Novi Breitling SuperOcean za izazove mora

Breitling je predstavio novi SuperOcean koji se vraća na filozofiju Slow Motiona pojednostavljenog radnog sata

Tekst: Zoran Supina Fotografije: Breitling

Nova kolekcija vraća smanjenu estetiku originalnog SuperOcean Slow Motiona iz 1960-ih i 1970-ih, dodajući moderne značajke i svijetlu paletu boja. Osim toga, to više nije samo sat za ronjenje – surfajte s njim, plivajte s njim, posjetite bar na plaži s njim. U 1960-ima, novi sport ronjenje bio je u modi, inspiriran pustolovinama istraživača oceana Jacquesa Cousteaua. U ronjenju, mjerenje vremena je bilo sve – mjereno gotovo isključivo u minutama – a Breitling je želio ne samo osigurati najbolji ronilački sat za taj zadatak, već mu dati osjećaj stila.

04 Breitling SuperOcean 2022

Kako bi stvorili ovaj rani SuperOcean, Breitlingovi dizajneri eliminirali su sve suvišne značajke koje nisu podržavale potrebe spašavanja života ronilaca pod vodom. Visoko kontrastni brojčanik uveden je za ljestvicu ključnih minuta. Izbačeni su suptilni indeksi u korist zdepastih luminiscentnih za lakšu čitljivost. I, u najhrabrijem potezu od svih, Breitling je odustao od kazaljke za sekunde, budući da roniocima … zapravo nije trebala. Na njegovo mjesto došao je revolucionarni kronograf koji se temelji na minutama, nazvan “Slow Motion” jer je trebalo sat vremena da se napravi puna rotacija brojčanika.

breitling slow motion
1965. BREITLING SUPEROCEAN “SLOW-MOTION” REF. 2005

Novi Breitling Superocean vraća se na filozofiju Slow Motion pojednostavljenog radnog sata. I dok je kolekcija revidirana kako bi zadovoljila potrebe modernih nositelja (sekundna kazaljka je, naravno, bila neophodna), oštro oko uočit će nekoliko dizajnerskih naklona originalu.

54 Breitling Superocean Automatic 42 Ref. A17375E71G1S1 CMYK

 

Novi su modeli dostupni u četiri veličine (46, 44, 42 i 36 mm), šareni brojčanici kolekcije upareni su s tri različita metala kućišta — čelik, čelik-zlato i bronca. Posebna legura koja se koristi u brončanim verzijama od 44  i 42 mm ima izvrsnu otpornost na koroziju, ali će ipak s vremenom razviti suptilnu patinu koja sat čini još jedinstvenijim. Dvije opcije remena (sportski gumeni remen i nova metalna narukvica u tri reda) imaju sklopivu kopču koja omogućuje mikropodešavanje do 15 mm za jednostavno nošenje preko jakni i ronilačkih odijela. Osim što dobro izgleda, novi Superocean je i tehničko čudo.

02 Breitling SuperOcean 2022

Vodootporan do 300 m, ima široke kazaljke i indekse obložene Super-LumiNovom koja omogućuje iznimnu čitljivost pod vodom. Njegova luneta s keramičkim umetcima otporna je na ogrebotine i nikada se neće pohabati ili izblijediti. Radi sigurnosti, okvir je jednosmjeran na većini veličina i dvosmjeran s patentiranom bravom na modelu promjera 46 mm. Ovaj je sat također otporan na udarce, pijesak i slanu vodu. Njegov automatski Breitling Calibre 17 dolazi s dvogodišnjim jamstvom i rezervom snage od približno 38 sati.

58 Breitling Superocean Automatic 42 bicolor Ref. U17375211B1S1 CMYK

Najbolje od svega, prepoznatljiva četvrtasta kazaljka za minute Slow Motiona ponovno se vratila. Kao i minutna skala visokog kontrasta. Obožavatelji će se također sjetiti “točke”, kružnog prozora na 6 sati koji je prikazivao različite boje ovisno o tome je li kronograf koji se temelji na minutama bio uključen, pauziran ili isključen. U novom Superoceanu, kružić blizu vrha sekundne kazaljke podsjeća na tu toliko voljenu značajku.

07 Breitling Superocean Automatic 46 Ref. A17378E71C1S1 CMYK

Kolekcija satova uključuje posebno izdanje Superocean Automatic 42 Kelly Slater. Dizajniran u suradnji s prvakom surfanja i ograničen na 1000 primjeraka, sat ima upečatljiv narančasti brojčanik i vojnički zeleni gumeni remen. Shema boja inspirirana je satom koji je Slaterov tata nosio dok je surfao.

37 Breitling Superocean 42 Kelly Slater Limited Edition Ref. A173751A1O1S1 RGB

O suradnji, Slater kaže: “Posljednjih nekoliko godina sukreirao sam satove s Breitlingom, ali ovaj je posebno vrlo osoban. Inspiriran je mojim pokojnim ocem, koji je imao sat s narančastim licem koji je nosio surfajući otkad znam za sebe. Zelena i narančasta zajedno shema je boja koju sam volio i za zračne kistove na svojim daskama dok sam odrastao. Ta kombinacija mi je uvijek ostala u sjećanju.”

43 Breitling Superocean Automatic 42 Ref. A17375211B1S1 CMYK

U novom Superoceanu ima za svakoga ponešto. Kolekcionari će prepoznati snažan utjecaj Slow Motiona, entuzijasti vodenih sportova cijenit će njegove tehničke značajke, a oni koji paze na stil težit će njegovoj svestranosti iz dana u noć, od plaže do sobe za sastanke. Novi Superocean savršeno uravnotežuje nostalgiju svojeg naslijeđa stvarajući svježe nove valove.

Facebook

Društvene mreže