Origyn – aplikacija koja detektira krivotvorine luksuznih satova

Tekst: Lovro Galović
Fotografije: Origyn/njuškalo

Desetljećima već traje borba urara s krivotvoriteljima diljem svijeta. Zahvaljujući Origyn neprofitnoj organizaciji iz Švicarske uskoro ćemo pomoću aplikacije detektirati lažne satove

Svijet krivotvorenih satova ozbiljan je problem, a borba protiv njega do sada se činila kao unaprijed izgubljena bitka. Činjenica je da se godišnje krivotvori oko 40 milijuna satova od kojih je oko 1,5 milijuna ˝vrhunske izrade˝. Okvirno se radi o gubitku od 224 milijuna USD. No stvari se polako mijenjaju. U pripremi je nova aplikacija koja će koristiti jedinstveni identitet satova zahvaljujući biometriji koja će im služiti kao dokaz autentičnosti. Origyn donosi algoritam koji pomoću umjetne inteligencije vrlo brzo može identificirati i potvrditi autentičnost vašeg sata. Štoviše, on će 2021. godine biti dostupan putem mobilne aplikacije koja će korisnicima vrlo brzo, nakon što uslikaju svoj sat, utvrditi je li njihov sat krivotvorina. Uz to, korisnici aplikacije će moći saznati porijeklo odnosno povijest i vlasnika sata.

Rolex satovi se najčešće krivotvore, no nisu zaboravljeni niti Omega, Tag Heuer, Breitling i brojni ostali proizvođaći luksuznih satova
Rolex satovi se najčešće krivotvore, no nisu zaboravljeni niti Omega, Tag Heuer, Breitling i brojni ostali proizvođaći luksuznih satova

S obzirom na zavidne mogućnosti aplikacije nije teško za pretpostaviti kako će usluge Origyna koristiti renomirani proizvođači, vlasnici satova, aukcijske kuće kao i krajnji korisnici. Tako će luksuzni brendovi, pored svojih dobro poznatih remek djela, moći ponuditi dodatne usluge poput Origyna što će, dakako, obogatiti njihovu ponudu i digitalizirati odnos s kupcima.

origyn aplikacija
Origyn aplikaciju potpisuju Vincent Perriard, Mike Schwartz i Gian Bochsler

Kako Origyn aplikacija zapravo funkcionira?

Proizvođači u samoj proizvodnji sudjeluju u kreiranju digitalnog ˝blizanca˝ fizičkog predmeta, tj. sata koji predstavlja svojevrsni digitalni certifikat. Takvi certifikati se mogu prenositi od proizvođača do butika pa do kupaca koji u budućnosti, pri prodaji na sekundarnom tržištu, certifikatom mogu prikazati povijest sata i dokazati autentičnost. Tako će kupci, nakon što skinu aplikaciju na svoj pametni uređaj i uslikaju svoj sat, moći saznati je li njihov sat original ili ˝fake˝.

imgonline com ua twotoone N16fU51fhMy
Činjenica da se godišnje krivotvori oko 40 milijuna satova od kojih je oko 1,5 milijuna ˝vrhunske izrade˝, u dolarima otprilike gubitak od 224 milijuna.

Origyn aplikacija mogla bi postati izuzetno koristan alat kako za luksuzne brendove tako i za trgovce polovnim satovima i sve ostale igrače na tržištu satova uključujući i krajnje kupce. Detaljnije o aplikaciji provjerite na origyn.ch.

Kategorije: Poslovne vijesti
Oznake: