Tank de Cartier – Legendarni sat koji se ne mora ni navijati, a ide sam od sebe

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Cartier

Tank Must je urarski šik poduhvat manufakture iz La Chaux-de-Fondsa koja je preradila dizajn legendarnih satova u monokromatskim verzijama i inačici temeljenoj na novom fotonaponskom mehanizumu

Tank satovi utjelovljuju eleganciju, čist i precizan dizajn i beskompromisne linije, kakve se i očekuju od Cartiera. Louis Cartier se još 1917. dosjetio da sat izradi u obliku pravokutnika dok su svi drugi bili okrugli. Tank je avangarda kad se pojavio, a to je i ostao sve do danas.

Simple three in a row 8
Tank Must u tri izvedbe, jako velikoj, velikoj i maloj, a sve tri s remenom od teleće kože…

Nadahnut dizajnom borbenog vozila gledano odozgo, ovaj sat slijedi jasno grafičko načelo: bočne stranice asociraju na gusjenice tenka, a kućište je kupola.

Simple three in a row 1 2
i isti satovi s čeličnim narukvicama

“Ne nosim Tank da bih na njemu gledao koliko je sati. Zapravo ga nikad niti ne navijam. Nosim ga jer je to sat koji treba nositi!”, govorio je slavni avangardni umjetnik Andy Warhol koji se nikad nije odvajao od svog Tanka.

Cartier Tank Must steel CRWSTA0052 CRWSTA0041

Prošlo je više od stoljeća otkad je predstavljen prvi Tank, a ovaj sat i dalje plijeni pažnju, ovaj put u kombinaciji s Mustom. Tank i Must spoj su dviju Cartierovih ikona. I dok je Tank muževan, Must naglašava klasični luksuz.

“Satovi Must odoljeli su zubu vremena zahvaljujući prepoznatljivom stilu, ali i izvrsnoj izradi koju Cartier primjenjuje na sve svoje kreacije do najsitnijih detalja”, kaže Pierre Rainero, direktor imidža, stila i naslijeđa u Cartieru.

Square 4x4 13
Tank Must

Dizajn Tank Musta inspiraciju i osnovne linije vuče od povijesnih modela. Zaobljenja i proporcije brojčanika drže se klasičnih proporcija do najsitnijih detalja, uključujući krunu s cabochonom i ardillon kopče na kožnom remenu. Ovo je po svemu Cartierov novi klasik, sve do najnovijeg kvarcnog mehanizma visoke učinkovitosti, s autonomijom od oko 8 godina.

Pojavom Musta 1977. godine, šest desetljeća ranije stvoreni Tank postao je dostupan u vermeil verziji. S bordo ili potpuno crnim brojčanikom i velikim logotipom u zlatnoj boji, oslobodio se okova tradicionalnih satova i postao elegantno jednostavan.

Simple three in a row 2 1
Vjerna duhu osamdesetih, Tank Must kolekcija dostupna je u tri monokromatske boje, ugrađene u Cartierov DNK: crvenoj, plavoj i zelenoj. Ovi čelični satovi favoriziraju minimalističke brojčanike bez rimskih brojeva ili “tračnica” i potpuno kromatičan izgled s odgovarajućim remenima.

Cartier je od samih početak pokušavao ići ispred vremena; od Santosa, prvog sata koji se nosi na zapešću iz 1904., onog s preklopnom kopčom iz 1910. pa sve do QuickSwitch patenta iz 2018. koji omogućuje zamjenu remena kod kuće. Tu je sada i najnoviji fotonaponski brojčanik, moderna alternativa s kvarcnim mehanizmom bez potrebe za promjenom baterija.

Izazov je primjeni i spoju nove tehnologije s estetikom i oblikom sata, traganju za idealnim spojem modernosti i tradicije, o čemu već desetljećima brine manufaktura u La Chaux-de-Fondsu. U njihovom kreativnom i inovativnom laboratoriju pronađen je način kako da se fotonaponski princip primijeni na brojčanik Tanka, ne mijenjajući njegovu estetiku.

Square 4x4 1 4
Tank Louis Cartier, legenda još otkako se pojavio 1917. godine

Istinski tehnički podvig oslanja se na osjetljivu i nevidljivu perforaciju rimskih brojeva, čiji otvori omogućuju sunčevoj energiji da dopre do fotonaponskih ćelija skrivenih ispod brojčanika. Razvojnom timu trebale su dvije godine da integrira ovaj SolarBeat mehanizam s prosječnim vijekom trajanja od 16 godina u Tank Must, prvi sat koji koristi ovu tehnologiju.

Cartier Tank Must SolarBeat movement
Mehanizam Cartierovog Tank Must SolarBeata

Ovaj pionirski sat predstavlja i narukvicu proizvedenu od inovativnog materijala koji jamči visoku razinu kvalitete i udobnosti. Sastoji se od oko 40% biljne tvari, proizvedene korištenjem otpada od jabuka uzgojenih za prehrambenu industriju u Švicarskoj, Njemačkoj i Italiji. U usporedbi s proizvodnjom remena od teleće kože, ovaj postupak proizvodnje smanjuje ugljični otisak do šest puta, štedi do 10 litara vode i sedam megadžula energije ili približno 200 punjenja pametnih telefona.

Cartier Tank Must SolarBeat LM CRWSTA0059 2

Tank je više puta mijenjao svoj izgled i prilagođavao se vremenu, produženim kućištima, mekšim linijama “željezničkim prugama”, cabochon safirima, rimski brojevima… I najnovija inačica održava ovu tradiciju suptilnim nijansama i izborom boja. Izbor plave i crvene bio je neophodan; ove boje dio su Cartierovog DNK i naglašavaju čiste linije sata. Plava verzija izrađena je u ružičastom zlatu, crvena u žutom, a oba su usklađena s remenima i u njima kuca Manufacturing 1917 MC s ručnim namotavanjem.

Tank de Cartier

TANK MUST WATCH
Debljina: 8,37 mm (Izuzetno veliki model), 6,60 mm (veliki i mali model); čelik; kruna s plavim chabochonom; Remen: crni, zrnati, od teleće kože, izmjenjiva čelična narukvica. Mehanizam: mehanički s automatskim namotavanjem 1847 C (izuzetno veliki i veliki model), kvarcni (mali model)
Promjer kućišta: 11 redaka 1/2; Ukupna dimenzija: 25,6 mm; Debljina: 3,77 mm; Broj dragulja: 23; Frekvencija: 28.800 vibracija/sat; Rezerva snage: 40 sati
TANK MUST WATCH
Debljina: 6,60 mm (veliki i mali model); čelik; Kućište s 42 (veliki model) ili 40 dijamanata (mali model); kruna s plavim chabochonom; Remen: glatki crni, od teleće kože; Mehanizam: kvarcni

Kategorije: Cartier, Noviteti
Oznake: