Orangemanija je bio samo početak. Boje su u DNK DOXA satova!

DOXA nam predstavlja proširenu obitelj karbonskih SUB 300 COSC satova u šest boja i 10 verzija

Tekst: Mladen Smrekar Fotografije: Doxa

Prije više od 50 godina, 1967. da budemo precizniji, švicarska urarska marka predstavila je svoj revolucionarni ronilački sat. Jedna od genijalnih inovacija koja ga je izdvojila od svih ostalih bio je svijetlo narančasti brojčanik, čitljivi i u najdubljem mraku morskih dubina.

Doxa Sub 300 Carbon COSC 5 min

Radikalne inovacije koje je sa sobom donio SUB 300, ronilački sat dostupan široj javnosti, ubrzo su postale mjerilo i za profesionalce. Vodootporan na dubini od 300 metara, prvi je imao jednosmjernu lunetu koja je pokazivala vrijeme pod vodom i dubinu zarona. Povezivanje ta dva podatka omogućavao je roniocima za lakše izračunaju i prate trajanje zarona kako bi izbjegli sve zamke kompresije.

Doxa Sub 300 Carbon COSC 10 min

Ronilačka tablica američke ratne mornarice bio je u to doba najmjerodavniji sustav. Temeljem tih podataka inženjeri DOXA-e su u bezel ugradili dvije odvojene skale; narančasta na vanjskom prstenu pokazivala je dubinu, a crna na unutarnjem minute. No ni ovaj patentirani izum nije bio sve po čemu je SUB 300 odmah ušao u legendu. Bio je to ujedno i prvi ronilački sat s narančastim brojčanikom dok su drugi ronilački satovi tog doba i dalje koristili samo crnu ili bijelu boju.

DOXA Sub300 pofessional orange 14203

SUB 300 ubrzo je postao stvar prestiža među roniocima, naročito otkako ga je za zapešću ruke u svojoj rado gledanoj televizijskoj emisiji “Podvodni svijet Jacquesa Cousteaua”. počeo nositi kapetan Jacques-Yves Cousteau, duhovni otac modernog ronjenja.

Doxa Sub 300 Carbon COSC 14 min

Godine 2015. SUB 300 proširio je paletu svojih boja dodajući narančastim brojčanicima i one srebrne i crne. A nakon velikog uspjeha modela SUB 300 Aqua Lung, lansiranog prošle godine u ograničenoj seriji od samo 300 komada, DOXA nam predstavlja proširenu obitelj karbonskih SUB 300 COSC satova u šest boja i 10 verzija. Ne morate znati jezike da biste prepoznali osnovne boje u nazivima modela: Orange Professional, Silver Searambler, Black Sharkhunter, Navy Caribbean, Yellow Divingstar ili Turquoise Aquamarine. Svaki sat dolazi s odgovarajućim, mekanim gumenim remenom u boji brojčanika ili klasično crnim.

Doxa Sub 300 Carbon COSC 13 min

Nevjerojatno lagano u usporedbi s čelikom, kovano karbonsko kućište jamči preciznost, robusnost i pouzdanost svakog sata s prestižnim COSC certifikatom. Osuvremenjeni SUB 300 zadržava sva tehnička obilježja legendarnog sata: promjer od 42,5 mm, komora od titana otporna na tlak, vodootpornost na dubini od 300 metara. Antirefleksni safirni kristal otporan je na ogrebotine, a automatski mehanizam osigurava rezervu snage od približno 38 sati.

DOXA Sub300 caribbean blue 14109

Super-LumiNova jamči izvrsnu čitljivost, kako kazaljki sata, tako i vrijeme zarona u minutama i dubine u metrima. Satove iz ove kolekcije možete potražiti na stranici proizvođača.

Kategorije: Brandovi, Doxa, Noviteti

Facebook

Društvene mreže