Seiko Speedtimer Chronograph – preciznost u svakom pogledu

Kod novog Seiko Speedtimer Chronographa naslijeđe i inovacija u savršenoj su harmoniji

Tekst: Zoran Supina Fotografije: Seiko

Temelji postavljeni 1969. godine Seiko Speedtimerom važna su činjenica u povijesti kronografa. Bio je to jedan od prvih automatskih kronografa na svijetu, ali njegov pravi značaj leži u činjenici da je njegov mehanizam, kalibar 6139, bio prvi koji je uključivao i stupni kotač i okomitu spojku, dva uređaja koji su mjerenje proteklog vremena učinili preciznijim i bez grešaka nego ikad prije. Nova kreacija odaje počast originalu iz 1969. i prikazuje mnoge od najinovativnijih aspekata Seiko izrade satova.

1969 Vintage Seiko Speedtimer automatic chronograph
Vintage Seiko Speedtimer automatski kronograf iz 1969. godine označio je inovativnu prekretnicu u preciznosti mjerenja vremena

Baš kao i original iz 1969., svaki detalj dizajna ove nove kreacije skrojen je kako bi odražavao preciznost potrebnu za mjerenje proteklog vremena na najvišoj razini. Dodatni brojčanici i markeri na vanjskom prstenu brojčanika bijele su boje tako da se uočljivo ističu na plavom brojčaniku. Kazaljke kronografa su crvene kako bi se osiguralo da se proteklo vrijeme može točno očitati na prvi pogled.

SRQ043 Seiko Prospex Speedtimer Chronograph Blue Dial 2022 calibre 8R46 6
Kod Seiko Prospex Speedtimer Chronograph modela, zahvaljujući završnoj obradi brojčanika, nijansa plave se mijenja iz tamnoplave u živo plavu promjenom kuta gledanja

Sekundna kazaljka kronografa blago je zakrivljena prema dolje prema brojčaniku tako da je vrh kazaljke što je moguće bliže oznakama na brojčaniku i proteže se točno do tahimetarskih oznaka na rubu brojčanika. Kazaljke za minute i sate te rubovi indeksa bogato su obloženi Lumibriteom kako bi se vrijeme moglo očitati čak i u uvjetima slabog osvjetljenja. Potisnici su istaknuti i imaju široku i ravnu gornju površinu kako bi se olakšalo sigurno i točno rukovanje. U svakom pogledu, preciznost je nadahnula dizajn.

SRQ043 Seiko Prospex Speedtimer Chronograph Blue Dial 2022 calibre 8R46 3
Uz čeličnu narukvicu, uz Speedtimer Chronograph sat se nudi i crni kožni remen

Novi Speedtimer pokreće kalibar 8R46, koji uključuje mehanizme vertikalne spojke i stupnih kotača, baš kao i original iz 1969. godine. Vertikalna spojka eliminira bilo kakvo drhtanje ili poskakivanje kazaljki i tako povećava točnost mjerenja, dok stupni kotačić osigurava preciznu kontrolu rada kronografa. Uz to, mehanizam uključuje Seikov jedinstveni čekić s tri šiljaka koji osigurava da se, kada se pritisne tipka za resetiranje mjerenja vremena, kazaljke odmah vrate na nulu u savršenoj sinkronizaciji. Nemirnica je lagana i čvrsta, zahvaljujući upotrebi MEMS tehnologije koja povećava stabilnost i preciznost sata.

SRQ043 Seiko Prospex Speedtimer Chronograph Blue Dial 2022 calibre 8R46 2
Dizajniran i ručno sastavljen u potpunosti od strane najvještijih proizvođača Seiko satova, kalibar 8R46 osigurava najviše moguće razine preciznosti i izdržljivosti

Sat dolazi na narukvici od nehrđajućeg čelika koja je posebno dizajnirana i konstruirana za ovu seriju. Njegova debljina i težina, u kombinaciji s niskim težištem kućišta, osiguravaju stabilnost i visoku razinu udobnosti na zapešću. Osim toga, prezentacijska kutija uključuje kožni remen čiji su šavovi posebno dizajnirani za povećanje izdržljivosti remena. Ovaj novi Speedtimer Chronograf pridružit će se glavnoj Prospex kolekciji i bit će dostupan od rujna 2022. u Seiko buticima i kod odabranih maloprodajnih partnera diljem svijeta. Cijena će mu iznositi 3.200 eura.

Kategorije: Brandovi, Noviteti, Seiko

Facebook

Društvene mreže