Povodom 60. godišnjice Accutron predstavio zlatni SpaceView te obojio grad u zeleno

U Accutronu su se pobrinuli obilježiti 60. godišnjicu sa stilom. Empire State Building se zazelenio, a Accutron kolekcija postala je bogatija za zlatni SpaceView u limitiranoj ediciji

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Accutron

Brend čije je sjedište u New Yorku na spektakularan je način obilježio prvih 60 godina. Zelena boja koja je prepoznatljiva uz legendarni model Accutrona ukrasila je vrh Empire State Buildinga. Fascinantan noćni prizor nije ostao neopažen, a osim svjetlosnog spektakla dobili smo i izvedbu novog SpaceView modela u 18 k žutom zlatu.

The Empire State Building image is a registered trademark of ESRT Empire State Building L.L.C. and is used with permission.
The Empire State Building image is a registered trademark of ESRT Empire State Building L.L.C. and is used with permission.

Accutron je znan kao prvi elektronski sat na svijetu. Predstavljen je 1960. pod nazivom SpaceView214 bio je čista tehnološka senzacija i primjer izuzetno preciznog sata.  Sam patent je označen kao jedan od najvažnijih u svijetu urarstva tijekom 20. stoljeća. Nekad pod Bulovom, a danas kao izdvojeni brend, Accutron nastavlja s inovacijama i retro reizdanjima popularnih modela iz prošlog stoljeća. Sat je imao ugrađenu vilicu za podešavanje, a napajao ga je jedan tranzistorski elektronički oscilator. Nazvan je SpaceView jer se mogao pohvaliti otvorenim brojčanikom kako bi se vidjela kompletna mehanika. Uspjeh je bio trenutan, ne samo zbog mehanizma već i zbog izgleda.

accutron gold
Accutron SpaceView 2020 Limited Edition s kućištem od zlata

Na tragu inovativne prošlosti Accutron je predstavio novi Spaceview pokretan elektrostatičkom energijom, a koji smo detaljno opisali ovdje. Jubilarni model krasi kućište u 18 k žutom zlatu, brojčanik je otvoren, a akcenti su u istoj zelenoj boji kakvu je koristio i model prije 60 godina. Accutron SpaceView 2020 Limited Edition proizvest će se u svega 60 primjeraka, a cijena mu iznosi 19.600 USD.

“Ponosni smo što predstavljamo Accutron kao samostalni brend. Novi Limited Edition Spaceview 2020 u zlatu naš je način odavanja počasti povijesnom postignuću i neposrednoj senzaciji dizajna. ” Jeffrey Cohen, Predsjednik Citizen Watch America

Accutron SpaceView 2020 60th Anniversary angle 1000 672x1024 1
Svega 60 primjeraka čini limitiranu ediciju zlatnog Accutrona SpaceView 2020

Kod novog modela elektrostatičku energiju stvaraju dvije turbine koje se okreću između dviju elektroda. Turbine se pokreću pokretom zgloba. Energija je pohranjena u kondenzatoru i pokreće dva motora. Jedan motor pokreće kazaljke sata i minuta, dok drugi motor pokreće sekundarnu kazaljku s glatkim kretanjem. Motori su sinkronizirani putem integriranih krugova kako bi osigurali točnost od +/- 5 sekundi mjesečno. Zasad Accutron modeli nisu dostupni u Hrvatskoj, no možda se i to promijeni…

Facebook

Društvene mreže