Ususret 90. rođendanu, Reverso Tribute Duoface Fagliano Limited Burgundy

Tekst: Josip Cerovec
Fotografije: Jaeger-LeCoultre

Klasični Jaeger-LeCoultre s dva lica i upečatljivom bojom najavljuje 90. rođendan Reverso modela premijerno predstavljenog 1931.

Jedan od najdugovječnijih modela satova stvoren je 1931. godine, na vrhuncu razdoblja Art Decoa. Reverso je razvijen kako bi udovoljio zahtjevima ondašnje moderno osviještene gospode sportaša, točnije, polo igrača. Maestralna integracija oblika i funkcije, s čistim linijama i preklopnim kućištem, osigurala je ovom modelu trenutnu prepoznatljivost te ga uvrstila među stvarne urarske ikone.

JLC Reverso 1931
Originalni Jaeger-LeCoultre Reverso iz 1931. te oglas iz novina

Kako mu se približava 90. rođendan sljedeće godine iz Jaeger-LeCoultrea stiže reinterpretacija u ograničenom izdanju prepoznatljivom po bordo crvenom brojčaniku u kućištu od ružičastog zlata. Reverso Tribute Duoface Fagliano odaje počast dizajnu rijetke dugovječnosti. Reverso je slavu stekao zahvaljujući jedinstvenom konceptu reverzibilnog i zaštitnog kućišta koje je postalo jedan od stupova uspjeha Jaeger-LeCoultrea.

Jaeger LeCoultre Reverso Tribute DuoFace Fagliano Burgundy Limited 13
Jaeger LeCoultre Reverso Tribute DuoFace Fagliano Burgundy Limited, ref. Q398256J

Reverso možda ne bi bio nikad stvoren da nije bilo strastvenih igrača pola ponajviše iz redova Britanskih kolonijalnih časnika stacioniranih u Indiji koji su na dnevnoj bazi razbijali svoje satove tijekom igre. Sat je patentirao LeCoultre 1931., a rođendan mu se poklopio s još jednim remek djelom, zgradom Empire State Building iz New Yorka.

Jaeger LeCoultre Reverso Tribute DuoFace Fagliano Burgundy Limited 12

Bordo brojčanik se izmjenjuje sa srebrno sivim licem, a remen je izradio argentinski proizvođač polo obuće Casa Fagliano. Proizvest će se svega 190 primjeraka koje će se moći kupiti isključivo u buticima Jaeger-LeCoultrea.  Tribute Duoface je elegantan sat unatoč remenu koji bi se dobro snašao i na sportskom satu. Radi se o robusnoj kombinaciji od platna s kožnim krajevima.

Jaeger LeCoultre Reverso Tribute DuoFace Fagliano Burgundy Limited 14

Kod Reversa su dva lica sata prisutna od 1994. Umjesto poklopca kućišta na kojem su se najčešće upisivale posvete predstavljeno je drugo lice. Kod ovog se modela kombiniraju crveno i srebrno sivo lice. Kod glavnog imamo lokalno vrijeme sa satima, minutama i malim sekundama, a na rezervnom licu imamo drugu vremensku zonu i 24 satni dan/noć pokazatelj.

Jaeger LeCoultre Reverso Tribute DuoFace Fagliano Burgundy Limited 18

Obostrani brojčanik pokreće kućni mehanizam na ručno navijanje, kalibar 854A/2. Krasi ga 19 rubina uz rezervu snage od 42 sata. Visina mu je 3.8 mm i otkuca 21.600 puta u minuti. Kućište mjeri 28.3 mm širine te 47 mm dužine. Izrađeno je od 18k ružičastog zlata.

Jaeger LeCoultre Reverso Tribute DuoFace Fagliano Burgundy Limited 17 1

 

Reverso Tribute Duoface Fagliano Burgundy bit će dostupan u Jaeger-LeCoultre buticima od travnja 2021., a cijena će mu iznositi 23.400 EUR.

jaeger lecoultre Reverso Tribute Duoface Fagliano red dial 1

JAEGER-LECOULTRE REVERSO TRIBUTE DUOFACE FAGLIANO LIMITED

Kućište: 47 mm x 28.3 mm x 10.3mm – 18k ljubičasto zlato, polirano – staklo safirni kristal s obje strane – vodootpornost 30 m
Brojčanik: glavni tamno crveni – zlatni indeksi sati – Dauphine kazaljke – stražnji brojčanik srebrno sivi – zlatni indeksi – Dauphine kazaljke
Mehanizam: JLC calibre 854A/2, kućni – ručno navijanje – 19 rubina – 160 dijelova – 42 sata rezerve snage – 21.600 otkucaja na sat
Remen: bordo od Cordovan kože i platna – ručno izrađena kod Casa Fagliano – kopča u 18k ružičastom zlatu
Dostupnost: ograničena edicija od 190 primjeraka, početak prodaje travanj 2021.
Referenca: Q398256J
Cijena: 23.400 EUR