Tri komplikacije u novim Louis Erard Excellence klasičarima

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Louis Erard

Iz Louis Erarda stiže trio novih Excellence modela specifičnih komplikacija: regulator, male sekunde i kronograf s jednim potisnikom

Nakon otkačenih regulatora nastalih u suradnji s Alainom Silbersteinom iz Louis Erarda stiže čista klasika. Trio modela iz Excellence kolekcije čine Excellence Régulateur, Excellence Petite Seconde i Excellence Chronographe Monopoussoir. Rezultat je to suradnje s dizajnerom Nicolasom Barthom Nussbaumom koji je inspiraciju pronašao u okruženju Jura planina.

Trio modela iz Excellence kolekcije čine Excellence Petite Seconde, Excellence Régulateur i Excellence Chronographe Monopoussoir
Trio modela iz Excellence kolekcije čine Excellence Petite Seconde, Excellence Régulateur i Excellence Chronographe Monopoussoir

Iako različitih funkcija sva tri sata imaju i zajedničke dodirne točke. Prije svega se to odnosi na dizajn. Plave kazaljke prate formu visokih jela koje tvore idiličnu pozadinu sela Le Noirmont, smještenog duboko u planinama Jura gdje je i sama radionica Louis Erarda. Karakterističan izgled jele odjekuje i u funkcionalnijim aspektima svakog sata, poput njihovih krunica s gumbima, ukrašenih žljebovima u stilu švicarske secesije. Nicolasa Barth Nussbauma odradio je dobar posao.

Louis Erard Excellence Triptych Regulator Small Seconds Chrono Monopusher 3

Svaki od tri Louis Erard modela ima čelično kućište vodonepropusno do 50 m, a sa stražnje strane safirno staklo kroz koje su vidljivi mehanizmi. Elegantni i minimalistički, satovi preuzimaju suptilne dizajnerske smjernice iz 1950-ih. I remeni su im identični, , čokoladno smeđe teleće kože prošiveni koncem identičnog tona.

LOUIS ERARD EXCELLENCE RÉGULATEUR

Regulator izvedba brojčanika prvotno je korištena na velikim samostojećim satovima u 18. stoljeću, a danas je popularna među brojnim kolekcionarima iako ima i mnogih kojima je pomalo zbunjujuća. Louis Erard Excellence Régulateur tako krasi velika središnja kazaljka minuta koja kruži na klasičan način.

Louis Erard Excellence Louis Erard Excellence Régulateur
Louis Erard Excellence Régulateur

Razliku čine podbrojčanici na 12 i 6 sati. Gornji prikazuje sate, a donji sekunde pa je stoga očitanje točnog vremena strukturirano na malom drugačiji način, no ništa kompliciranoga. Takav raspored omogućava i drugačiji izgled kojim se ovaj model razlikuje od klasičnih satova. Promjer kućišta iznosi 42 mm, a mehanizam je posuđen iz Sellite, kalibar SW266-1 s 38 sati rezerve snage. Eleganciji pridonosi i mala debljina kućišta od 12.25 mm.

Louis Erard Excellence Triptych Regulator
Louis Erard Excellence Régulateur, Ref. 85237AA21

Louis Erard Excellence Régulateur, Ref. 85237AA21 stoji 2.500 CHF.

LOUIS ERARD EXCELLENCE PETITE SECONDS

Louis Erard Excellence Petite Seconde osnovni je model u kolekciji i najjeftinija ulaznica u nju. Klasičan prikaz sati i minuta uparen je s malim podbrojčanikom na kojem se mjere sekunde. Čista jednostavnost kod koje su brojčane oznake sati rezervirane za parne vrijednosti, a neparne satnice indeksirane su tankim crtama.

Louis Erard Excellence Louis Erard Excellence Petite Seconde
Louis Erard Excellence Petite Seconde

Petite Seconde model opremljen je Sellita SW261-1 kalibrom rezerve snage 38 sati te smješten u kućište promjera 42 mm. Ulaznica u Excellence trio stoji 1.500 CHF.

Louis Erard Excellence Triptych Regulator Small Seconds Chrono Monopusher 7
Louis Erard Excellence Petite Seconde, Ref. 34237AA01

LOUIS ERARD EXCELLENCE CHRONOGRAPHE MONOPOUSSOIR

Louis Erard Excellence Chronographe Monopoussoir na prvu će neki zamijeniti modelom s malim sekundama, no pomniji pogled detektira 30-minutni podbrojčanik na 12 sati koji pripada kronografu. Izdat će ga i krunica koja ima potisni dodatak kojim se regulira kronograf. Prvi poptisak označava početak mjerenja, drugi zaustavljanje mjerenja, a treći poništavanje istog. Sve u jednom potisniku ugrađenom u krunu na 3 sata.

Louis Erard Excellence Triptych Regulator Small Seconds Chrono Monopusher 1
Louis Erard Excellence Chronographe Monopoussoir

I ovdje je u kućištu Sellita kalibar, SW 500MPCa koji kuca na 4 Hz, no za razliku od prethodna dva modela rezerva snage je podignuta na 48 sati. Kronograf je i najskuplji model iz elegantnog tria, cijena mu iznosi 3.500 CHF.

Louis Erard Excellence Triptych Regulator Small Seconds Chrono Monopusher 6
Louis Erard Excellence Chronographe Monopoussoir, Ref. 74239AA01

Samo kućište Louis Erard Excellence Chronographe Monopoussoir, Ref. 74239AA01 povećano je na 43 mm promjera, a zbog kronografskog mehanizma narasla mu je i debljina na 15.7 mm.

imgonline com ua twotoone zJq1X31s5SB min

Elegantan trio iz Louis Erarda predstavlja dostupnu opciju kupovine klasičnih komplikacija po prihvatljivim cijenama uz tako traženi Swiss Made potpis. Régulateur, Petite Seconde i Chronographe Monopoussoir stižu i na naše tržište, a trenutnu ponudu provjerite na Dicta stranicama.