Treća generacija Montblanc Star Legacy Orbis Terraruma

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Montblanc

Popularna komplikacija svjetskog vremena iz Montblanca pod nazivom Star Legacy Orbis Terrarum dobila je ove godine novo lice, treću doradu od predstavljanja 2014.

Zahvaljujući između ostalog i Montblancu nekad nedostupne komplikacije rezervirane za kupce dubljeg džepa postale su dostupne širem krugu kupaca. Kućni mehanizam pri tome je osigurao dozu ekskluzivnosti po prihvatljivoj cijeni. Prvi model Star Legacy Orbis Terrarum kolekcije predstavljen je 2014., dvije godine kasnije uslijedio je redizajn, a pred nama je nova kolekcija. Samo ime Orbis Terrarum dolazi od latinskog naziva za prve karte koje su iscrtali Rimljani.

montblanc orbis terrarum 2020 abtw 3
24-satna skala s gradovima te istaknutim Londonom u crvenoj boji na 12 sati

Praćenje svjetskog vremena vrlo je korisna komplikacija putnicima koji često mijenjaju kontinente, a omogućava jednostavno podešavanje vremena u gradu dolaska uz istovremeno detektiranje dana ili noći i sve to preko jednog potisnika smještenog na 8 sati. Brojčanik novog Star Legacy Orbis Terraruma podsjeća na izvorni model s kartom sjeverne hemisfere i sjevernim polom u središtu. Bijeli reljefni prikaz na plavoj podlozi u dvije nijanse, tamnijoj i svjetlijoj koje predstavljaju noć i dan.

montblanc orbis terrarum
Dorađeni mehanizam iz Sellite, kalibar MB M29.20 opremljen je kućnom komplikacijom svjetskog vremena

Kontinenti su od rodija, a mora plava i valovita. Svjetliji dio obuhvaća zonu između 6 i 18 sati, a tamniji ostatak 24 satne skale. Brojčanik je u stvari napravljen od dva rotirajuća diska: gornji je od safirnog stakla i djelomično proziran, s rodijskom presvlakom nanesenom izravno na safir kako bi se formirali kontinenti i meridijani. Donji disk, koji prikazuje ocean, rotira se sa svoje dvije nijanse plave, pružajući intuitivan pokazatelj dana ili noći u 24 vremenske zone.

montblanc orbis terrarum 2020
18 karatno zlato kućišta te svega 500 komada rezervirano je za skuplju izvedbu Star Legacy Orbis Terraruma

Skuplja izvedba u limitiranom izdanju od 500 komada ima kućište od 18 karatnog roza zlata te smeđe lice u dva tona. Kontinenti i meridijani su ovdje nastalim navlačenjem zlatne presvlake na safirno staklo. Kućište je u oba slučaja promjera 43 mm, a kruna okrugla i nazubljena u stilu starih pilotskih satova.

montblanc orbis terrarum 2020

Manufaktura iz Villereta doradila je izvorni Sellitin mehanizam (SW350-1) te ga opremila kućnom komplikacijom svjetskog vremena. Pod oznakom MB M29.20 imamo mehanizam koji odradi 28.800 otkucaja na sat, ima rezervu snage od 42 sata i opremljen je s 26 rubina. Vodonepropusnost seže do 50 m. Star Legacy Orbis Terrarum u obje izvedbe izgleda vrlo atraktivno, a takve su i cijene, osnovni čelični 6.800 USD, a zlatni 20.800 USD

Montblanc Star Legacy Orbis Terrarum

Referenca: Nehrđajući čelik 126108; roza zlato 126109

Kućište: promjer 43 mm, debljina 13.84 mm, nehrđajući čelik ili 18 k roza zlato
Brojčanik: plavo bijeli (čelik) te tamno i svijetlo smeđi (zlato)
Vodonepropusnost: 50 m
Remen: smeđi ili plavi, kožni krokodilski, izradio Richemont Pelletteria, Firenca

Mehanizam: kalibar MB M29.20 (osnova Sellita SW350-1) s kućnom Montblanc komplikacijom svjetskog vremena
Funkcije: sati, minute, svjetsko vrijeme, indikator dana i noći, rezerva snage 42 sata, automatik, frekvencija 28.800 otkucaja na sat, rubina: 26

Cijena: nehrđajući čelik 6.800 USD, zlato 20.800 USD
Limitirana edicija roza zlato 500 komada