija nakita Hommage à Sophie Taeuber-Arp, Dada Dance.

photo Ante Odak 2

Freywille i Hrvatski prirodoslovni muzej odvode nas na putovanje gdje je jedina stvarnost vlastita mašta, gdje se susreću prošlost, sadašnjost i nada u divnu budućnost, a isprepliću različita umjetnička razdoblja i načini umjetničkog izražavanja. Kako bi rekli dadaisti, oslobađanje i putovanje u nepoznato područje stvaralačkog duha.

photo Ante Odak 11

U Martinovim pričama oživjele su sve zbirke, ali i duhovi prvih hrvatskih muzealaca Spiridona Brusine, Gjure Pilara i Dragutina Gorjanovića-Krambergera, utemeljitelja raznovrsnih prirodoslovnih disciplina i posebnih muzejskih specijalističkih odjela – prirodopisnih odjela Narodnog muzeja.

photo Ante Odak 13

U Freywille kolekciji nakita Dada Dance oživjela je Sophie Taeuber-Arp, jedna od najznačajnijih predstavnica apstrakcije u švicarskom slikarstvu. Sa suprugom H. Arpom sudjelovala 1916. u osnivanju avangardne skupine Dada u Zürichu.

FB Group Cover 5 Photos Montage

Njezina umjetnička djela mogu se pronaći u mnogim poznatim muzejima i galerijama diljem svijeta, a među njima se posebno ističe drvena glava njenog supruga “Dada” koja je izložena u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

photo Ante Odak 16

Freywille nadahnuće za novu kolekciju pronalazi u “Quatre espaces à cercles rouges roulants”, slikarskom remek-djelu Sophie Taeuber-Arp iz 1932. Apstraktan geometrijski dizajn lansiran je u dva seta: Dada Dance Day i Dada Dance Evening.

photo Ante Odak 17

Day oživljava izvorne boje i oblike kojima se Taeuber-Arp izražava u svom likovnom djelu. Čine ga upečatljivi komadi nakita koji privlače pažnju snažnim bojama oslikanim na površini pečenog emajla. Riječ je o čarobnoj harmoniji smaragdno zelene, jarke crvene, tajnovite crne, kraljevske plave i bogate zlatne boje, koja će odlično pristajati svim poklonicima avangarde te svim hrabrim i odvažnim damama.

photo Ante Odak 18

6 Photos FB Group Cover Collage 2

Evening je savršen za minimalističke i profinjene kombinacije. Umiruje geometrijskim blokovima nježnih nijansi sive, svjetloplave te zemljanim tonovima, ali uz dinamičan zaokret ostvaren kroz igru s potezima tajanstvene crne i raskošne zlatne boje.

6 Photos FB Group Cover Collage 1 1

Freywille kolekciju Hommage à Sophie Taeuber-Arp možete razgledati i isprobati isključivo u ekskluzivnim Freywilleovim buticima, među kojima je i onaj u Preradovićevoj 2 u Zagrebu. Za više informacija istražite i njihov online butik ili Facebook stranicu.