Timex oživio jedan od svojih prvih kvarcnih satova

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Timex

Timex je predstavio reizdanje populatnog sata koji je označio novu eru u njihovom poslovanju, eru kvarca

Kada se spominju američke urarske tvrtke Timex je neizostavno ime poznato još od 1854. kada je u Waterburyu proradila manufaktura satova. Generacijama su predstavljali popularne kolekcije, a pod Q serijom predstavljeni su kvarcni modeli. U vremenima kada su Japanci s kvarcnom revolucijom pokorili svjetsko tržište satova niti Amerikanci nisu ostali imuni na nove trendove. 1979. predstavljen je Q Timex, kvarcni sat koji je označio prekretnicu i spas za Timex koji je s kvarcnim modelima započeo još 1972. Reizdanje u gotovo svakom detalju prati izvornik. Čelično kućište, crveno plava luneta i baterija s poklopcem na odvijanje.

TIMEX brand expression page SLOT1 desktop
Nepogrešive sedamdesete prošlog stoljeća. Pepsi luneta, čelična narukvica, plavo lice…

Utjecaj tadašnjih trendova i modela poput Rolex GMT-Mastera nisu se skrivali. Q slovo na 12 sati jasno je isticali kvarcni mehanizam, a isto je naglašeno i na novom modelu. Timex je oduvijek radio satove dostupne širokom krugu kupaca pa je to slučaj i s današnjim Q Timexom. Čelična narukvica je vrlo praktična i ugodna na ruci, a mogućnost samostalne zamjene baterije stvarno nas podsjeća na prošlost.

timex gmt
Q Timex idealna je ulaznica u svijet satova, a dizajnerski je zadržao atraktivnost i nakon 40 godina

timex gmt 4

Poklopac spremišta baterije lako se otvara i manjom kovanicom, a model baterije za zamjenu jasno je naveden na njemu. U ovom slučaju 377 E. Uz GMT funkciju ovaj sat je opremljen datum i dan funkcijom na 3 sata, a sve se podešava preko krunice bez dodatne zaštite. Za mehanizam je odabran provjereni Seiko kalibar PC 33, a vodonepropusnost iznosi 50 m. Promjer kućišta nije velik, 38 mm pa ovaj sat podjednako nose i žene i muškarci. Q Timex je i nakon 40 godina zadržao atraktivnost i dizajn koji je popularan i danas. Više Timex satova pronađite na satovi.com

timex reissue

Q Timex

Referenca: TW2T80700

Promjer: 38 mm
Debljina: 11,5 mm
Kućište: nehrđajući čelik
Boja brojčanika: mornarsko plava
Indeksi: printani
Vodonepropusnot: 50 m
Narukvica: nehrđajući čelik

Mehanizam: kalibar PC33 (Seiko)
Funkcije: vrijeme, datum, dan u tjednu

Kategorije: Noviteti, Timex
Oznake: , ,