URWERK UR-220 SL ASIMOV – Sat koji će rasvijetliti i najtamniju noć

UR-220 zadržava sve značajke svog prethodnika, ali u elegantnijem i tanjem, karbonskom kućištu s novim ručnim navijanjem. Neke su funkcije otpale, ali tu je opet mjerni uređaj za zamjenu ulja, kakav je krasio ranije Urwerkove modele.

Tekst: Mladen Smrekar Fotografije: Urwerk

Prošle godine u povijest je otišao jedan od najpoznatijih Urwerkovih satova, model UR-210. No, ubrzo se umjesto njega pojavio nasljednik. Mjesec dana kasnije stigla je potpuno crna verziji od titana i čelika, a sad nam Urwerk predstavlja i treću, karbonsku izvedbu s dovoljno luminiscencije da rasvijetli i najtamniju noć. Takav je sat ovaj UR-200 SL Asimov.

3 210622 ur220 selection hr84 dsc03051

Mnogu su stvari jednostavno preuzete s prošlog modela, no ono što je primijenjeno, sad je još bolje nego prije. Kućište UR-220 izrađeno je od 81 sloja komprimiranog CTP karbona. Hiper-elastična ugljična vlakna čine sat izuzetno laganim i udobnim za nošenje. Novo dizajnirani pokazatelj rezerve snage raspoređen je na dva podbroja, smještena u gornjem lijevom i desnom kutu brojčanika.

SF karakteristike

Kako bi smanjili visinu kućišta, Frei i Baumgartner ugradili su novi mehanizam ručnog namotavanja i izbacili regulator učinkovitosti namotavanja. No zato su vratili pokazivač promjene ulja, ovaj put u novom ruhu. Ono “SL” u nazivu sata odnosi se na Super-LumiNovu, a “Asimov” na SF pisca Isaaca Asimova čiji citat iz “Nightfalla” opisuje svjetlosni i tamni polaritet sata. I najnovija interpretacija dolazi u stealth mat kućištu od crnog ugljena, širokom 43,8 mm, dugom 53,6 mm i debelom 14,8 mm. Kućište je tretirano DLC-om, a korišten je i safirni kristal.

Square 4x4 10

Svjetlost u mraku

Stvari postaju još zanimljivije u mraku. Tri rotirajuće kocke koje prikazuju vrijeme izrađene su od obilja svjetleće Super-LumiNove. Tehničku ekspertizu razvila je švicarska tvrtka RC Tritec, specijalist za fosforescentne pigmente. Umjesto primjene Super-LuminNove na površinu, RC Tritec razvio je metodu za stvaranje preciznih svjetlećih 3D odljevaka u bilo kojem željenom obliku. Uz to, dijelovi pohranjuju dnevno svjetlo i noći sjaje duže i jače.

8 210622 ur220 selection hr84 121a99302

UR-220 se i dalje u prikazu vremena oslanja na rotirajuće krakove u obliku piramide i retrogradnu kazaljku minuta koja se vraća u nulti položaj za manje od desetinke sekunde. Rezerva snage prikazana je na dva odvojena mjerača, za što su izrađena čak 83 mehanička dijela. Mjerač izmjene ulja, izvorno ugrađivan u modele UR-110 i UR-203, postavljen je na dva susjedna valjka na poleđini kućišta. Da bi aktivirao uređaj, korisnik uklanja zaštitnu iglu i pritišće potisnik koji prikazuje aktivno vrijeme rada u mjesecima. Nakon 39 mjeseci sat je spreman za servis, a Urwerk će resetirati brojač na nulu i zamijeniti pin.

11 210622 ur220 selection hr84 dsc03560 1

Zahvaljujući ugrađivanju novog kalibra za ručno navijanje UR7.20, visina kućišta UR-220 je smanjena za tri milimetra. Mehanizam koji je razvio Urwerk ima 59 dragulja, frekvenciju od 4Hz i može pohraniti do 48 sati rezerve snage.

Sve ima svoju cijenu

Paket dovršava crna gumena traka Vulcarboné s crnom kopčom presvučenom DLC-om. Urwerk UR-220 SL Asimov prodaje se za 147.000 CHF bez PDV-a. Više informacija moćete pronaći na stranici proizvođača.

Urwerk UR 220 SL Asimov 6

URWERK UR-220 SL ASIMOV

Kućište: 43,8 mm x 53,6 mm x 14,8 mm visine, 81 sloj karbon CTP-a, safirni kristal, kućište u crnom titanu presvučenom DLC-om, vodootporno do 30 m.
Brojčanik: Super-LumiNova Grade X1 BL na satelitskoj komplikaciji i 3D retrogradna kazaljka minuta, dvostruki indikator rezerve snage, indikator promjene ulja na dva valjka na stražnjoj strani koji prikazuje akumulirano vrijeme kretanja u mjesecima.
Mehanizam: kućni kalibar UR-7.20, ručno namotavanje, 59 dragulja, 48 sati rezerve snage, 28.800 vibracija / sat.
Remen: Vulcarboné guma, crna DLC kopča, kopčanje na čičak.
Cijena: 147.000 CHF (bez PDV-a)

Facebook

Društvene mreže