Specijalna izdanja posvećena su kultnom talijanskom drvenom čamcu Riva

Obje će verzije s električno plavim brojčanikom i kućištem od 42, odnosno 36 milimetara biti proizvedene u po 1888 primjeraka

Tekst: Hrvoje Đerić Fotografije: Frederique Constant

Sjećate li se 1960. snimljenog filma Slatki život (La Dolce Vita) kultnog talijanskog redatelja Federica Fellinija s Anitom Ekberg i Marcellom Mastroianijem? Upravo je u filmu opisanom opuštenom načinu života u Italiji između 1920. i 1960. posvećena nova kolekcija satova Runabout Classics švicarskog Frederique Constanta. Vrijeme je to Vespe, Fiata Cinqecento i čamaca Riva.

Frederique Constant Runabout Classics Automatic
Frederique Constant Runabout Classics Automatic

Posljednji je proizvod još daleke 1842. na jezeru Iseo kraj Bergama u Lombardiji otvorenog brodogradilišta, koje je diljem svijeta proslavio sin osnivača Carlo Riva kultnom ručno proizvedenom drvenom Aquaramom. Upravo je kultnom talijanskom brodograditelju, danas u sastavu moćnog Ferettija, posvećeno specijalno izdanje dvaju satova iz 2013. lansirane kolekcije Classics Runabout s brojčanikom po prvi puta u svijetloplavoj boji Electric Blue, na pola puta između tirkizne i mornarski plave.

Nova se boja, osim na kazaljke te oznake za sate i minute, proteže i na šavove na kožnom remenu. Švicarski je proizvođač satova, naime, još 2013. sklopio partnerstvo s neprofitnim talijanskim društvom ljubitelja starih čamaca Riva i svake dvije godine proizvede seriju satova u partnerstvu s Riva Historical Society. Nakon sportskih kronografa iz 2020. i 2021., sad je red došao na klasično izdanje s tri kazaljke i datumom, ali u dvije veličine – standardnoj 42 i ženskoj 36 milimetara, svaka u seriji od svega 1888 primjeraka.

Osim upečatljive električno plave boje, Frederique Constant Runabout Classics krase i brojni detalji, poput giljoširanog središnjeg dijela brojčanika ili poliranog kućišta od nehrđajućeg čelika. Srce sata provjereni je Frederique Constantov mehanizam FC-303 s pristojnom rezervom snage od 38 sati, koji već godinama pokreće satove kolekcije Runabout Classics. Divit mu se možete kroz prozirno stražnje safino staklo sa zastavicom društva Riva Historical Society, a isporučuje se u prigodnom pakiranju s minijaturnom replikom čamca Riva.

 

Kompletnu ponudu Frederique Constant satova provjerite na Dicta stranicama.

Facebook

Društvene mreže