Prospex, Astron, Presage i 5 Sports u čast 140. godišnjice Seika

Tekst: Josip Lukač
Fotografije: Seiko

Odajući počast 140 godina tvrtke, Seiko je predstavio četiri modela u ograničenim serijama. Svaki od njih na svoj način pokazuje svu širinu raspona Seikove stručnosti u izradi satova, od automatskog do solarnog

Kintaro Hattori imao je samo 21 godinu kad je 1881. osnovao vlastitu tvrtku. U sljedećih 50 godina, koliko je proveo na čelu kompanije, Seiko je postao vodeća urarska tvrtka u Japanu, s kućnim dizajnerima i vlastitim proizvodnim pogonima. Bio je to rezultat njegove vizije da bi Seiko uvijek trebao biti “korak ispred ostalih”. Njegove riječi i dalje odjekuju i još uvijek nadahnjuju. Odajući počast 140 godina tvrtke, Seiko je predstavio četiri modela u ograničenim serijama; i svaki od njih na svoj način pokazuje svu širinu raspona Seikove stručnosti u izradi satova, od automatskog do solarnog.

Kintaro Hattori min
Kintaro Hattori

Četiri sata dijele iste boje, ali se veoma razlikuju u dizajnu, tehnologiji i karakteru. Astron GPS Solar vrhunac je visoke tehnološke i elektroničke izrade satova, dok je automatski kalibar 6R64 GMT tradicionalna horologija u svom najboljem izdanju. Serija se također oslanja na dugu Seikovu tradiciju u sportskim satovima. Prospex je moderna interpretacija Seikoovog prvog ronilačkog sata iz 1965. godine, dok kreacija Seiko 5 Sports simbolizira izvanrednu vrijednost koju ova serija nudi ljubiteljima sportskih satova već više od pola stoljeća. Sva četiri sata bit će dostupna od svibnja.

Prospex

Moderna interpretacija prvog ronilačkog sata tvrtke Seiko iz 1965. Široke kazaljke i velikodušno naneseni Lumibrite jamče odličnu vidljivost, dok kruna i poklopac kućišta na uvrtanje osiguravaju vodootpornost do 200 metara. Ovaj model dolazi u ograničenoj nakladi od 6000 primjeraka.

SPB213 min 1

Presage

Kućište i remen Presage Sharp Edged Series imaju ravne površine s oštrim bridovima zbog kojih sat blista iz svakog kuta. Super tvrdi premaz štiti ga od ogrebotina, ali i čuva njegov visoki sjaj. Brojčanik ima asahoma uzorak lišća konoplje koji se već tisuću godina koristi u japanskim tkaninama i arhitekturi. Bogata tekstura geometrijskog uzorka brojčanika stvara beskonačnu raznolikost nijansi pod različitim kutovima. Sat pokreće automatski GMT kalibar 6R64 i nudi se u ograničenoj naklada od 3500 primjeraka.

SPB223 min 1
Seiko Presage SPB223

Astron

Kućište Astrona GPS Solar podsjeća na kvarcni model Astrona iz 1969. godine, jednog od najslavnijih tehnoloških dostignuća kompanije Seiko. Dizajn je ažuriran GPS-om Solar Dual-Time 5X53 Calibre koji se prilagođava točnom vremenu bilo gdje u svijetu, koristeći samo snagu svjetlosti. Uz to nudi i nekoliko naprednih značajki, uključujući brzu prilagodbu vremenske zone i Time Transfer funkciju. Brojčanik je svijetlo srebrne boje s plavim naglascima, a okvir je od plave keramike. Serija je ograničena na 1400 primjeraka.

SSH093 min 1
Seiko Astron SSH093

Seiko 5 Sports

U poznatom kućištu smješten je brojčanik, prvi put bijele boje. Uz ovaj blistavi brojčanik, plavi okvir i kazaljke, sat je idealan za nošenje tijekom ljeta. Seikov automatski kalibar 4R36 jamči pouzdanost zbog koje je serija već dugo na tako dobrom glasu. Dolazi nam u ograničenoj seriji od 11.000 primjeraka.

Seiko 5 Sports SRPG47
Seiko 5 Sports SRPG47