SIHH 2019. – 10 najvećih zvijezda

SIHH je sinonim za predstavljanje luksuznih ura pa odabrati deset zvijezda nije lako želi li se ostati u okvirima razumnih i pristupačnih satova. Potrudili smo se ostati na zemlji, no ni ovaj odabir jednostavno nije mogao ostati bez vječnih kalendara, mjesečevih mijenja i ostalih, često i nepotrebnih komplikacija, baš kao ni bez egzotičnih materijala i mehanizama

Tekst: Igor Sertić Fotografije: SIHH, PRESS

Zvjezdanih noviteta na netom završenoj najvećoj svjetskoj fešti visokog urarstva, Salon International de la Haute Horlogerie,  ni ove godine nije nedostajalo, a u naš Top 10 ušli su:

ULYSSE NARDIN Freak X

Najnoviji član “Freak obitelji” ulaznica je u svijet avangardnog prikazivanja vremena. Od predstavljanja kolekcije plijeni atraktivnošću. Freak X promjerom se smanjio na 43 mm, dobio je krunicu na 3 sata pa tako prekinuo tradiciju svojih prethodnika iz kolekcije koji je nisu imali. Nema klasičnih kazaljki, središnji most glumi pokazivača minuta, a jedan od zupčanika pokazuje sate. Nije kompliciran poput skupljih Freak Vision ili Freak Out modela, no i dalje je vrlo vizualno atraktivan. Nemirnica je od silicija, vidljiva i vrlo velika. Kućište dolazi u četiri opcije: titan, roza zlato, crni DLC te carbonium.

ULYSSE NARDIN Freak X Black DLC

AUDEMARS PIGUET Code 11.59 Chronograph

Rijetko brendovi postavljaju potpuno nove kolekcije, a Audemars Piguet se odlučio na upravo takav potez. Nakov više desetljeća dominacije Royal Oak modela na SIHH-u su predstavili Code 11.59 kolekciju. Ukupno 13 različitih modela zajedničkih za oba spola podijelilo je publiku. Ako je suditi po prvim reakcijama model će biti uspješan poput Royal Oaka kojeg su također dočekali na predstavljanju s rezervom i neodobravanjem. Kronograf predstavlja zlatnu sredinu između osnovnih i nedostupnih modela. Opremljen je samonavijajućim novim kućnim mehanizmom kalibar 4401, rezerva snage 70 sati, certifikat “Côtes de Genève”. Uzimamo…

Audemars Piguet Code 11.59 Selfwinding Chronograph

OFFICINE PANERAI Submersible Carbotech

Obnovljena Submersible kolekcija izbacila je nekoliko zanimljivih i vrlo skupih modela u duhu ekstremnog ronjenja, ekologije te vojnih specijalaca u limitiranim edicijama, Odabrani carbotech modeli specifični su upravo po materijalu od kojeg su izrađeni. Lakši od titana i čelika, visoko otporan na udarce i koroziju, carbotech je u osnovi temeljen na karbonskim vlaknima posebno obrađenim pod visokim tlakom i temperaturom uz dodatak polimera. Dva su promjera kućišta, 42 mm (PAM00960) i 47 mm (PAM01616), oba vodonepropusna do 300 metara.

Officine Panerai Submersible Carbotech PAM 01616

JAEGER-LeCOULTRE Master Ultra Thin Moon Enamel

Plava boja je in, a kad je netko iskoristi i pri izradi emajliranog lica sata rezultat je čista elegancija. Jaeger-LeCoultreovu kolekciju Master Ultra Thin čine tri modela, a izvedba s mjesečevim fazama nešto je što bi mogli nositi svaki dan. Kućište od bijelog zlata debelo je, odnosno tanko svega 10,04 milimetra, mehanizam je kućni, kalibar 925, automatik sa 70 sati rezerve snage. Mjesec je detaljno ispoliran, smješten na 6 sati okružen datumskim prstenom. Limitirana edicija od 100 primjeraka.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Moon Enamel

VACHERON CONSTANTIN Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar

Pravo kompaktno čudo zapakirano u kućište promjera 42 milimetra, maratonac i sprinter u jednom mehanizmu koji u aktivnom načinu rada titra na 5 Hz i odradi 4 dana dok u stanju mirovanja prebacuje na 1,2 Hz te je spreman za nastavak jurnjave bez ikakve korekcije vremena i nakon 65 dana! Vacheron nije ograničio kolekciju, ali će do kraja godine biti napravljeno svega pet komada. Jedinstveni sat.

