Oris Dat Watt Limited Edition

Oris predstavlja sat kojem je misija očuvanje Waddenskog mora, plićine koja se proteže duž obala Nizozemske, Njemačke i Danske i nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske prirodne baštine

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Oris

Nije ovo prvi put da se Oris zanima za očuvanje prirode. U posljednjih desetak godina surađivali su s neprofitnim ekološkim organizacijama širom svijeta i podupirali niz akcija, od obnove koralja do zaštite kitova i dupina. Njihov najnoviji projekt je suradnja s udrugom kojoj je cilj zaštita Waddenskog mora, plićine koja pokriva područje Danske, Njemačke i Nizozemske i koja se od 2009. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske prirodne baštine, važne za održavanje biološke raznolikosti.

The Wadden Sea LowRes 13231
Waddensko more

Ugrožena staništa brojnih vrsta

Waddensko more prostire se na 11.500 kvadratnih kilometara, duž 500 km obale i tu se svake godine odmara više od 10 milijuna ptica selica. To je područje u kojem se slatkovodne močvare prelijevaju u slano more i tu obitava 2300 vrsta kopnenih biljaka i životinja, među kojima i 30 vrsta gnijezdećih ptica. To je jedan od najvažnijih prirodnih rezervata na planetu prema kojem se uspoređuje biološka raznolikost u cijelom svijetu.

The Wadden Sea LowRes 13229

To je ujedno jedan od rijetkih preostalih velikih prirodnih ekosustava u kojima se uglavnom neometano izmjenjuju plime i oseke. Zbog toga ga treba zaštititi jer i Waddenskom moru prijeti pretjerani ribolov, razvoj luka, izgradnja naftnih i plinskih platformi te vjetroelektrana, sve gušći pomorski promet, ali i turizam te klimatske promjene. U Orisu su odlučni podržati napore ekologa koji žele zaštititi to područje i tom su cilju namijenili novac zarađen prodajom ograničene serije svog Dat Watt Limited Editiona.

01 761 7765 4185 Set Oris Dat Watt Limited Edition LowRes 13299 min
Oris Dat Watt Limited Edition ref. 01 761 7765 4185 Set

Izrađena na temelju ronilačkog sata Oris Aquis, ograničena serija Dat Watt Limited Edition dobila je ime po lokalnom dijalektu za Waddensko more, a 2009 primjeraka, koliko će se izraditi za ovu priliku, obilježava godinu u kojoj je Waddensko more dobilo status UNESCO-ove svjetske baštine. Ovo je doista poseban sat. Njegov brojčanik prikazuje mjesečev ciklus te raspon plime i oseke na sjevernoj hemisferi. To je omogućeno zahvaljujući Pointer Moonu, funkciji koju je Oris razvio za profesionalne ronioce. Središnja bijela kazaljka kreće se u 29,5-dnevnom lunarnom ciklusu i raspon plime i oseke pokazuje na brojčaniku. Ista kazaljka pokazuje i mjesečeve mijene.

01 761 7765 4185 Set Oris Dat Watt Limited Edition LowRes 13298 min
Brojčanik Orisa Dat Watt prikazuje mjesečev ciklus te raspon plime i oseke na sjevernoj hemisferi

Kućište od nehrđajućeg čelika s jednosmjerno rotirajućim okvirom, promjera je 43,50 mm, a brojčanik je u nijansama plave i sive boje. Kazaljke i indeksi premazani su Super-LumiNovom, gornje staklo je safirno, a dobru vidljivost jamči i antirefleksni premaz. Od nehrđajućeg čelika izrađena je i narukvica s kopčom. Automatski mehanizam Oris 761 nudi rezervu snage od 38 sati, a satovi ovog ograničenog izdanja isporučuju se u posebnoj kutiji po cijeni od 2450 švicarskih franaka. I ne zaboravite, svaki uplaćeni franak ide za očuvanje Waddenskog mora.

01 761 7765 4185 Set Oris Dat Watt Limited Edition LowRes 13305 min

Facebook

Društvene mreže