Reservoir Hydrosphere, drugačiji ronilački sat

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Reservoir

Inspirirani starim ronilačkim manometrima u Reservoiru su predstavili posebnu kolekciju Hydrosphere satova namijenjenih roniocima koji žele originalan, drugačiji sat

Reservoir je relativno nov brend među urarskim tvrtkama, a u mnoštvu satova se istaknuo originalnim modelima baziranim na mehanizmu sa skočnim satima i retrogradnim minutama. U praksi imate skalu od 0 do 60 gdje velika kazaljka označava minute te se po isteku 60. vraća se na početak. Sati su vidljivi u okruglom prozoru smještenom u donjoj sredini brojčanika, ispod koje je smješten pokazivač rezerve snage. Inspiracija su stari mjerni instrumenti, a prva je kolekcija bila posvećena automobilima. Uslijedili su pilotski modeli, a treća je ekstenzija namijenjena roniocima.

reservoir hydrosphere diver
Reservoir Hydrosphere u tri izvedbe: Air Gauge, Blackfin i Blue Hole

Promjene u odnosu na automobilističku kolekciju oslonile su se na stare manometre koje su koristili ronioci pri ronjenju s bocama. Manometar mjeri tlak u boci na osnovu čega ronioc ima informaciju o vremenu koje mu je preostalo do pražnjenja boce, a samim time i do nužnog izrona. Pri tome u obzir mora uzeti i dekompresijski postupak i dobro isplanirati trajanje urona, njegovu dubinu i izron.

Hydrosphere 3 min

Kućište Reservoir Hydrosphere sata je od nehrđajućeg čelika promjera 45 mm, a prekriva ga safirno staklo. Mješanac je to klasičnog ronilačkog sata i ideje Reservoir rasporeda pokazatelja s keramičkom lunetom i s tri boje lica na odabir: Air Gauge (bijelo), Blackfin (crno) i Blue Hole (plavo). Čelik je brušen što dodatno daje robustan izgled.

reservoir watch hydrosphere blue hole face min min
Reservoir Hydrosphere Blue Hole originalan u svakom detalju

Unatoč velikom promjeru sat se lako nosi jer su izostali klasični lugovi. Narukvica uranja u donji dio kućišta bez spajanja na standarde lugove. Krunica je na tri sata presvučena gumom te se navija. Vodonepropusnost seže do respektabilnih 250 m. Ventil za helij je diskretno uklopljen u kućište na 9 sati.

2019.10.29 Hydrosphere Blackfin 1 min

Reservoir Hydrosphere se po rješenju brojčanika razlikuje od ostalih ronilačkih satova. Većina ima tri centralne kazaljke, sate, minute i sekunde što ovdje nije slučaj. Kod ronjenja su upravo minute najvažnije, a one su ovdje dodatno istaknute. Minutna skala je rastegnuta kroz 240 stupnjeva uz isticanje desetina. Potrebno je vrlo malo vremena za priviknuti se na drugačiji način protoka vremena, no vrlo je intuitivno i pregledno.

reservoir watch hydrosphere air gauge face min
Reservoir Hydrosphere Air Gauge

Skočni sati dodatno su naglašeni povećalom koje je integrirano u safirno staklo pa ih se vrlo lako očitava. Mali disk koji se rotira na središnjem dijelu gdje je i baza centralne kazaljke minuta detektira rad sata kako ne bi bilo zabune pri ronjenju.

Reservoir Hydrosphere
Reservoir Hydrosphere Blackfin

Zbog retrogradnih minuta nužno je bilo osmisliti lunetu po kojoj će se moći pratiti 15 minutni uroni. Sve je ok ako se minutna skala usklađuje s kazaljkom minuta u rasponu od 0 do 45 minuta, no ako se započinje nakon 45. minute tada će se kazaljka minuta vratiti na početak, a na luneti će izostati pravilno praćenje. Stoga je osmišljeno dodatno pozicioniranje luneta prema kazaljci minuta za period nakon 45. minute. malo manje intuitivno, no prihvatljivo.

reservoir watch hydrosphere blue hole 1600x2400 face light

Preglednost u mraku je impresivna, nije se štedjelo na luminiscirajučem premazu. Osim čelične narukvice s tri linka sat se isporučuje i s gumenim remenom s klasičnom kopčom.

Reservoir Hydrosphere 3

Mehanizam Reservoir Hydrosphere je dvodijelni. Osnovu koja daje energiju i točno vrijeme čini  ETA-2824. Radi na 4Hz i ima 37 sati rezerve snage. Modul smješten povrh satnog mehanizma razvijen je u tvrtki Télôs, specijaliziranoj za komplikacije i jedinstvene displeje. Ovaj 124 dijelni modul zadužen je za jedinstven izgled brojčanika. Komplet zupčanika i opruga regulira prebacivanje diska na kojem su skočni sati svakih 60 minuta. Kompliciran mehanizam koji satu daje dodatnu vrijednost.

reservoir watch hydrosphere blue hole 3 4 min
Reservoir Hydrosphere Blue Hole

Reservoir Hydrosphere satovi odličan su primjer funkcionalno, a drugačijeg ronilačkog sata. Kreativnost manufakture uspješno je iskočila iz uobičajenih okvira te ponudila tržištu originalan proizvod po cijeni od 4.250 eura. Detaljnije o ovim satovima provjerite na stranicama Reservoir satova.

RESERVOIR HYDROSPHERE

Kućište: 45 mm promjera – 45 mm razmaka među lugovima – nehrđajući čelik, polirani – rotirajuća luneta s keramičkim umetkom – ventil za helij – antireflektirajuće safirno staklo – uvrnuta krunica, gumirana – vodonepropusnost 250 m
Brojčanik: crni – bijeli – plavi – Super-LumiNova – black indexes -premaz – povećalo na skočnim satima
Mehanizam: patentiran modul sastavljen od 124 dijelova iznad satnog kalibra ETA 2824-2 – automatik – 38 sati rezerve snage – frekvencija 4 Hz – skočni sati, retrogradne minute, indikator rada centralni, rezerva snage
Narukvica: 3-linka brušeni čelik te gumeni remen dodatno
Cijena: 4.250 EUR