Posveta legendi NAVITIMER REF. 806 1959 RE-EDITION

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Breitling

Breitling otvara kolekciju re-edicija posvetom Navitimeru, modelu predstavljenom prije točno 60 godina

Navitimer priča započela je još prije, točnije 1952. kada je svjetlo dana ugledao revolucionaran kronograf namijenjen pilotima. Radilo se o trenutnom hitu opremljenom inovativnom kliznom skalom koja je omogućavala brojne pilotske kalkulacije. Model o kojem pričamo predstavljen je 1959., a njegov nasljednik u svakom se detalju okreće izvorniku.

Navitimer 1959-2019. 60 godina Navitimer kolekcije
Kao da je vrijeme stalo kada je u pitanju Navitimer Ref. 806. Izvornik i nasljednik jednaki u svakom detalju. Snaga vrhunskog dizajna imunog na starenje

Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition u društvu originala starog 60 godina. Pazilo se na svaki detalj i nije se odstupalo od izvornika.Kako su najavili iz Breitlinga radi se o prvom modelu iz kolekcije reizdanja koja će uslijediti u skoroj budućnosti. Prepoznali su nišu kolekcionara željnih retro satova. Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition je kronograf koji u gotovo najsitnijem detalju replicira dizajnerske smjernice postavljene prije šest desetljeća. Tako je lice sata potpuno identično, a jednako tako i zakretajuča luneta koja ima čak identičan broj zubaca na obodu sata. Ima ih 94, tko ne vjeruje neka usporedi i prebroji.


Posveta Breitling Navitimeru Ref. 806 1959 Re-Edition vraća nas u povijest avijacije i povezuje s istinskom urarskom ikonom. Proizvest će se u limitiranoj ediciji od 1959 komada, a serijski će broj biti upisan na poleđini sata.

Navitimer 1959 vodootporan do 30 m limitirana edicija
Modernizirani detalji prisutni samo kroz SeperLuminova premaz te povećani vodootpornost na 30 m

Od svojih početaka iz sredine prošlog stoljeća Navitimer se poput najvećeg hita proširio unutar avijatičarske zajednice. Osobito je bio popularan među članovima Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) u SAD-u, a nosile su ga i slavne osobe poput velikana jazza Miles Davisa i Formula 1 prvaka Jim Clarka.

Na brojčaniku su tradicionalni potpisi Breitlinga i modela velikim štampanim slovima uz nepotpisani krilati logo. U prošlosti, modeli koji su bili namijenjeni europskom tržištu, nisu imali potpisani logo, dok su oni namijenjeni tržištu SAD-a imali AOPA potpisani logo. Danas taj detalj među kolekcionarima čini razliku. Broj zubaca na luneti se također mijenjao, od početnih 125 na modelima iz ranih 50.-tih do 93 na modelima iz 1960. Mali detalj, no još jedna sitnica koja ne promiče oku kolekcionara.

Navitime ref. 806 1959 izvornik original
Godine ne utječu na ovaj sat. Atraktivan i nakon više od 60 godina

Čelično kućište promjera 40.9 mm identično je izvorniku, a jednaki su tako i prihvati lugova te njihovi profili. Remen je kožni, crni vintage stila. Jedini korak ka modernizaciji primjetan je u vodonepropusnosti koja je narasla na i dalje skromnih 30 m te kod korištenja  Super-LumiNova® premaza za bolju vidljivost u mraku. Mehanizam je nov, kućni kalibar B09. Radi se o mehaničkom satu s ručnim navijanjem baziranom na kalibru B01 te ima COSC certifikat kronometra. Ovaj ćemo navijač susretati vrlo vjerojatno u re-edicijama koja dolaze.

Breitling Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition

Referenca: AB0910371B1X1

MEHANIZAM
Kalibar: Breitling Manufacture Caliber B09

Promjer: 30 mm

Debljina: 6.73 mm

Navijač: mehanički, ručno navijanje

Rezerva snage: 70 sati

Brojčanik: sati, minute, sekunde

Certifikat: COSC

KUĆIŠTE
Materijal: nehrđajući čelik

Promjer: 40.9 mm

Visina: 13.43 mm

Vodonepropusnost: 3 bar (30 m)

Staklo: akrilno, konveksno

BROJKE/KAZALJKE
Crna Super-LumiNova® premaz

REMEN
Crni vintage kožni s kopčom