Podignuto sidro za Frederique Constant i Riva Historical Society

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Frederique Constant

Rezultat najnovije suradnje je kronografska komplikacija koja već nekoliko godina nije bila dostupna u Runabout kolekciji posvećenoj Riva luksuznim plovilima

1988. u Ženevi, samom srcu švicarske industrije satova, osnovana je neovisna obiteljska urarska tvrtka dok je na talijanskim obalama osnovana udruga koja će proslaviti La Dolce Vita očuvanjem čuvene Rive. Ova legendarna jahta, čiji su prvi primjerci izrađeni ručno u cijelosti od drveta, utjelovila je lagani talijanski način života od 20.-ih do 60.-ih godina prošlog stoljeća. U 2009. godini dvije su se institucije partnerski povezale, a plod je vidljiv u kolekciji Runabout.

Frederique Constant Runabout Chronograph Automatic FC 392RMS5B6 min
Frederique Constant Runabout RHS Chronograph Automatic

Ove godine Frederique Constant predstavlja novi model Runabout RHS Chronograph Automatic u čast ove suradnje i dostupan je u dvije ograničene serije od kojih svaka broji 2.888 komada. Tijekom godina Frederique Constant je izradio brojne ograničene edicije posvećene podršci plemenitom radu Povijesnog društva Riva. Svaki model crpi inspiraciju iz Rivine baštine, a posudbom određenim obilježja koja se odnose na jahte i eskapizam, nastala je linija “Runabout” koja odražava finu izradu i luksuz zajednički obojim tvrtkama.

Frederique Constant Runabout Chronograph Automatic FC 392RMG5S6 min

Povratak kronografa

Frederique Constant Runabout RHS Chronograph Automatic
Frederique Constant Runabout RHS Chronograph Automatic dolazi u dvije izvedba, svaka limitirana na 2.888 komada

2020. obilježit će povratak komplikacije koja nije bila dostupna nekoliko godina, kronograf. Refleksija je to Rivine sportske prošlosti. Od 1962. proizvodili su određene modele sa snažnim motorima (2 x 185 KS) za uživanje u vodenim sportovima na jezeru Iseo, rodnom mjestu Rive.

Frederique Constant Runabout Chronograph Automatic FC 392RMS5B6 FC 392RMG5S6 min

Kućište promjera 42 mm izrađeno je od nehrđajućeg čelika. Dvije su izvedbe Runabout RHS Chronograph Automatic modela kod kojih imamo klasičan tricompax kronograf (podbrojčanici ja 12, 6 i 9 sati) pogonjen automatskim mehanizmom FC-392 s 46 sati rezerve snage.  calibre, ensuring a power reserve of 46 hours. Švicarsko podrijetlo ovih satova otkriva se preko guilloché izvedbe lica sata, tradicionalne završne obrade u ovom slučaju izvedene u antracitno sivoj ili srebrnoj boji, ovisno o izdanju. Dvije luminescentne kazaljke kruže iznad datumskog prozora na 6 sati, a upotpunjuje ih velika središnja kazaljka sekundi izvedena u plavom čeliku, podsjećajući na boju velikih talijanskih jezera.

Frederique Constant Runabout RHS Chronograph AutomaticGIFTBOX WOODRUNABOUT FC 392RMG5B6 SD
Frederique Constant Runabout RHS Chronograph Automatic dolazi u posebnom poklon pakiranju s modelom Riva glisera

Ekskluzivna pojava ovih izdanja, od kojih je svako ograničeno na 2.888 primjeraka osvaja prezentacijom. Posebnost serije označena je brojem ugraviranim na poleđini te otiskom službene zastave Povijesnog društva Riva na poleđini svakog sata.

FC 392RMS5B6

Svaki će sat biti predstavljen u posebnom kućištu s minijaturnom replikom legendarne Rive, privezane uz njega.

Detalje o ovoj kolekciji potražite na Dicta stranicama.