Novi Prospex ronilački sat inspiriran polarnim krajolikom

Tijekom 2023. Seiko će proslaviti 110. godišnjicu svog prvog ručnog sata izdavanjem serije komemorativnih satova uključujući novi ronilački sat Prospex koji, kao i svi satovi u seriji, crpi svoju inspiraciju iz bogate Seikove tehnološke i dizajnerske baštine

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Seiko

Zamršeno teksturirani brojčanik nove kreacije prikazuje snagu polarnih ledenjaka koji oblikuju more i morske krajolike Arktika i Antarktika, gdje je Seiko stekao reputaciju pouzdanih i izdržljivih satova 1960-ih i 70-ih godina kada su ih avanturisti i istraživači nosili na ekspedicijama oko sjevernog i južnog pola. Kućište sata temelji se na ronilačkom satu Seiko 6105-8000 iz 1968., čija je karakteristična zakrivljena silueta i krunica smještena na poziciji četiri sata inspirirala dizajne mnogih kultnih ronilačkih satova koji su uslijedili.

Seiko 6105-8000 iz 1968
Izvorni sat na kojem se temelji novi model, Seiko 6105-8000 iz 1968

Srebrno-bijela boja brojčanika u kombinaciji s nježnom prugastom teksturom stvara jedinstvenu dubinu. Sat je predstavljen na peterorednoj čeličnoj narukvici sa sigurnom kopčom i produžetkom, a nudi se i s dodatnim remenom čiji je poliesterski materijal u potpunosti izrađen od recikliranih plastičnih boca. Alternativni remen rabi tradicionalnu japansku tehniku pletenja koja se zove Seichu. Njegova čvrstoća i otpornost na degradaciju uzrokovanu izlaganjem sunčevoj svjetlosti zadovoljavaju zahtjevne standarde Seiko ronilačkih satova i također su savršeni za korištenje pod vodom.

Seiko Watchmaking 110th Anniversary Seiko Prospex Save the Ocean Limited Edition ref. SPB333
Seiko Watchmaking 110th Anniversary Seiko Prospex Save the Ocean Limited Edition ref. SPB333

Zahvaljujući jedinstvenom uzorku pletenice, remen ima fleksibilnost i propusnost zraka koji osiguravaju udobnost na zapešću. Isprobani i pouzdani kalibar 6R35, automatski mehanizam koji otkuca 21 600 puta na sat, pruža rezervu snage od 70 sati. Kućište i narukvica od nehrđajućeg čelika imaju supertvrdi premaz, a antirefleksni premaz na unutarnjoj površini safirnog stakla osigurava visoku čitljivost iz svakog kuta.

Seiko Watchmaking 110th Anniversary Seiko Prospex Save the Ocean Limited Edition ref. SPB333

Svih dvanaest indeksa i kazaljki izdašno su presvučeni Lumibriteom kako bi se maksimizirala čitljivost u mraku. Nova kreacija bit će dostupna u Seiko buticima i odabranim maloprodajnim trgovinama diljem svijeta od siječnja 2023. u ograničenom izdanju od 5.000 primjeraka. Sat se pridružuje seriji Save the Ocean, koja izražava Seiko Prospex misiju za očuvanjem svjetskih oceana budućim generacijama. Seiko Prospex pruža financijsku i drugu podršku odabranim pomorskim dobrotvornim organizacijama.

Facebook

Društvene mreže