TOP 7 cijenom pristupačnih satova s ovogodišnjeg SIHH-a

Na salonu luksuznog urarstva, SIHH-u, nema skromnosti niti u jednom detalju, pa tako izdvojiti sedam satova koje si bez prodaje bubrega može priuštiti i prosječan kupac nije nimalo lako…

Tekst: Igor Sertić Fotografije: Press

Lako se oduševiti urarskim manufakturnim remek djelima kojima obiluje salon u Ženevi. Nažalost, redom se radi o satovima za kojima možemo samo uzdisati ako nismo spremni riskirati debeli minus na računu ili izostanak jednog bubrega u našem tijelu. Toliko ludosti ipak nemamo, pa u ovom pregledu izdvajamo isključivo cijenom prihvatljive modele koji su nam se najviše svidjeli.

BAUME & MERCIER Clifton Baumatic

Prepoznatljiva petoredna čelična narukvica

Ovogodišnje proširenje osnovne Baumatic kolekcije uključuje izvedbu s prepoznatljivim dominantno plavim licem koje se na rubovima pretapa u crnu. Dvije su izvedbe narukvice – kožna krokodilska i čelična ispletena u pet redova. Mehanizam je kućni, samonavijajući Baumatic sa 120 sati rezerve snage te kronometarske preciznosti kod COSC certificiranih modela (s maksimalnim odstupanjem od –4/+6 sekundi po danu). Jeftino je i odražavanje sata, jer je servisni interval podignut na sedam godina.

Servisni interval od sedam godina novi je standard u klasi
Pregledan datum na 3 sata i čak 120 sati rezerve snage…

Cijena starta na 2.400 eura u verziji s kožnim remenom (ref. 10510) i 2.550 eura s čeličnom narukvicom (ref. 10511) za “obični” Clifton Baumatic Blue Dial, a za COSC certificirane modele na 2.800 eura s kožnim remenom (ref. 10467) te 2.950 eura  s čeličnom narukvicom (ref. 10468).

CARTIER Santos De Cartier

Veći Santos s plavim licem širok je gotovo 40 mm, točnije – 39,8 x 47,5 mm

Najviše pažnje u Santos kolekciji ove su godine izazvali kronograf i skeleton modeli, no prema kriteriju pristupačnosti naš su odabir obnovljeni automatici. Dimenzije kućišta u većoj izvedbi narasle su im na 39,8 x 47,5 milimetara, a tamnoplavo brušeno lice izgleda odlično, baš kao i rimske brojke te kombinacija čeličnih ili kožnih narukvica. Mehanizam je automatski, kućni 1847 MC, sa 42 sata rezerve snage, a cijene starta na 6.600 eura.

Ne mora baš uvijek prevladati plavo, igra i čista klasika – bijelo lice i smeđi kožni remen

GIRARD-PERREGAUX Laureato Absolute

Plavo lice, titanij tretiran crnim PVD-om, kućni mehanizam

Laureato Absolute osnovni je model nove kolekcije koju čine još i kronograf te world timer. Kućni mehanizam, samonavijajući GP03300-1060 smješten je u kućište promjera 44 mm izrađeno do titanija te vodonepropusno do 300 metra. Crvena sekundarka ističe se na plavoj podlozi, a plava je nota prisutna i na šavovima gumenog remena. Cijena osnovnog modela kreće na 9.000 eura.

Upadljiv natpis na remenu svima će dati do znanja koji model sata nosite

IWC SCHAFFHAUSEN Pilot’s Watch Chronograph Spitfire Bronze

Slavni letački sat s novim faceliftom kućišta, smanjenom na 41 mm i načinjenom od bronce

Popularna Pilotska kolekcija možda je i najprepoznatljivija u ponudi IWC-a, a novitet koji smo izdvojili krasi kućište od bronce te zeleno lice. Spitfire serija posvećena je legendarnom britanskom vojnom avionu iz Drugog svjetskog rata. Uz materijal kućišta novost je i promjer istog. koji se smanjio na 41 milimetar, a unutar njega smjestio se IWC-ov kućni mehanizam 69380 sa 46 sati rezerve snage. Odmak je to od mehanizma baziranog na ETA osnovi. Stražnji poklopac izrađen je od titanija kako bi se izbjegle alergijske reakcije na broncu, a alergijske reakcije neće izazvati ni cijena od 6.990 eura.

Brončano kućište, maslinastozeleno licem i smeđi remenom od teleće kože ovom  su “letaču” dali jedinstveni karakter

MONTBLANC 1858 Geosphere Limited Edition

Avanturistički štih daje i dvosmjerno rotirajuća luneta stupnjevana poput kompasa

Još jedan model koji kombinira broncu na kućištu i zelenu boju na brojčaniku. Montblanc 1858 Geosphere Limited Edition stiže u, pogađate, točno 1858 primjeraka i osvaja originalnim prikazom svjetskih vremena. Mehanizam je kućni, kalibar MB 29.25, samonavijajući automatik. Sjeverna i južna hemisfera smještene na 12 i 6 sati rotiraju uz 24-satnu skalu te podjelu na noć i dan. Nato remen izrađen je od vrhunske je tkanine te opremljen čeličnom kopčom, a stražnja strana kućišta je presvučena titanijem na kojem je ugravirano “Spirit of Mountain Exploration”. Cijena sata 5.900 eura.

Sat je prošao i specijalno certificiranje unutar tvrtke, zahtjevni Montblanc Laboratory Test 500

OFFICINE PANERAI Submersible PAM00683

Pravi Submersible unatoč promjeru kućišta smanjenom na 42 mm, vodootporan do 300 m

Submersible kolekcija ove je godine bila u fokusu noviteta koje je na SIHH-u predstavio Panerai. Povratak istinskim korijenima te urarske kuće označili su limitirani i nedostupni modeli, a od dostupnih modela izdvajamo PAM00683. Kućište je smanjeno na ugodna 42 milimetra, lice je crno, a luneta keramička. Vodonepropusnost je visokih 300 metara, a nije izostala ni zaštita krunice s prepoznatljivim mostom. Mehanizam je automatski mehanički, kalibar OP XXXIV sa 72 sata rezerve snage, a cijena 9.500 eura.

Prepoznatljivi detalji prisutni su i na PAM00683

SPEAKE-MARIN London Chronograph

Ovogodišnji London Chronograph limitiran je na svega 8 primjeraka s plavim i 8 sa sivim licem

Najskuplji model u ovom predstavljanju vrijedan je ekstra novca. Speak-Marinova je to limitirana serija od svega 16 London kronografa s legendarnim mehanizmom Valjoux 72. Sat ima Piccadilly kućište od bronce, s promjerom od 42 milimetra, vodonepropusno do svega 30 m, što je dovoljno tek za pranje ruku. Osam primjeraka stiže s licem u plavom, a osam primjeraka s licem u sivom tonu, oba s trodimenzionalnim rješenjem bijelih podbrojčanika. Rijedak i poseban sat s časnom cijenom od 15.000 eura.

Atraktivni trodimenzionalan brojčanik te legendarni mehanizam Valjoux 72

Facebook

Društvene mreže