Revolucionaran kalibar za milozvučje iz urarskih remek-djela

Olympic 1932 Chrono Chime i Speedmaster Chrono Chime opremljeni su najkompliciranijim mehanizmom ikad proizvedenim pod krovom Omege koji kombinira kronograf i minutni ponavljač

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Omega

Zagrebimo u prošlost gdje pronalazimo inspiraciju za ovo novo upečatljivo numerirano izdanje koje povezuje prvi ručni sat na svijetu s repetitorom minuta. Proizvela ga je Omega, davne 1892. za džepne kronografe koje su koristili za mjerenje vremena na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1932., a ujedno je to bila i prva godina Omega satova kao službenih mjerača vremena. Mnogi sjajni dizajni ura pojavili su se u prijelaznom razdoblju između džepnih i ručnih satova, a izgled ovog sata upravo vuče svoje tragove iz te inventivne ere. Mehanizam je, međutim, prvi te vrste. Vrhunski kalibar kojemu je suđeno ostaviti trag u povijesti urarstva. Budući da nije bilo moguće modificirati postojeće komponente, Omega urari su doslovno stvorili novi kalibar iz nule i to ručno.

Omega Olympic 1932 Chrono Chime, dizajn nastao na prijelazu s džepnih na ručne satove
Omega Olympic 1932 Chrono Chime, dizajn nastao na prijelazu s džepnih na ručne satove

Omega Co-Axial Master Chronometer Calibre 1932 je potpuno integrirani kronograf i ponavljač minuta. Ovdje nije bilo mjesta za improvizacije nanošenjem slojeva, petljanjem ili uklapanjem novih dijelova u stare, već se stopilo obje funkcije zajedno u jedan mehanizam sata. To je zapravo najsloženiji kalibar koji je OMEGA ikada napravila. Kako bi nositelju zvonilo proteklo vrijeme, sigurno i neprimjetno, potreban mu je vlastiti mehanički “mozak” za savršeno spajanje funkcija.

Olympic 1932 Chrono Chime 4
Uz mnogo truda komplicirani mehanizam razvijen je sa sestrinskom tvrtkom Blancpain. O zahtjevnosti svjedoči i činjenica o utrošenih šest godina na dovršenje kalibra. Zapravo, prije nego što su uopće mogli započeti, urari su morali pronaći način da prošire postojeće granice poznatog Omeginog koaksijalnog kliznog mehanizma. Sustav, koji je razvio briljantni urar Georges Daniels, bitna je komponenta u svim Omega mehanizmima. Dizajniran za rad na relativno standardnoj frekvenciji (između 3 i 4 Hz), predstavljao je veliko ograničenje pri razvoju novog mehanizma, koji mora raditi na 5 Hz da bi prikazao 1/10 sekunde, poput džepnih kronografa koji su korišteni na Olimpijskim igrama 1932. u Los Angelesu.

Olympic 1932 Chrono Chime 5

Urari su također morali dodati tri gonga sa zvoncem ionako kompliciranom mehanizmu kronografa, uključiti dvije sigurnosne funkcije kako bi se spriječila zlouporaba i integrirati funkciju split-seconds. Štoviše, da bi postigao Master Chronometer standard, kalibar bi morao izdržati vanjska magnetska polja od 15.000 gaussa, što zahtijeva upotrebu 50 komponenti od obojenih metala. Predani tehnički tim uspio je pronaći rješenja. Preciznost i pravilnost dijelova Omega satova i iznimna vještina urara učinili su naizgled nemoguće mogućim.

Speedmaster Chrono Chime 7

 

Naravno, stvaranje kalibra od nule zahtijevalo je više inovacija. Dokaz složenosti Chrono Chimea može se vidjeti i prebrojati. Omegin izvanredan izum postavio je 17 patenata, povezanih s funkcijom kalibra 1932, njegovom antimagnetskom tehnologijom i vanjskim dijelovima sata. Osim što je tehnološko čudo, stvar je i ljepote. Satenski brušen i sjajno poliran, luksuzni ručno rađeni kalibar sadrži u dijelovima čak 46,44 grama zlata. Lagano za oko – i za uho.

