VESPA OBILJEŽAVA 75. ROĐENDAN POSEBNIM IZDANJEM 

Ekskluziva za 75 rođendan: jedinstvena retro boja, posebna završna obrada, novo sjedalo i kromirani stražnji nosač torbe posobno dizajnirane za modele Vespa 75 Primavera i GTS

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Vespa

75 joj je godina tek! Povodom rođendana tijekom ove godine u ponudi će biti posebne edicije Vaspe 75 Promavera i GTS. Od 23. travnja 1946., datuma podneska patenta, do 2021.: 75 godina povijesti tijekom koje je Vespa zauzela ceste diljem svijeta. Period je to u kojem je Vespa stvarala nove društvene trendove u običajima, glazbi, popularnoj kulturi, pratila napredak zemalja i kontinenata te postala bezvremenska ikona, simbol suvremenog života i primjer talijanskog stila i tehnologije.

03 Vespa GTS 75th min
Čelična šasija Vespe 75 obojana je u metalik žutu 75 boju osmišljenu posebno za ovu izvedbu kao suvremena interpretacija nijansi boja iz 1940-ih

Posebna serija, Vespa 75 stvorena je za modele Vespa Primavera (50, 125 i 150 cm³) i Vespa GTS (125 i 300 cm³). Bit će dostupne od travnja, samo tijekom 2021. godine. Jedinstvena ponuda predstavljena je i na stranici VESPA.COM te društvenim mrežama.

02 Vespa Primavera 75th min
Bokovi i prednji blatobran prikazuju broj 75 u blago tamnijoj nijansi ostavljajući dojam elegancije, a isti efekt postiže i poznata “kravata” u matiranoj žutoj Pirite boji

Vespa je opremljena posebnim sjedalom od brušene kože sa sivim rubom,  kotači su također u sivoj boji s dijamantno sivim obrubom, dok niz kromiranih detalja uključuje ukrase na “kravati”, krijestu na prednjem blatobranu, obrub instrument ploče, zaštitu ispušnog lonca, retrovizore te samo na GTS-u i sklopive oslonce za noge suvozača.

05 Vespa GTS 75th min

Kromirani stražnji nosač još je jedan prepoznatljiv detalj Vespa 75. Na njega je smještena okrugla torba koja podsjeća na klasični nosač za rezervni kotač. Izrađena je od mekane brušene kože iste boje kao i sjedalo, ima naramenicu za nošenje te jednostavni mehanizam za brzo pričvršćivanje na nosač. Uz nju dolazi i vodonepropusna navlaka. Tehnološki gledano, Vespa 75 predstavlja vrh Vespa ponude. Svi modeli iznad 50 cm³ imaju digitalnu TFT instrument ploču veličine 4,3’’ koja omogućava spajanje pametnog telefona uz pomoć Vespa MIA sustava spajanja.

01 Vespa Primavera 75th min

Uz sve ovo, kako bi naglasili ekskluzivnost ovog slavljeničkog izdanja, svaka Vespa 75 dolazi s kompletom dobrodošlice koji uključuje elegantnu maramu od talijanske svile, vintage metalnu Vespa pločicu, vlasničku knjižicu i osam kolekcionarskih razglednica s prikazima osam desetljeća Vespine povijesti.

vespa 75 min

LEGENDA O VESPI

U 75 godina povijesti (Piaggio je prijavio patent 23. travnja 1946.) i s gotovo 19 milijuna vozila na cestama diljem šest kontinenata, Vespa je svijetu dala novu dimenziju prijevoza, šireći se cestama i spajajući mlade različitih kultura u jedinstvenoj strasti. Prva istinski globalna marka prijevoznog sredstva, Vespa je postala nit poveznica među generacijama, koristile su je različite društvene skupine koje su stvarale različite kulturne fenomene svojstvene prilikama u kojima bi se našla te je u konačnici postala prepoznatljivi glavni sudionik društvenih kretanja. Utjecala je na običaje, glazbu, popularnu kulturu te pratila zemlje i kontinente na  njihovom putu ekonomskog napretka. Sada kada slavi ovu fantastičnu prekretnicu, Vespa proživljava jedan od najsretnijih trenutaka svog dugog života. Od 2004., kad je proizvedeno 58.000 vozila, rast Vespe je stalan i spektakularan. Više od 100.000 vozila proizvedeno je 2006., 2017. godine 180.000 te 200.000 vozila 2018. godine. U zadnjem desetljeću, više od 1.800.000 novih Vespi proizvedeno je i vozi cestama diljem svijeta. Danas, Vespa je globalna marka kao nikad do sada, pravi građanin svijeta te se proizvodi na tri lokacije: u Pontederi, mjestu gdje se Vespe za europska i zapadna tržišta proizvode bez prestanka  od 1946., u Vinh Phucu u Vijetnamu gdje se rade Vespe za lokalno tržište i tržišta dalekog istoka te u Indiji, u najsuvremenijoj tvornici u Baramatiju, otvorenoj u travnju 2012., gdje se proizvode Vespe za indijsko tržište.

 

Facebook

Društvene mreže