OMEGA SPEEDMASTER APOLLO 11 50th Anniversary Limited Edition

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Omega

Nakon zlatnog Speedmastera predstavljen je još jedan kojim se slavi 50.-ta godišnjica Appolo 11 misije slijetanja na Mjesec 1969.

Jubilarni Speedmaster posvećen 50.-toj godišnjici slijetanja na Mjesec u izvedbi iz 18K Moonshine zlata ima dva nedostatka najbliža običnim smrtnicima. Edicija broji svega 1014 komada, a zlato mu podiže cijenu pa je u oba slučaja najčešće nedostupan. Veseli nas stoga još jedna izvedba jubilarca, ovaj put u čeliku s dodatkom detalja u zlatu. Također limitirana edicija, no u ovom slučaju broji 6969 komada pa je mogućnost nabavke ipak znatno realnija.

omega speedmaster 6969 limited
6969 komada limitirane edicije prepoznatljive po brojnim detaljima

Mnogo je detalja specifičnih za ovu izvedbu. Crna polirana keramička luneta [ZrO2] je kružnom OMEGA Ceragold™ tahimetarskom skalom. Brojčanik je dvobojan, sivo crni, a 18K Moonshine™ zlato korišteno je za indekse, vintage logo i kazaljke. 11 sati na brojčaniku označeno je brojkom u počast Appolo 11 misiji, a mali reljef na 9 sati prikazuje izlazak Buzz Aldrin u šetnju po Mjesecu.

Omega 50th anniversary Buzz Aldrin
11 je jedina brojčana oznaka sata, a odnosi se na Appolo 11 misiju. Reljef prikazuje Buzz Aldrinov izlazak iz modula 1969.

Straga je pak prisutan otisak čizme na Mjesecu uz potpis: «THAT’S ONE SMALL STEP FOR A MAN, ONE GIANT LEAP FOR MANKIND». Legendarna rečenica Neil Armstronga malo je kome nepoznata. Ediciji čini 6969 komada, svaki individualno označen brojem te dodatni potpisi vezani uz obljetnicu i mehanizam.

Otisak čizme na površini Mjeseca te legendarna izjava Neil Armstronga krase stražnji poklopac sata

Četiri su godine provedene u pokušajima i pogreškama u proizvodnji najnovije inkarnacije kalibra. U Omegi su bili odlučni u kreiranju mehanizma koji će zadovoljiti Master Chronometer kriterije, a  ostati u dimenzijama kalibra 1861. Uspjelo se u svakom detalju pa je tako poboljšana točnost, povećana rezerva snage, kronografska preciznost i magnetska otpornost od 15.000 gaussa. Kod ovog se mehanizma ostalo na istoj frekvenciji rada od 21.000 otkucaja/sat, broj Rubina se podigao s 18 na 26, a prešlo se na Co-Axialni sidreni mehanizam. Velika promjena je bilo uklanjanje regulatora frekvencije te uporaba Si14 opruge.

calibre 3861 0mega
Evolucija legendarnog mehanizma, kalibar 3861, ručno navijanje

Standardno je sat na čeličnoj narukvici, a u kompletu je i crni remen na čičak. Pakiranje sata je posebna priča. Uključuje još dva amblema misija, gravirane pločice s koordinatama slijetanja i vremenom slijetanja, alat za promjenu remena te model lunarnog modula. Svakako kolekcionarski primjerak.

Prijavi se na newsletter i osvoji SWATCH FUTURISTIC GREY

Pogledajte pravila nagradne igre

Više informacija