Seiko Presage Craftmanship kolekcija s brojčanicima od Arita porculana

Tradicija izrade porculana koji se primjenjuje i na brojčanicima novih Seiko modela datira još iz 17. stoljeća. Arita predstavlja vrh umijeća obrade gline

Tekst: Press Fotografije: Seiko

Arita, gradić u Kyushu, trećem najvećem otoku na jugozapadu Japana, istaknuo se početkom 17. stoljeća otkrićem gline pogodne za proizvodnju porculana. Njihovi proizvodi ubrzo su postali vrlo cijenjeni u Japanu zbog visoke kvalitete njihove umješnosti. Arita porculanski brojčanik odražava brigu i umijeće po kojima je Presage poznat.

Seiko Presage Craftsmanship Series Arita Porcelain Dial 4 min
Proizvodnja Seikovog Arita porculanskog brojčanika zahtijevala je opsežna istraživanja i razvoj kako bi se postigla izdrživost i snaga potrebne za ručni sat

Vitki brojčanik mjeri svega 1 mm u visinu i zavija prema dolje od indeksa prema središtu brojčanika kako bi se stvorio mekani oblik s dubinom. Pod nadzorom majstora za Arita porculan, Hiroyukija Hashiguchija, ovaj tanak, ali dimenzionalan brojčanik postignut je izvlačenjem limita iz tradicionalne Arita izrade porculana lijevanjem. Jedinstvena kvaliteta površine porculana obrađene glazurom daje brojčaniku sjaj i meke nijanse.

Seiko Presage Craftsmanship Series Arita Porcelain Dial 5 min
Fuzija japanskih tradicija i tehnologija svjetske klase, Arita porculanski brojčanici izrađeni su od vrlo otpornog porculana koji je više nego četverostruko tvrđi od uobičajenog porculana

Porculan se podvrgava procesu lijevanja pomoću izuzetno preciznih kalupa, a peče se na visokoj temperaturi od 1.300 stupnjeva. Brojčanici se potom glaziraju i pale više puta kako bi se dovršio vrlo zahtjevan proces.

Seiko Presage Craftsmanship Series Arita Porcelain Dial 3 min
Plavi indeksi i kazaljke nasuprot čistoj bjelini porculana naglašavaju ljepotu brojčanika

Presage SPB293J1 ima poseban brojčanik koji rekreira blijede lapis lazuli boje stvorene tradicionalnom tehnikom bojenja zvanom “ruri zome” koja se primjenjuje na reprezentativne radove iz Arita porculana, poput velikih tronožnih posuda iz Kyushua dekoriranih uzorcima čaplje. Porculanske brojčanike izrađuje iskusna manufaktura iz Arite koja se bavi porculanom od 1830. godine. Hiroyuki Hashiguchi je glavni majstor te on i njegovi kolege razvijaju brojčanike s Presage timom.

Seiko Presage Craftsmanship Series Arita Porcelain Dial 6 min

Seiko Presage Craftmanship kolekcija s brojčanicima od Arita porculana u prodaju dolazi u lipnju 2022. Modeli Presage Arita Porcelain SPB293J1 i SPB319J1 imat će identičnu cijenu od 1.750 eura.

Kategorije: Brandovi, Noviteti, Seiko

Facebook

Društvene mreže