Olympic 1932 Chrono Chime 3

 

Omegin izvanredni kalibar 1932 promjera 32.5 mm pokreće ovo remek-djelo od 18K Sedna zlata. Ima “Grand Feu” emajlirani brojčanik, ukrašen ručno izrađenim guilloché unutarnjim okvirom od srebra 925 i podbrojčanicima u jedinstvenom uzorku “ekskluzivnih akustičnih valova”, točan vizualni prikaz zvučnih valova koje proizvode zvona sata. Osim što ima nevjerojatno dobar izgled, zlatni sat proizvodi prekrasan zvuk kada se udari. Dvostruki čekići, opremljeni umetkom od kaljenog čelika, udaraju savršeni gong od 18K Sedna zlata. Ovi gongovi, fiksirani na kućište kako bi proizveli maksimalni zvuk zvona, kimaju s poštovanjem prema zvonima koja Omega koristi za označavanje posljednjeg kruga na Olimpijskim igrama i drugim sportskim događajima. Tehnologija mjerenja vremena iz brončanog doba još uvijek je u uporabi.

Chrono Chime Olympic.jpg copy

Brojčanik ima u plavo PVD presvučene kazaljke iz Sedna zlata, kao i kazaljke na podbrojčanicima i to malih sekundi na 6 sati te 15 minutnog odbrojavanja na 12 sati. Split seconds kazaljka je crvena. Dodatna posveta modelu iz 1932 su crne arapske brojke i minutni prsten u crnom “Petit Feu” emajlu. Primarno funkcionalni potisnici imaju dozu šarma oznakama koje ih krase. Potisnik zvonjave ima ugraviranu notu, a split seconds polirani prsten s crvenom poliranom keramikom. Prezentacijska kutija je od oraha i zvuči jednako dobro kao što izgleda. Ima rezonantnu ploču izrađenu od smreke za pojačavanje preciznog ritma, tona, harmonije i duljine svakog zvona.

Speedmaster Chrono Chime 1

Speedmaster Chrono Chime – zvonjava za svaki dan

Za one koji preferiraju svoje satove čvrsto pričvršćene na zapešće i sportske izvedbe, Omega je proizvela Speedmaster pokretan kalibrom 1932. Klasični 45 mm “Numbered Edition” Chrono Chime ima kućište od 18K Sedna zlata inspirirano 2. generacijom Speedmastera. Brojčanik, u plavom aventurin “Grand Feu” emajlu, ima unutarnji okvir i pomoćne brojčanike od istog 18K Sedna zlata “ekskluzivnih akustičnih valova” kao i počast Olimpijskim igrama. Oznake sata i kazaljke za sate i minute izrađene su od dijamantno brušenog 18K Sedna zlata. Plave CVD kazaljke brojčanika i kazaljka brojčanika s crvenim vrhom dodaju dodatnu boju na zaslon.

Speedmaster Chrono Chime 3

Iako je mehanizam isti za oba sata, funkcionalni i ukrasni potiskivači su na različitim pozicijama. Sa zvonom na 8 sati i split seconds na 2 sata. Za Speedmaster okrenut je kalibar kako bi odgovarao konfiguraciji kućišta i prilagodio dva pomoćna brojčanika. Izgled upotpunjuju narukvica i kopča od 18K Sedna zlata. No ovdje se radi o velikom satu. Uz promjer od 45 mm, visinu od 17,27 mm i razmak među lugovima od 53,3 mm impresivna je i masa koja iznosi 326,20 grama. U potpunosti je izrađen od 18K Sedna zlata, Omegine legure za ružičasto zlato. Ne samo da su kućište i narukvica izrađeni od Sedna Golda, već je i mehanizam napravljen od ove posebne legure.

Speedmaster Chrono Chime 2
Omega Speedmaster Chrono Chime

I Speedmaster Chrono Chime i Olympic 1932 Chrono Chime dolaze u prezentacijskoj kutiji od orahovine s rezonantnom pločom od smreke,  knjigom “Making of” i povećalom. Uz sat dolazi i potvrda o autentičnosti, certifikacijska kartica Master Chronometer i petogodišnji međunarodni jamstveni list. Cijene nisu male. Postavljene su na 420.000 CHF (bez PDV-a) za Olympic 1932 Chrono Chime i 450.000 CHF (bez PDV-a) za Speedmaster Chrono Chime. Požurite…

Facebook

Društvene mreže