TUDOR BLACK BAY FIFTY-EIGHT BRONZE BOUTIQUE EDITION

Tekst: Mladen Smrekar
Fotografije: Tudor

Tudor predstavlja brončanu verziju svog poznatog modela Black Bay Fifty-Eight, prvi put s brončanom narukvicom i novom kopčom sa sustavom brzog podešavanja

Potaknut iskustvom korištenja bronce, Tudor nastavlja s istraživanjem materijala koji stari na karakteristični način. Nova paleta boja, bazirana na bogatom “smeđe-brončanom” tonu, krasi brojčanik i okvir ronilačkog sata čija se pomorska inspiracija može vidjeti u svakom detalju. Sat beskompromisnog dizajna, dostupan isključivo u pedesetak Tudorovih butika po cijelom svijetu, Black Bay Fifty-Eight Bronze nudi visoke tehničke performanse zahvaljujući kućnom kalibru MT5400.

Kućište od “živog” metala

Brončano kućište promjera 39 mm odaje počast brodovima i ronilačkoj opremi za duboke zarone, ali i prvim modelima Tudorovih ronilačkih satova iz druge polovice pedesetih godina prošlog stoljeća, posebno referenci 7924 ili “Velikoj kruni”, prvom Tudorovom satu vodonepropusnom do 200 metara dubine, predstavljenom 1958. godine.

M79012M 0001 brown 72042 DET RVB

Kućište je izrađeno od “živog” metala, na koroziju otporne legure od koje se obično izrađuju dijelovi broda poput propelera. Kupolasti brojčanik u mat “smeđoj bronci” dodatno je naglašen zlatnim detaljima na kazaljkama i oznakama sati. Sve zajedno stvara dojam sata koji je preborodio sve oluje svih svjetskih mora i još uvijek besprijekorno kucka na ruci prekaljenog morskog vuka.

Podrijetlo Tudorove bronce

Bronca je slitina sa svojstvima koja se razlikuju od svojstava nehrđajućeg čelika, a njena prerada potrebna za izradu kućišta satova jedinstvena je koliko i spektakularna. Nakon što se proizvede legura aluminijske bronce, valja se u šipke i reže cilindre duge nekoliko centimetara. Materijal se potom zagrijava na visoku temperaturu i pojedinačno utiskuje pod pritiskom.

TUDOR 2020 S28 1022

Potrebno je barem četrdeset dodatnih koraka da bi se dobilo brončano kućište. Bronca je osjetljiv materijal pa se njime u procesu izrade sata rukuje u rukavicama, prema točno određenom rasporedu. Prilikom ispitivanja vodonepropusnosti, materijal se svaki sat u potpunosti suši kako bi se sačuvao njegov novi, nepatinirani izgled.

Nova brončana narukvica

Iako Tudor broncu istražuje već nekoliko godina, Black Bay Fifty-Eight Bronze njihov je prvi model s narukvicom od istog materijala. Stil podsjeća na Tudorove narukvice iz sredine prošlog stoljeća, a bronca narukvice stari isto kao i ona od koje je izrađeno kućište. Nova, također satenski brušena brončana kopča sadrži T-fit sustav za brzo podešavanje duljine.

M79012M 0001 brown 72042 FF RVB

Jednostavan za upotrebu, ne zahtijeva alate i nudi pet položaja, ovaj praktični sustav omogućava trenutno podešavanje narukvice promjeru zgloba. U skladu s pomorskim nasljeđem, Tudor nudi i dodatni remen. Francuska mornarica desetljećima je isporučivala Tudorove satove bez narukvica, a zatim na njih stavljala svoje ručno izrađene remene. Jedan od njih, pronađen na ronilačkom satu i sačuvan u arhivi, izrađen je od elastike izvađene iz francuskog spasilačkog padobrana. Na ovu ultra-funkcionalnu relikviju, prepoznatljivu po središnjoj žutoj niti, aludira “smeđe-brončani” tkani remen od žakra.

M79012M 0000 brown fabric brown V RVB

Tkani remen jedno je od obilježja Tudora koji ga nudi od 2010. godine. Ovaj materijal tkan je na razbojima za žakard iz 19. stoljeća u 150 godina staroj obiteljskoj tvrtki Juliena Faurea iz St-Etiennea.

Kućni kalibar MT5400

Kalibar MT5400, koji pokreće Black Bay Fifty-Eight Bronze, prikazuje funkcije sata, minute i sekunde. Ima završnu obradu tipičnu za Tudorove satove: rotor u volframovom monobloku satenski je brušen pjeskarenim detaljima, a mostovi i glavna ploča imaju pjeskarene i polirane površine te laserske ukrase.

TUDOR 2020 S28 12761
Brojčanik je inspiriran Tudorovim ronilačkim satovima iz sredine prošlog stoljeća. Tu su i karakteristične kutne kazaljke, “pahuljice”, koje su se u katalogu pojavile 1969. godine

Konstrukcijski je dizajniran tako da osigura robusnost, dugovječnost, pouzdanost i preciznost, a promjenjivu inercijsku ravnotežu održava čvrsti pokretni most fiksiran u dvije točke. Švicarski službeni institut za ispitivanje kronometra (COSC) certificirao je MT5400, čije performanse nadilaze standarde ovog neovisnog instituta.

TUDOR 2020 S28 LS 960

Rezerva snage dojmljiva je i dovoljna za bezbrižan vikend i traje 70 sati. To nositelju omogućuje da sat skine u petak navečer i ponovo ga stavi na ruku u ponedjeljak ujutro, bez potrebe za resetiranjem.

TUDOR 2020 S28 3669

TUDOR BLACK BAY FIFTY-EIGHT BRONZE BOUTIQUE EDITION

Referenca 79012M

Kućište: bronca, promjer 39 mm, debljina 11,9 mm, završna obrada satensko četkanje, pozadina kućišta od PVD-a obrađenog brončanom bojom; Bezel: jednosmjerno okretni okvir u bronci sa 60-minutnim eloksiranim aluminijskim diskom; Vijčana, brončana kruna za navijanje; Kupola od safirnog kristala; Vodootporan do 200 m; Narukvica od zakovica u bronci, završna obrada satenskim četkom; Remen od smeđe-brončane tkanine s brončanom kopčom, uključena u kutiju;

Mehanizam: kućni kalibar MT5400; Švicarski kronometar službeno certificirao COSC; Rezerva snage oko 70 sati; Funkcija stop-sekundi za precizno podešavanje vremena; Oscilator: varijabilna inercijska vaga, vijak za mikro podešavanje, nemagnetska silicijska opruga za uravnoteženje, frekvencija: 28.800 otkucaja / sat (4 Hz); 27 rubina