TAG Heuer Carrera Sport Chronograph 160 Years Special Edition

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Tag Heuer

TAG Heuer nastavlja s predstavljanjem jubilarnih modela povodom 160. rođendana tvrtke. Na redu je još jedna Carrera ovaj puta inspirirana rijetkim modelom iz 1965.

Oko smještaja prozora datuma oduvijek su se vode polemike. Od pristupa da on nema što tražiti na satu do raznih interpretacija po obodu brojčanika. U takvu priču odlično se uklopio i Heuer koji je još prije šezdeset godina predstavio Carreru 45 Dato ref. 3147 kod koje je prozor datuma na poziciji ispod indeksa 12 sati, dodatno naglašen crvenom bojom brojaka. Neobično rješenje danas je predmet kolekcionarskih želja. Nakon jubilarnih i limitiranih edicija modela Carrere, Silver i Montreal, pred nama je treća edicija povodom prvih 160 godina.

dato 45
Heuer Carrera 45 Dato ref. 3147 kao idejna osnova za dvije moderne reinterpretacije

Dva nova modela oznake Carrera Sport Chronograph 160 Years Special Edition moderna su reinterpretacija izvornika s identičnom pozicijom okvira datuma. Ista je i boja datumskih brojeva, no sve ostalo je drugačije. Izostala je elegancija prethodnika jer se ovdje igralo na kartu sportskog kronografa. Brojčanik dolazi u dvije izvedbe, bijeloj i plavoj koje se u prvom slučaju kombiniraju s crnim podbrojčanicima, a u drugom s bijelim podbrojčanicima smještenim na 3 i 9 sati. Male sekunde smještene su na 6 sati, no bojom su u skladu s podlogom brojčanika.

TAG Heuer Carrera Sport Chronograph Special Edition 1 min
Panda brojčanik Carrera Sport Chronograph 160 Years Special Edition modela s crnom keramičkom lunetom

Carrera Sport Chronograph 160 Years Special Edition ima promjer kućišta od 44 mm te istaknutu keramičku lunetu u plavoj ili crnoj boji s ugraviranom tahimetarskom skalom. Crveni akcenti su prisutni još na velikoj kronografskoj kazaljci sekundi te unutar 30-minutnog podbrojčanika. Obje izvedbe nove Carrera uparene su s čeličnom narukvicom opremljenom preklopnom kopčom. Ista se sastoji od niza triju spojenih linkova (H-linkovi) obrađenih poliranjem ili brušenjem. Nedvojbeno sportski izgled za svaki dan.

TAG Heuer Carrera Sport Chronograph Special Edition 7 min
Dinamična kombinacija reljefnog brojčanika i keramičke lunete Carrere Sport Chronographa

Carrera Sport Chronograph 160 Years Special Edition opremljena je kućnim Heuer 02 kronografskim mehanizmom vidljivim straga kroz safirno staklo. Proizvodi se u Chevenezu, Tag Heuer tvornici od 2017. Čini ga 186 komponenti, kuca na 4 Hz te ima povećanu rezervu snage na 80 sati. Rotor je ukrašen detaljima koji jasno naznačuju da se radi o jubilarnom modelu u limitiranom izdanju. ‘One of 1860’ jasno ukazuje na to.

TAG Heuer Carrera Sport Chronograph Special Edition 4 min
Posebno ukrašen rotor te ugraviran natpis ‘One of 1860’ ukazuju na posebnu ediciju

Oba modela Carrera Sport Chronograph 160 Years Special Edition dolaze u ediciji od 1860 komada što korenspondira s godinom osnutka tvrtke. Na tržište dolaze krajem godine, a preporučena cijena im iznosi 5.800 CHF.

Tag Heuer Carrera Sport Chronograph 160 Years Special Edition,
Tag Heuer Carrera Sport Chronograph 160 Years Special Edition, limitirane edicije od 1860 komada svaka

Tag Heuer Carrera Sport Chronograph 160 Years Special Edition moderna je i uspješna reinterpretacija ideje predstavljene 1965. Novi je model uklopljen u kolekciju sportskih kronografa te je posljednje izdanje Carrere kojim se bilježi tako značajna obljetnica.

TAG Heuer Carrera Sport Chronograph Special Edition 5 min
TAG Heuer Carrera Sport Chronograph Special Edition ref. CBN2A1E.BA0643

TAG HEUER CARRERA SPORT CHRONOGRAPH 160 YEARS SPECIAL EDITION

Reference: CBN2A1D.BA0643 (bijeli brojčanik)/CBN2A1E.BA0643 (plavi brojčanik)

Kućište: promjer 44 mm – nehrđajući čelik – polirano i brušeno – crna ili plava fiksirana luneta od keramike s tahimetarskom skalom – uvrnut poklopac kućišta od safirnog stakla – antireflektirajući premaz na safirnom staklu brojčanika – vodonepropusnost 100 m

Brojčanik: bijeli ili plavi – kružno četkan – datum na 12 sati – tri podbrojčanika kronografa – 30-minutni na 3 sata s crvenim akcentima – 12-satni na 9 sati – male sekunde na 6 sati – Super-LumiNova na indeksima – velika crvena kazaljka sekundi

Mehanizam: kalibar Heuer 02 – kućni – automatski kronograf – 31 mm promjera – 33 rubina – 28.800 otkucaja/sat – 80 sati rezerve snage – sati, minute, kronograf, male sekunde, datum – ukrašeni rotor

Narukvica: nehrđajući čelik – H linkovi – preklopna kopča s dvostrukim sigurnosnim potiskivačima

Dostupnost: limitirane edicije od 1860 komada – studeni 2020

Cijena: 5.800 CHF