Tissot Telemeter 1938 – posveta alpama i skijašima

Tissot Telemeter 1938 služi kao vrlo sofisticiran, vrhunski nosiv simbol bogate povijesti sportskog mjerenja vremena koja je započela u Alpama

Tekst: Josip Cerovac Fotografije: Tissot

Kada je Vital Thiébaud prije 84 godine pokrenuo svoj Tissot kronograf tijekom skijaške utrke u švicarskom skijalištu Villars-sur-Ollon, započeo je priču o sportskom mjerenju vremena koju švicarska tvrtka za satove piše i danas. Sada se Tissot prisjeća prvog Thiébaudovog pritiska gumba kronografa reizdanjem kronografa iz 1938. Telemeter 1938 ima dizajn inspiriran slavnim danima sportskog mjerenja vremena i kuca u ritmu najsuvremenijeg novog mehaničkog mehanizma.

1938 Chronometrage 2 min

Prvo što upada u oči je prekrasan vintage dizajn brojčanika Telemetra 1938 inspiriran dalekim prethodnikom. Uz svoje sažete arapske brojeve koji označavaju sate, ima dva pomoćna brojčanika, jedan za tekuće sekunde i drugi za 30-minutni brojač kronografa. Oni su flankirani s tri skale. U sredini crvenom bojom, spiralna tahimetarska ljestvica za mjerenje brzine na poznatoj udaljenosti. Crno, skala minuta, koju očitava središnja kazaljka za minute u obliku plavog mača. I oko vanjskog ruba brojčanika u plavoj boji, telemetarska ljestvica za mjerenje udaljenosti između događaja koji vidite prvi i čujete drugi – udar groma, na primjer.

Tissot Telemeter 1938 T142 462 16 032 00 min

Tissot Telemeter 1938 klasičan je sat čije je kućište od nehrđajućeg čelika promjera 42 mm brušeno i polirano. Satovi imaju smeđi talijanski kožni remen koji se lagano patinira s godinama. Na desnoj strani kućišta, ergonomski dizajnirani klinovi kronografa i predimenzionirana krunica s naboranim rubom inspirirana dizajnom prvih kronografa, upotpunjuju vječnu siluetu sata. To je nedvojbeno zgodan paket, onaj koji je već izdržao test vremena.Tissot Telemeter 1938 4

Tissot je odabrao Telemeter 1938 za smještaj unaprijeđenog kalibra automatskog kronografa Valjoux A05.231. On je sada opremljen vrlo izdržljivom Nivachron oprugom za ravnotežu i produljenom rezervom snage od 68 sati. Završen je s novim Tissot Heritage dizajnom rotora.

Tissot Telemeter 1938 2

Tissot Telemeter 1938 služi kao visoko sofisticiran, vrhunsko nosiv simbol bogate sportske povijesti mjerenja vremena koja je započela u Alpama i nastavlja se danas kroz partnerstva s košarkaškim NBA, biciklističkim Tour de Franceom i motociklističkim MotoGP-om. Ovo su samo neki od profesionalnih sportova koji su se oslonili se na legendarnu Tissotovu stručnost u mjerenju vremena.

Facebook

Društvene mreže