Vacheron Constantin Traditionnelle Twin Beat Perpetual Calendar

CARTIER Santos de Cartier Skeleton Noctambule

Santos je stari znanac, no u modelu Santos de Cartier Skeleton Noctambule, sa 39,8 mm širokim čeličnim kućištem s karbonskim DLC premazom i mehaničkim mehanizmom na ručno navijanje (kućni kalibar 9612 MC) prava je noćna ptica (što Noctambule i znači na francuskom). Sat odskače od ostalih modela iz kolekcije, a intenzivna primjena Super-LumiNova pigmenata na mostovima skeletona koji su oblikovani u obliku rimskih brojeva noću efektno mijenja lice sata.

Cartier Santos de Cartier Skeleton Noctambule

IWC SCHAFFHAUSEN Big Pilot Perpetual Calendar

Perjanicu Spitfire kolekcije pilotskih satova predstavlja novi Big Pilot Perpetual Calendar u bronci. Sat je u limitiranoj ediciji, zelenog lica koje se odlično slaže uz boju bronce. Velika klasična krunica regulira sve parametre sata, a uz redovito navijanje svakih sedam dana točnost iz dana u dan je zajamčena bez nepotrebnih korekcija za sljedećih 577,5 godina.

IWC Big Pilot Perpetual Calendar IW503601

HYT H1

Premda su na salonu predstavljene tek nove izvedbe HYT modela princip rada ovog sata pravo je čudo koje zaslužuje uvrštenje na našu listu. Povezati mehaniku tekućine i mehaniku sata nitko dosad nije uspio na tako originalan način. Pri tome riješiti sve probleme vezane uz miješanje tekućine, temperaturne oscilacije, koroziju, pumpanje tekućine… Sat koji u svom mehanizmu spaja nespojivo. Jer dok ostali urari muku muče zadržavanja mehanizma na suhom, najveći potencijalni problem ovog sata bio bi – izostanak tekućine!

HYT H1

GIRARD-PERREGAUX Laureato Absolute Carbon Glass

Nova Girard-Perregaux kolekcija Laureato Absolute  donijela nam je četiri atraktivna sata usko povezana siluetom kućišta, ali je svaki model zapravo vrlo poseban. Ipak “najluđi” među njima je bez sumnje model s kućištem od karbonskog stakla (carbon glass) koja više igra na cool efekt nego na provjerenu klasiku. Vrlo uzbudljivi sat koji nudi još jedan novi put estetskog razvoja. A što se razvoja materijala tiče – novosmišljeni materijal ima vrlo zanimljivu strukturu, površinsku glatkoću i vizualnu živost. Zbog svijetlijeplavih dijelova dodanih u fazi kompresije materijala djeluje krhko i izlomljeno, no istina je upravo suprotna – tvrđi je od čelika za faktor 100 i osam puta manje gust (što znači da će gotovo pa plutati na vodi). Čini se, zapravo, da su mogućnosti karbonskog stakla nebesko visoke. Zbilja cool…

Girard-Perregaux Laureato Absolute Carbon Glass

HERMÈS Arceau L’Heure de la Lune

U Hermèsu znaju da žele li originalnu urarsku kreaciju, angažirati moraju dizajnera koji ne radi satove. Tako je bilo i s najnovijim modelom, Arceau L’Heure de la Lune. Prekrasno djelo koje je u potpunosti odskočilo od tradicionalnog prikazivanja mjesečevih mijena inovativnim postupkom rotacije kompletnog dvodijelnog brojčanika. Naime, dva su brojčanika, sata i datuma te se rotiraju iznad lica sata na kojem su oslikane sjeverna i južna mjesečeva hemisfera. Siluete Mjeseca su fiksne na 12 i 6 sati. Originalno.

Hermès Arceau L’Heure de la Lune

Facebook

Društvene mreže