Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Oris

Nakon dvije godine razvoja predstavljen je Big Crown ProPilot X Calibre 115, Orisova demonstracija sposobnosti pri kreiranju vlastitih mehanizama i dizajniranja

Posljednjih desetak godina Oris slovi za brend koji po razumnim cijenama kreira modele koji kvalitetom i dizajnom privlače sve veću pažnju. Pod sloganom “Real Watches for Real People” predstavljen je niz praktičnih svakodnevnih satova tehnički jednostavnih i provjerenih rješenja. Stvari su krenule prema ozbiljnijim vodama od 2014. predstavljanjem Calibre 110 modela u kojeg je bio ugrađen kućni mehanizam sa 10 dana rezerve snage. Uslijedile su nadogradnje elegantnog sata komplikacijama, Calibre 111 s datumom, Calibre 112 s GMT funkcijom, Calibre 113 s kalendarom te Calibre 114 s 24 satnom skalom.

Oris Calibre 110 limited edition
Model koji je označio prekretnicu i postavio novi smjer Orisa, Calibre 110 u dvije izvedbe, čelik i zlato, limitirane edicije po 110 komada iz 2014.

Model koji nam je u tišini predstavljen na ovogodišnjem Baselworldu sad je i službeno predstavljen u Šangaju. Big Crown ProPilot X Calibre 115 skeletonizirana je evolucija Calibre 110 modela u titaniju. Kod njega doslovno ništa nije skriveno jer je kompletan mehanizam vidljiv obostrano. Dominira velika opruga koja osigurava 10 dana rezerve snage, a svi mostovi su matirani sivi, odnosno, kako kažu u Orisu – ostavljeni su u prirodnom obliku.

 

Dok su prethodnike krasile klasične elegantne forme, ovaj je model otišao u potpuno drugom smjeru. Robusno, moderno, atraktivno. Titan je iskorišten maksimalno, no kao opcija postoji mogućnost odabira kožnog remena uz kućište promjera 44 mm. Lugovi su integrirani u kućište pa će i oni manje ruke lagodno nositi ovaj lagani sat. Luneta ima prepoznatljive nabore koje povezujemo s lopaticama mlaznih motora.

Calibre 115 Oris

Brojčanik je skeletoniziran na vrlo moderan način. Dominira mat siva boja brojnih elemenata dok su indikatori bijeli, luminizirani i vidljivi u svim situacijama. Prikazuju sate, male sekunde na osam sati te veliki nelinearni pokazatelj rezerve snage na tri sata. Trodimenzionalni osjećaj vodi vas u srce sata vidljivo obostrano kroz safirno staklo. Mehanizam je na ručno navijanje s impresivnih 10 dana rezerve snage, a vodonepropusnost je do 100 metara.

Oris Calibre 115 stražnji dio

Sat je inspiriran avijacijom i arhitekturom. To je perjanica Orisove ponude, pa tako i cijena odskače od onih na koje smo navikli. Pri tome se ipak treba uzeti u obzir tehnička izvedba sata i njegova kompliciranost, no i prirom se ostalo u realnim okvirima, pa model s titanijskom narukvicom stoji 6.900 eura, a s kožnim remenom 6.500 eura.

Za razliku od prve edicije Calibre 110, Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 nije limitirana kolekcija, pa vremena za odluku ima dovoljno…

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115

Kućište: višedijelno, od titanija

Promjer: 44 mm

Brojčanik: skeletoniziran, indikatori presvučeni Super-LumiNova premazom

Staklo: safirno, antireflektirajuće

Vodonepropusnost: 100 m

Mehanizam: Calibre 115

Funkcija: Sati, minute, male sekunde, rezerva snage

Ručno navijanje

Rezerva snage: 240 sati

Cijena: 6.500/6.900 EUR (kožni remen/titanijska narukvica)

Kategorije: Noviteti, Oris