SIHH 2019. PRVI POGLED: Greubel Forsey Balancier Contemporain

Tekst: Igor Sertić, Josip Horvat
Fotografije: Greubel Forsey

Inovativna manufaktura iz La Chaux-de-Fondsa izbacila je na svjetlo dana i sat promjera bitno manjeg od onog što smo od njih navikli. I to u izvedbi bez, ali i s dijamantima…

Suština Greubel Forsey-a u 39,6 mm – u stvaranju novog sata Balancier Contemporaina, manufaktura Greubel Forsey smislila je posebno kompaktno kućište za svoj ekskluzivni, moderni sustav nemirnice i balansnog kotača. Stvaranje takvog novog, za ovu manufakturu neuobičajeno malog kućišta nametnulo je i izazovnu misiju održavanja uravnoteženih oblika i ugodnih razmjera uz jasnu čitljivost i vrhunske performanse. Zadatak je uspješno izvršen, a rezultat je moćno strukturirani sat koji sadrži sve značajke po kojim su poznate ure s potpisom Greubel Forsey. Sat ima kućište od bijelog zlata, a stiže u limitiranom izdanju od 33 primjerka.

Greubel Forey Balancier Contemporain
“Obični” Balancier Contemporain i…
Greubel Forsey Diamond Set Balancier Contemporain
dijamantni Balancier Contemporain

No, ni to nije sve – manufaktura je isti model odlučila izraditi i u izvedbi Diamond Balancier Contemporaina, u kojem su kućište optočili dijamantima, pa mu je promjer narastao na 41,6 mm. No, ni to nije poremetilo dobro uravnoteženu estetiku, a jednako kao izvorna i ova će verzija ugledati svjetlo dana u samo 33 primjerka. Obje, posve očekivano, s kućnim mehanizmom sa 72 sata rezerve snage i vodootporne do dubine od 30 metara.