Novo lice klasika – Omega Seamaster 300

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Omega

Legendarni ronilački sat iz Omega radionice prošao je još jedan evolucijski korak. Novi materijali, brojčanik, mehanizam, safirno staklo…

Otkako ga je Omega predstavila 1957. godine, Seamaster 300 došao je na glas kao jedan od najpoznatijih ronilačkih satova u povijesti. Omiljeni sat svih ronilaca već više od 60 godina, ove godine siže u novom izdanju. Novom safirno staklo i potpuno nova nadogradnja Master Chronometra najvažnije su novosti, ali to dakako nije sve.

omega 300 sm3
Omega Seamaster 300, klasik znan roniocima već više od 60 godina

Originalni Seamaster 300 pojavio se u vrijeme prosperiteta nakon Drugog svjetskog rata kao dio kolekcije satova za profesionalce. Kolekciju “Professional Trilogy” te 1957. činili su modeli iz čijih se naziva lako dalo zaključiti kome su namijenjeni: Speedmaster, Railmaster i Seamaster 300.

Omega 1957 Trilogy Speedmaster Seamaster 300 Railmaster Baselworld 2017 1
Omega 1957 Trilogy koju čine Speedmaster, Seamaster 300 i Railmaster obnoveljena je 2017. i premijerno prikazana u Baselu

Kao dio te obitelji, Seamaster 300 bio je lansiran kao prvi Omegin sat za profesionalne ronioce. Plijenio je pažnju crnim brojčanikom, svjetlećim indeksima i velikim kazaljkama, zbog čega je bio vrlo jednostavan za rukovanje i čitljivim u raznim uvjetima. Uz to, bio je i nadasve inovativan, od visokotlačnog vodonepropusnog sustava do prvog Omeginog ronilačkog bezela.

omega 300 sm 5

Nova kolekcija slijedi duh tih originalnih modela. Svaki od 41 mm satova isporučuje se u klasičnom nehrđajućem čeliku, a povećanu tvrdoću jamče okviri od oksalnog, eloksiranog aluminija. Od nehrđajućeg su čelika i ergonomski oblikova narukvice s tanjom kopčom kakve se nalazi i na kožnim remenima.

omega 300 sm 6

Promjene se najbolje vide na novim brojčanicima. Omega koristi koncept sendviča koji uključuje osnovni sloj Super-LumiNove prekriven drugom pločom s udubljenim oznakama sata i brojeva. IZ poštovanja prema tradiciji, arapske brojke nalik su onima na ranim modelima Seamastera 300 iz šezdesetih.

omega 300 sm 7

Tu je i popularni pokazivač sekundi u obliku lizalice, čiji je vrh sada ispunjen SuperLumiNovom. Brojčanik je čist i na njemu se ističu tek logotip i nazib sata; reference na mehaniku premještene su na stražnji dio kućišta.

omega 300 sm4

Oštro oko primijetit će da je tanki unutarnji okvir brojčaniku dao više prostora, 30,4 mm za razliku od prethodnih 29,5 mm. I kućište je sada tanje zahvaljujući novom kupolastom safirnom kristalu. Mehanizam je pak certificirao Švicarski savezni institut za mjeriteljstvo (METAS) prema najvišim industrijskim standardima.

Nova forma plemenite bronce

OMEGA 234.92.41.21.10.001 amb 02

Nova kolekcija sadržavati model promjera 41 mm, izrađen od Omeginog ekskluzivnog brončanog zlata. Riječ je o sasvim novoj leguri, toliko novoj da još nije ni patentirana. Bronca se odavno koristi za izradu brodskih propelera i ronilačkih kaciga. Bakar se pak miješao sa zlatom ili srebrom kako bi se stvorila legura od antičkih vremena znana kao korintska bronca.

omega 300 sm

Ne zna se točno, ali smatra se da je ova metalna slitina bila sastavljena od bakra te malih količina zlata i srebra. Na tragu tog plemenitog materijala, Omega je oživjela ovu klasičnu umjetnost na moderan način. Brončano zlato ugodno je oku, ali i koži koja ga nosi. Jedinstvena legura kućišta i kopče obogaćena je plemenitim elementima: zlatom, paladijem i srebrom, kako bi se stvorila jedinstvena boja. Materijal je uz to otporan na koroziju i zadržava prirodnu patinu dulje vrijeme.

omega 300 sm 2


Kao nadopuna impresivnom brončanom zlatu, prsten je izrađen od smeđe keramike sa skalom za ronjenje u vintage Super-LumiNovi. Brojčanik je od brončane legure, čija tamno smeđa boja s patinom čini dojmljivi kontrast brončanom zlatu. Sat dolazi s punim petogodišnjim jamstvom, a napaja ga Omegin Co-Axial Master Chronometer Calibre 8912.

Kategorije: Brandovi, Noviteti, Omega