Seiko Watchmaking 110th Anniversary Seiko Presage Limited Edition

Seiko Watchmaking 110th Anniversary Seiko Presage Limited Edition posveta je prvom ručnom satu, Laurel

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Seiko

Povijest Seika započela je 1881. godine kada je Kintaro Hattori otvorio trgovinu u Ginzi za popravak i prodaju satova. Godine 1892. otvorio je tvornicu pod nazivom Seikosha za proizvodnju vlastitih satova. Dvadeset godina kasnije, kada su džepni satovi još uvijek bili standard, eksperimentirao je s ručnim satovima, koji su u to vrijeme bili vrhunska tehnologija. Godine 1913. njegova je tvrtka proizvela prvi japanski ručni sat, Laurel, prvu od mnogih inovacija koje su unaprijedile umjetnost izrade satova, uključujući prvi kvarcni ručni sat 1969. i revolucionarnu tehnologiju Spring Drive predstavljenu 1999.

1913 Laurel Thumbnail
Više od stoljeća kasnije, originalni Laurelov brojčanik iz 1913. u emajlu zadržava upečatljivu ljepotu vremena kada je napravljen

Nakon lansiranja Laurela, Seikosha je napravila ogroman napredak u razvoju tehnologije proizvodnje ručnih satova, od dizajna do mikroproizvodnje i proizvodnje alatnih strojeva. Godine 2014., Japansko društvo inženjera strojarstva označilo je Laurel kao jedno od svojih “Naslijeđa strojarstva” (“Mechanical Engineering Heritages”) u znak priznanja za njegov doprinos razvoju strojarske tehnologije.

Seiko Watchmaking 110th Anniversary Seiko Presage Limited Edition: SPB359
Seiko Watchmaking 110th Anniversary Seiko Presage Limited Edition: SPB359

Sliojedeće godine Seiko će proslaviti 110. godišnjicu svog prvog ručnog sata izdavanjem serije prigodnih satova. Proslava počinje najavom nove kreacije koja svoju inspiraciju crpi iz Laurela iz 1913. Novi sat oživljava oblik i dizajn Laurela u svakom detalju. Okruglo kućište pažljivo je konstruirano kako bi zadržalo eleganciju originala, a u njemu se nalazi moderan automatski mehanizam.

SPB359 c Thumbnail

Karakteristični arapski brojevi, plave kazaljke u retro stilu i velika kruna u obliku luka također su vjerno rekreirani, u skladu s nostalgičnim dojmom ovog posebnog sata. Kao i kod originala iz 1913., nova kreacija ima netaknuti emajlirani brojčanik. Njegovu dubinu i ljepotu, kao i hvaljeni stabilan izgled tijekom vremena, omogućili su majstor Mitsuru Yokosawa i njegovi kolege u radionici specijaliziranoj za proizvodnju emajla.

SPB359 d Thumbnail

Prepoznatljiv dizajn broja četiri ponovno je kreiran na brojčaniku. Nova kreacija radi na Seikovom kalibru 6R27 visokih performansi, koji ima indikator rezerve snage na poziciji devet sati i indikator datuma na šest sati. Kristal je safirni s anti-refleksnim premazom na unutarnjoj površini, pružajući visoku čitljivost iz bilo kojeg kuta gledanja. Sat ima pomične lugove i kožni remen koji se provlači, što osigurava maksimalnu udobnost i izdržljivost Seiko 110th Anniversary Watchmaking Seiko Presage Limited Edition bit će dostupan od siječnja 2023. kao ograničeno izdanje od 2500 primjeraka.

Facebook

Društvene mreže