Omega Speedmaster Chronoscope – Puno detalja za veliki užitak

Ljubitelje legendarne Omegine obitelji satova čeka mnogo posebnih detalja u kojima se može uživati. Zadivljujući brojčanici, ispisani s tri vremenske ljestvice, samo su jedno od takvim rješenja

Tekst: Mladen Smrekar Fotografije: Omega

Kronoskop (krŏn′ə-skōp ′, krō′nə-) je uređaj koji se koristi za točno određivanje trajanja malih vremenskih razmaka. Riječ Chronoscope spaja dva tradicionalna grčka izraza koji označavaju vrijeme i promatranje. Uređaj obično mjeri trajanje između dvije točke ili događaja. A novi Omegin kronoskop promjera 43 mm izvrsno obavlja ovu funkciju – i to na više razina. Ljubitelji Omeginih satova imaju se čemu veseliti jer ih u ovim modelima čeka mnogo detalja za uživanje. Za početak, tu su zadivljujući brojčanici ispisani s tri vremenske skale.

Square 2x2 2
Omega nudi šest različitih kombinacija materijala i boja

Tahimetar

Tahimetar mjeri brzinu na temelju udaljenosti. Chronoscope vam može reći koliko brzo idete, ovisno o tome koliko ste daleko putovali. Budući da ljestvica mjeri prosječno vrijeme putovanja između dvije određene točke, nema razlike je li vaše putovanje u miljama ili kilometrima.

Telemetar

Telemetar mjeri udaljenost na temelju brzine zvuka. Jednostavnim postupkom u dva koraka, Omegin precizni alat može vam reći koliko ste daleko od nečega vidljivog i čujnog, poput oluje s grmljavinom.

OMEGA 329 30 43 51 03 00Still034x5

Pulsometar

Pulsometar mjeri otkucaje srca čovjeka. Kuca li presporo, prebrzo ili taman, baš kako treba? Zahvaljujući ovoj ljestvici od 30 impulsa u minuti, možete mjeriti svoje ili tuđe otkucaje srca.

Nadahnutost baštinom

Današnji modeli Chronoscopa odaju počast Omeginoj prošlosti, s brojčanicima u detaljnom dizajnu “puža” koji su se nalazili na ručnim satovima marke Chronograph iz četrdesetih godina prošlog stoljeća. U skladu s ovim retro dizajnom su i kazaljke u obliku lista i “spiralni” uzorak ispod arapskih brojeva na brojčaniku.

329 33 43 51 02 001C
Dizaj je inspiriran satovima iz četrdesetih godina prošlog stoljeća

Mehanizam

Kroz safirni kristal na stražnjoj strani kućišta vidljiv je Omegin koaksijalni glavni kronometar kalibra 9908 s ručnim namotavanjem. Uočljiv je i dizajn mosta, côtes de Genève u arabeski, koji počinju od kotača za ravnotežu umjesto od središta mehanizma; riječ je o rješenju koje Omega primjenjuje prvi put.

329 92 43 51 10 001caseback
Mehanizam je atestiran u Švicarskom saveznom institutu za mjeriteljstvo

Kako bi se poboljšala rezerva snage sata, Omega je ugradila dvostruke cijevi s premazom od dijamantnog ugljika kako bi se smanjilo trošenje. Omegin mehanizam osigurava točan rad više funkcija Chronoscopa. Sat i njegov mehanizam mogu izdržati i najteže uvjete što je atestirano u Švicarskom saveznom institutu za mjeriteljstvo (METAS).

Modeli od nehrđajućeg čelika

Šest modela promjera 43 mm izrađeno je od poliranog i brušenog nehrđajućeg čelika. Dva modela imaju srebrne brojčanike i plave kazaljke; dva su s plavim brojčanicima i kazaljkama od rodija, a dva modela sa srebrnim brojčanicima i crnim pomoćnim brojčanicima, Omeginim “Pandama” s crnim kazaljkama. Na svim brojčanicima vrijeme je označeno arapskim brojevima. Okviri su od eloksiranog aluminija u plavoj ili crnoj boji.

Comfort ajustmentclose up02
narukvice od poliranog čelika s Omeginim patentiranim sustavom za otpuštanje

Remeni i narukvice

Nova kolekcija nudi kožne remene u plavoj, smeđoj ili crnoj boji s mikro perforacijama koje otkrivaju unutrašnjost od crvene gume. Na kopčama remena nalazi se reljefni logo Ω. Za one koji više vole metalni izgled, tu su i narukvice od poliranog čelika s Omeginim patentiranim sustavom za otpuštanje, podesive u dva položaja.

329 92 43 51 10 001close up cadran
Brončano zlato, jedinstvena legura obogaćena plemenitim elementima poput 37,5% zlata, paladija i srebra, pruža prekrasnu nježno ružičastu nijansu i nudi neusporedivu otpornost na koroziju

Brončano zlato

Jedan model izrađen je od Omeginog ekskluzivnog brončanog zlata. Oksidirani brončani brojčanik s posebnom završnom obradom i podbrojčanicima od srebrnastog opalina. Polirani smeđi keramički okvir s ljestvicom tahimetra u “vintage” emajlu još je jedna novost u ponudi Omege. Kazaljke su u obliku lista, arapski brojevi imaju PVD premaz od brončanog zlata, a smeđi kožni remen kopču od poliranog pjeskarenog brončanog zlata.

Kategorije: Brandovi, Noviteti, Omega

Facebook

Društvene mreže