Slavne boje Porschea ponovno u ponudi

Porsche odsada donosi još veću mogućnost individualizacije za svoje kupce i ponosno slavi povratak povijesnih te širi paletu standardnih i specijalnih boja u svim serijama modela za više od 160 nijansi

Tekst: Press Fotografije: Porsche

S novim opcijama „Boja po izboru“ i „Boja po izboru Plus“ Porsche Exclusive Manufaktura proširuje ponudu posebnih boja eksterijera za sve serije modela. U prvom planu je dostupnost tipičnih Porsche boja koje su nam poznate iz prošlosti. Kod želja za posebno individualnim bojama uz to postoji mogućnost osmišljavanja individualnih tonova boja prema želji kupca.

S21 5511 fine

„Neobične boje laka poznate su nam iz povijesti marke te su važno distinktivno obilježje“, govori Alexander Fabig, voditelj Odjela za individualizaciju i Classic. „S ovom ponudom ćemo ponovo oživjeti kultne boje i proširiti opsežnu paletu serijskih i posebnih boja u svim serijama za više od 160 tonova boja.“

Posljednjih godina iznimno je porasla potražnja za individualno lakiranim Porsche vozilima. U okviru ove nove ponude je Porsche Exclusive Manufaktura znatno povećala svoje kapacitete u tom segmentu. U glavnoj tvornici u Zuffenhausenu pokrenuta je nova baza za miješanje boja. Tamo stručnjaci za lakove miješaju željene boje od nekoliko desetaka raznih sastojaka, točno u miligram. Svaka šarža se dijeli na dva spremnika za lakiranje karoserije i dogradnih dijelova. Detalji na vozilu koje treba lakirati se većinom sastoje od aluminija, plastike i kompozitnih materijala s karbonskim/staklenim vlaknima.

Porsche Paint shop in Zuffenhausen

Taj miks materijala kao i različiti načini aplikacije i temperature za sušenje zahtijevaju ovisno o komponenti malo drukčiji sastav lakova. Lakiraju se takozvani usporedni limovi za šaržu te oni pri završnoj primopredaji vozila služe kao referentni uzorak za boju. „Boja po izboru“: povratak kultnih boja Porsche ne samo što proširuje svoju ponudu boja, nego je istovremeno i iznova strukturira: „Boja po izboru“ se do sada zvala „Individualno lakiranje“. U tu kategoriju spadaju unaprijed definirane boje koje su stručnjaci za lakove iz Porschea već tehnički odobrili. Tu, primjerice, spadaju Maritime plava, Rubystar crvena i Mint zelena. Te vedre boje lakova iz 90-ih među obožavateljima Porschea uživaju kultni status.

S21 5510 fine

Oni su se u prošlosti nudili za 911-icu (tip 964). U okviru Porscheove zaoštrene individualizacijske strategije ti legendarni lakovi sada obilježavaju svoj slavljenički povratak. Zahvaljujući „Boji po izboru“ aktualni se Porsche modeli mogu lakirati upravo u tim zamjetljivim bojama. Ponuda je iznimno raznovrsna i ovisi o seriji modela i proizvodnoj lokaciji. Za serije 911 i 718 na izbor stoji više od 100 dodatnih boja za lak. Kod Panamere, Macana i Cayennea je više od 50 dostupnih opcija. Kod Taycana dodatnih 65 tonova boje dopunjuju cijeli spektar. „Boja po izboru“ se može naručiti u okviru konfiguracije novog vozila u Porsche centru. Pripremno vrijeme do isporuke je otprilike tri mjeseca dulje nego kod serijskih boja. Cijene unutar serija modela variraju ovisno o derivatu. Tako će „Boja po izboru“ za većinu modela 911 i 718 koštati 8.806 eura1 , za modele 718 GT i 911 Turbo, Turbo S i GT će biti 9.877 eura1 . Ponuda će se najvjerojatnije početkom 2022. godine integrirati u Porsche Car Configurator. Koja slavna boja je Vaš favorit saznajte ovdje.

S21 5506 fine

No, ni ovdje nije kraj mogućnostima individualizacija, Porsche Exclusive Manufaktur za posebne želje ide još jedan korak dalje; Paint to Sample Plus daje mogućnost da završni sloj boje možete birati gotovo potpuno individualno za modele 911, 718 i Taycan. Što znači da mašti možete pustiti na volju i svoj budući Porsche „obući“ u boju koju želite.

S21 5509 fine

„Boja po izboru Plus“: opsežno ispitivanje izvedivosti

Kod želja za posebno individualnim bojama Porsche Exclusive Manufaktura ide korak dalje: S opcijom „Boja po izboru Plus“ se gotovo u potpunosti slobodno može odabrati boja laka. Ova opcija dostupna je za serije 911, 718 i Taycana. Postupak je sljedeći: Kupac Porsche centru predaje uzorak sa željenom bojom – od ručne torbice do boje laka za nokte načelno je sve zamislivo. Taj se predložak šalje na adresu tvrtke Porsche AG. Tamo se za svaki upit provodi zasebno ispitivanje izvedivosti koje ovisno o zahtjevnosti može potrajati nekoliko mjeseci. Prvo se takozvani koloristi bave izradom recepture. Ti stručnjaci razrađuju ton boje na temelju dostupnih komponenti laka. Zatim se u nekoliko navrata ton boje toliko dalje razvija da i pod različitim izvorima svjetlosti poput dnevnog svjetla ili umjetnog svjetla odgovara dostavljenom uzorku. U nastavku se ispituje mogućnost realizacije u uvjetima proizvodnja na karoseriji i dogradnim dijelovima. Pritom je bitna i definicija debljine sloja koja će omogućiti lakiranje s procesnom stabilnošću, koje se može reproducirati i koje ne ukazuje nikakve manjkavosti. Prije samog lakiranja vozila za kupca se najmanje jedna testna karoserija lakira u tom odgovarajućem tonu boje. Ako se ispostavi da se željeni ton boje ne može realizirati prema Porscheovim standardima kvalitete, Porsche će preuzeti troškove za ispitivanje izvedivosti. Primjeri cijena za „Boju po izboru Plus“: 17.612 eura za većinu modela 911 i 7182 te 19.754 eura2 za modele 718 GT i 911 Turbo, Turbo S i GT.

S21 5508 fine

Kategorije: Brandovi, Lifestyle
Oznake: , , , ,

Facebook

Društvene mreže