Rotonde de Cartier Trio iz Cartier Fine Watchmaking kolekcije

Komplikacije nisu nepoznanica Cartieru, a posljednja tri avangardna Rotonde de Cartier modela izvedeni su u skeletoniziranim izvedbama

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Cartier

Iz Cartiera stižu tri nova izvanredna sata, Rotonde de Cartier Mysterious Hour Skeleton, Rotonde de Cartier Grand Complication Skeleton i Rotonde de Cartier Minute Repeater Mysterious Double Tourbillon u transparentnim skeletoniziranim izvedbama koje ne skrivaju ništa. Štoviše, otkrivaju nam fascinantna rješenja koja svrstavaju Cartier u sam vrh avangardnog urarstva. Modeli spadaju pod Cartierovu Fine Watchmaking Collection predstavljenu 2008., a koja je iznjedrila brojne neobične i tehnički komplicirane satove. “Haute horology” priča ove kolekcije posvećena je Rotonde de Cartier modelima.

Rotonde de Cartier Mysterious Hour Skeleton

Cartier Rotonde de Cartier Mysterious Hour Skeleton 1
Rotonde de Cartier Mysterious Hour Skeleton

Prvi je Rotonde de Cartier Mystery Skeleton, komplikacija s kojom se Cartier poigrava već dugi niz godina. Trik je u kazaljkama za koje promatrač ima osjećaj da lebde u zraku jer je fizički kontakt s podlogom nevidljiv. Tajna je u smještanju kazaljki sata i minuta na diskove od safirnog stakla koji su povezani sa satnim mehanizmom.

Da ne bi zvučalo prejednostavno sat je u potpunosti otvoren, skeleton, a mostovi su izvedeni u formi asimetričnih rimskih brojki koje označavaju sate po obodu nevidljivog brojčanika. Mehanizam je kućni kalibar 9983 MC na ručno navijanje smješten u kućište od 18 k zlata promjera 42 mm. Dojam sata je malo drugačiji kada ga stavite na ruku jer brojčanik više nije nevidljiv nego njegova podloga postaje vaša ruka. Sat je vodonepropustan do 30 m što znači da je bolje prije pranja skinuti ga s ruke.

Rotonde de Cartier Grand Complication Skeleton

S nevidljivog brojčanika prelazimo u malo klasičnije formate u ovoj kolekciji. Rotonde de Cartier Grand Complication Skeleton skućio je perpetual calendar, minute repeater i tourbillon u zlatno kućište promjera 45 mm i sve to izveo u formi skeletona.

Cartier Rotonde de Cartier Grand Complication Skeleton
Rotonde de Cartier Grand Complication Skeleton

Na licu sata istaknuti su brojčani indeksi sati ispisani rimskim brojkama na 2, 3, 4 te 8, 9, 10. Tom djelomičnom podlogom malo je pojednostavljeno očitanje točnog vremena. Mehanizam je kućni, kalibar 9406 MC certificiran “Poinçon de Genève” pečatom i s 84 sata rezerve snage. Rotonde de Cartier Grand Complication Skeleton posveta je visokom urarstvu. is a ode to serious haute horology.

Rotonde de Cartier Minute Repeater Mysterious Double Tourbillon

Posljednji uradak iz ove luksuzne i sofisticirane trilogije je Rotonde de Cartier Minute Repeater Mysterious Double Tourbillon. Mješanac prva dva objedinjuje dvostruki tourbillon te minute repeater, no ovdje nisu kazaljke u zraku već dio mehanizma.

Cartier Rotonde de Cartier Minute Repeater Mysterious Double Tourbillon
Rotonde de Cartier Minute Repeater Mysterious Double Tourbillon

Dvostruki je tourbillon smješten u otvoru na 10 sati, rotira oko vlastite osi te izgleda fantastično. Mehanizam je otporniji na utjecaj gravitacije pa time i točniji. Promjer zlatnog kućišta iznosi 45 mm, mehanizam je kućni kalibar 9407 MC, a krasi ga certifikat “Poinçon de Genève”.

Za sva tri sata nisu istaknute cijene jer se one dogovaraju na osobni upit, no kod ovakvih modela se radi o šesteroznamenkastim iznosima u eurima. Vrlo skupe igračke…

Facebook

Društvene mreže