Seikov pogled unatrag: dva nova 5 Sportsa replike su kultnog Kamen Ridera

Japanci su ponudili moderna izdanja jednog od najupečatljivijih modela kolekcije Seiko 5 – Kamen Ridera iz ožujka 1968.

Tekst: Hrvoje Đerić Fotografije: Seiko

Već više od pedeset godina u Japanu se prikazuje televizijska serija Kamen Rider o superheroju odjevenom u kostim skakavca, koji se na motociklu bori protiv zlikovaca. Kad nije snimao, glavni glumac Hiroshi Fujioka na rucio je nosio Seiko s referencom 5126-8090, rani primjerak ronilačkog Seiko Sport Divera, koji je upravo zbog toga kasniije prozvan Kamen Rider.

Seiko 5 Sports
Seiko 5 Sports SRPL05

Japanski proizvođač sad je izbacio dva nova modela u kolekciji Heritage pod oznakama SRPL03 i SRPL05, upravo u čast kasnih šezdesetih i sedamdesetih vrlo popularnog Kamen Ridera. Oba s s modernijim materijalima i preciznijim mehanizmom, ali identičnim kućištima od nehrđajućeg čelika u obliku jastuka (38,5 milimetara), brojčanicima te narukvicama kao i originalni Kamen Rider.

SRPL03
Seiko 5 Sports SRPL03

U svemu ostalome, novi SRPL03 i SRPL05 jednaki su ostalim modelima kolekcije Seiko 5 Sports. U prijevodu, jedva vidljiva kruna na četiri sata, mineralno staklo, rotirajuća luneta sa srebrnim metalnim umetkom i vijcima sa stražnje strane. Vodootporan je do 100 metara (ranije 70 metara).

Brojčanik je, također, inspiriran originalom – srebrni brušeni na SRPL03, odnosno matirani crni na SRPL05. Kazaljke za sate i minute su uvijek srebrne, a za sekunde crvena. Japanci su čak koristili i originalni zaštitni znak Seiko, a vratili su i prepoznatljivu narukvicu od nehrđajućeg čelika, premda se svaki sat isporučuje s dodatnim crnim kožnim remenom.

Pokreće ih, dakako, Seikov provjereni kalibar 4R36, koji radi na frekvenciji od 3 Hz, a osigurava 41 sat rezerve snage. Obje su serije ograničene na po 9999 primjeraka.

Kategorije: Noviteti

Facebook

Društvene mreže