Seiko počastio Đokovića solarnim GPS satom koji ujedinjuje boje srpske i japanske zastave

Tekst: Josip Horvat
Fotografije: Seiko

Svoje šestgodišnje partnerstvo s jednim od najvećih tenisača svih vremena Seiko je ovih dana začinio s novim limitiranim izdanjem Astrona koji u prodajne salone stiže već idući mjesec

Srpski tenisač Novak Đokovića partnerski je ugovor sa Seikom potpisao početkom 2014. godine, kad je svoju urarsku ambasadorsku vjernost sa švicarskog Audemars Pigueta prenio na japanskog urarskog giganta, i od tad gdje god krene u potrazi za teniskom slavom svoj Seiko Astron sat koji se na GPS satelite povezuje koristeći samo snagu svjetlosti jednostavnim pritiskom na gumb prilagođava lokalnom vremenu. Japanski su mu urari, naime, u sklopu tog partnerstva, u kojem pomažu i tenisačevu dobrotvornu zakladu Novak Djokovic Foundation, obećali kreirati satove koji su mu potrebni za svaki vid života: Prospex za sportske aktivnosti na otvorenom. Premier za posebne prilike i Astron za putovanja. Ovih dana, na početku godine u kojoj ističe Seikov aktualni četverogodišnji partnerski ugovor s trenutno drugim tenisačem svijeta (potpisan 2016.), japanski urari odlučili su popularnog Noleta i njegove fanove, baš kao i druge fanove Seikovih satova, počastiti i novim putnim satom koji će ponijeti ime Seiko Astron GPS Solar Novak Djokovic 2020 Limited Edition i referentni broj SSH045.

Seiko Astron GPS Solar Novak Djokovic 2020 Limited Edition

Osnovna narukvica s trostrukom preklopnom kopčom izrađena je od nehrđajućeg čelika s premazom otpornim na ogrebotine, jednako kao i kućište promjera 42,7 i debljine 13,3 milimetra. Staklo je safirno, a luneta keramička, plava s crvenom crtom na rubu. Seiko je u proma materijalima napisao da dizajn novog Đoković Astron sata zapravo “odražava veliku ljubav kojoj i Novak i Seiko osjećaju spram svojih domovina, Srbije i Japana” i to zbog upotrijebe crvene i bijela koje se nalaze na zastavama obje države, a korištene su za brojne detalje kućišta, zajedno s na licu prevladavajućom tamnoplavom bojom koja se također nalazi na srpskom državnom barjaku, a u japanskoj kulturi označava pobjedu. Zbog svega toga su vremenske zone Srbije i Japana označene crvenom bojom na indikatorskom prstenu na UTC pozicijama +1 i +9, a upotreba boje kao simbola nastavljena je i zlatnom bojom na kazaljkama i rubu podbrojčanika druge vremenske zona, što bi po Seiku trebao “odražavati visine Novakovih dostignuća na teniskim terenima diljem svijeta.”

Seiko Astron SSH045

Na brojčaniku sata su se uz podbrojčanik koji pokazuje vrijeme u drugoj vremenskoj zoni svoje su mjesto našli i podbrojčanik s indikatorima funkcija i rezerve snage (koja kad je sat posve napunjen iznosi 6 mjeseci), mali podbrojčanik koji pokazuje 24-satno vrijeme (odnosno je li ono PM ili AM, odnosno prije ili poslijepodnevno) te podbrojčanik s danima u tjednu i okvir u kojem je prikazan datum. Sat je pritom opremljen i vječnim kalendarom koji će svoj posao točno odrađivati sve do veljače 2100. godine, a funkcija svjetskog vremena nudi 39 vremenskih zona.

Seiko Astron SSH045

Na poklopcu poleđine kućišta novog Đoković Astrona smjestili su se i ugravirani Đokovićev potpis i pojedinačni serijski broj sata, a ispod njega kućni GPS Solar mehanizam 5X53 koji se do dva puta dnevno povezuje na GPS mrežu radi održavanja preciznosti, odnosno preciznog prikazivanja točnog vremena. Sat se također automatski prilagođava ljetnom i zimskom vremenu, a kad nositelj sata promijeni vremensku zonu, jednostavno pritisne gumb i kazaljke brzo skaču na točno lokalno vrijeme, zahvaljujući sustavu koji pomoću tri motora neovisno pomiče satnu, minutnu i sekundnu kazaljku. Točnost sata deklarirana je na ±15 sekundi mjesečno (što se, dakako, odnosi samo na situacije kad sat ne prima GPS signal), magnetska otpornost na 4.800 A/m, a vodonepropusnost na 10 bara.

Seiko Astron SSH045 kutija i dodatni remen

Novi Đoković Astron GPS Solar bit će izrađen u samo 1.500 primjeraka, koji će u prodajne salone stići u veljači i to u specijalnoj kutiji koja sadrži i dodatni bijeli silikonski remen, a u Europi očekivana maloprodajna cijena za Seiko Astron GPS Solar Novak Djokovic 2020 Limited Edition SSH045 ne bi trebala premašiti iznos od 20.000 kuna.