Nova izvedba vječnog Atmosa

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Jaeger-LeCoultre

Zahvaljujući vrlo jednostavnom mehanizmu kojeg je osmislio inženjer Jean-Léon Reutter još davne 1928. te ga predstavio tržištu zahvaljujući  Jaeger-LeCoultreu 1930. ovaj sat živi od promjene temperature zraka

Ideja vječno pogonjenog mehanizma u glavama je istraživača već nekoliko stoljeća. Njome se vodio i Jean-Léon Reutter koji je uspio u naumu konstruiravši satni mehanizam koji energiju crpi pri svakoj promjeni temperature. Dovoljna je razlika od samo jednog stupnja Celzijusa da ovaj sat izvuče energije za dva dana rada.

atmostransparente1

Novi Atmos Transparente unutar kristalno čistog satnog kućišta izrađenog od anti-refleksnog stakla prikazuje nevjerojatno trijezno novo lice. Iz svakog ugla – sprijeda, sa strane ili straga – vizija je očaravajuća i ravnoteža je savršena. Brojčanik je ukrašen u Art Deco stilu. Indeksi sata i kazaljke slijede minimalističku estetiku.

atmostransparentefront

Atmos Transparente ima novi stakleni brojčanik na kojem se posebno dobro ističu indeksi sati. Fini, savršeno ravni i tamno crne boje, primjetno se ističu unutar ovog lijepo dizajniranog sata. Kazaljke sati i minuta također minimalistički dizajnirane bilježe prolaz vremena točno i trajno uz minimalne promjene temperature okoline.

atmostransparenteprofile

Jaeger-LeCoultre ponovno je pokazao kako uspješno kombinira mehaničko znanje i preciznost s estetikom koja ne zastarijeva. Ovo je možda jedini kolekcionarski sat koji se ne nosi na ruci, a poželjan je poput ručnih modela. “Must have” Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente Ref. Q513520

atmostransparente2

Jaeger-LeCoultre Atmos Transparente

Mehanizam: mehanički, Jaeger-LeCoultre Calibre 563, ručno izrađen i sastavljen, 217 dijelova

Funkcije: sati i minute

Dimenzije: 250 mm x 185 mm x 145 mm

Kalibar: 563

Rezerva snage: virtualno vječna

Brojčanik: stakleni

Kazaljke: crne, polirane

Kućište: nova generacija bezbojnog stakla, anti-reflektirajući premaz

Referenca: Q5135204

Cijena: 9.800 EUR