TAG Heuer Carrera Chronograph Jack Heuer Birthday Gold Limited Edition

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Tag Heuer

Reizdanjem zlatne Heuer Carrere obilježen je 88. rođendan počasnog predsjednika tvrtke, Jack Heuera

U TAG Heueru slave rođendan svog bivšeg predsjednika tvrtke te trenutnog počasnog predsjednika Jack Heuera predstavljanjem modela Carrere koja korijene vuče još od Heuer Carrere ref. 1158CHN. Gospodin Heuer je vođenje tvrtke preuzeo 1960. u dobi od svega 28 godina te je na inovativan način vodio gotovo trideset godina. Tradicija zlatnih Carrera započeta je početkom 70.-tih kada su redom uručivane legendama Formule 1, Ferrarijevim vozačima poput Clay Regazzonija, Niki Laude i Ronnie Petersona, a poklanjane su za sreću i uspjeh tijekom partnerstva Ferrari momčadi i Hauera.

CBN2041.FC8306 Jack Heuer 2020 10
Jack Heuer je za 88. rođendan dobio posvetu u vidu zlatnog Carrera kronografa

Posebnost zlatnih Carrera koje su poklanjanje vozačima je uz ugravirani potpis i krvna grupa na poleđini kućišta. TAG Heuer Carrera Chronograph Jack Heuer Birthday Gold Limited Edition nema takav potpis, no imaju moto Jack Heuera na rotoru: “Time never stops, why should we?”.

CBN2041.FC8306 TAG Heuer Carrera Chronograph Jack Heuer Birthday Gold Limited Edition
TAG Heuer Carrera Chronograph Jack Heuer Birthday Gold Limited Edition, ref. CBN2041.FC8306

Kućište je naraslo na 42 mm, a retro izgledu pridonosi kupolasto safirno staklo premazano antireflektirajućim premazom s obje strane. Roza zlato je 18 k, a raspored potisnika i krunice klasičan, kronografski na 2 i 4 sata, kruna na 3 sata. Smještaj krune na 9 sati imao je izvornik, no nestao je s novim kalibrom.

CBN2041.FC8306 Hero 2
Kućište je dijelom brušeno, a dijelom polirano, no luksuz pršti iz svakog detalja

U zlatnom tonu su kazaljke indeksi i TAG Heuer logo, male položene osmice poput simbola vječnosti istaknute su iznad okvira datuma. Elegantan “panda” stil brojčanika postignut je kombinacijom osnovne dominantne srebrne boje koja je u kontrastu s crnim podbrojčanicima kronografa na 3 i 9 sati. Vrlo elegantan izgled upotpunjuju i male sekunde na 6 sati.

CBN2041.FC8306 Detail
Simbol vječnosti poput posvete 88. rođendanu Jack Heuera

Super-LumiNova je prisutna na kazaljkama sati i minuta te na indeksima sati pa je vrijeme čitljivo i u mraku. Od natpisa na brojčaniku u donjem se dijelu detektira i kalibar kojim je opremljen sat, Heuer 02 i njegovih 80 sati rezerve snage. TAG Heuer Carrera Chronograph Jack Heuer Birthday Gold Limited Edition dolazi na crnom kožnom krokodilskom remenu s kopčom u zlatu istog tonaliteta kao kućište.

CBN2041.FC8306 Dos
Autogram na remenu, moto na rotoru. Jack Heuer za vječnost

S unutarnje strane remen je ukrašen autogramom Jack Heuera ispisan zlatnom bojom. Poklopac kućišta po obodu ima ispisanu limitaciju edicije, a Heuer 02 automatskoi kalibar je vidljiv kroz safirno staklo. 168 dijelova kuca u ritmu od 28.800 otkucaja na sat, a rezerva snage iznosi punih 80 sati. Vodonepropusnost je predviđena do 100 m, no sumnjamo da će itko s ovim vrijednim satom ulaziti u vodu.

CBN2041.FC8306 SLN

TAG Heuer Carrera Chronograph Jack Heuer Birthday Gold Limited Edition, ref. CBN2041.FC8306 na tržište stiže tijekom. proljeća sljedeće godine, a cijena za svaki od predviđenih 188 komada iznosit će 18.000 CHF.