Volim satove: Povratak na Seiko diver SLA023J1

Tekst: Igor Sučević
Fotografije: Igor Sučević, Seiko

Prvu priču u rubrici “Volim satove” donosi nam Igor Sučević iz Zagreba, kolekcionar koji se nakon svih pretumbacija kroz svijet satova vratio Seiko Prospex modelu u ronilačkoj izvedbi Seiko SLA 023J1

Deset godina nakon što sam ga imao i prodao i nakon svih godina trejdanja satova, dokopao sam se ponovo Marinemastera, jedinog sata za kojeg mi je bilo iskreno žao kad sam ga prodao. Od svih Omega, Breitlinga, Doxi, JLC-a, Orisa i Rolexa (da, ni za Rolexom ne žalim, štoviše veselio sam se kad sam ih se rješavao kao što vlasnici jahti  s osmijehom mahnu na odlasku), jedino sam njega želio ponovo nabaviti. I kad se ukazala prilika prije 6 mjeseci, nisam se dvoumio, odlučio sam u trenu.

“Volim satove” nova je rubrika u sklopu koje Vas pozivamo da nam se javite i predstavite svoj najdraži sat. Kartica teksta, nekoliko fotografija te priča koju želite podijeliti s nama. Svoje prijedloge pošaljite na info@tilia-speculum.hr

imgonline com ua twotoone AvHyDY88G5gOxaS min

Nije to više originalni SBDX001 sa seksi natpisom Marinemaster za koji mi nije jasno zašto nije mogao ostati kao dio naslijeđa, nego su stavili X od Prospex linije. Novi je SLA023, prekrasna plava izvedenica (inicijalno sam želio zelenog SLA019, ali kad sam vidio plavog, potraga je bila gotova), ta duboka plava boja koje se mijenja zavisno o vremenu, plava keramička luneta sa 120 klikova izdignuta kao rub novčića i safirno staklo (konačno – godinama su kupci MM-a moljakali da ga stave) su me trenutno kupili. Volim plave satove, plavo je novo crno.

seiko 4 crveno

Sat je 44 mm, zapravo čak 44.3 mm, međutim nosi se kao 42 mm, kome god kažem da je sat 44 mm ne vjeruje i mora ga staviti na ruku. Tek tada ne vjeruju da je zbilja 44 mm i onda kreće objašnjavanje o fino zakrivljenom monobloc kućištu koje fantastično sjedi na ruci, kao da je sat od 36 mm. Zbog tog dizajna sat se nosi nevjerojatno udobno, kao i zahvaljujući kruni koja se nalazi na 4 sata, pa ne bode u zapešće ruke kako to diveri inače vole.

709b5923 2252 49c0 b0b6 1d20d2756f09

Zapravo se debljina od 15.4 mm i težina sata osjete samo u pravim vrućim danima kad je najbolje ne nositi sat uopće jer je čak i Swatch pretežak, pa ako još imate sreće da vam tad vrijeme nije ni bitno jer ste na godišnjem, sve je riješeno. Ipak, MM je sa mnom na moru i svako jutro kad idem na kavu i svaku večer kad izlazim, na ruci je s veseljem. Trenutno je na njemu Barton crveni gumeni remen koji olakšava nošenje zadnjih par dana koji su pakleni. Do prije tri tjedna bio je na plavom canvas remenu koji mu stoji fantastično. U nekoj budućnosti kad bi u Seiku reducirali debljinu MM-a za 2 -2,5 mm, ne bi se moglo naći više ama baš nikakvog prigovora.

16a72844 8252 4733 86a3 25952a1a9c56

Nisam ljubitelj metalnih narukvica (čak i Rolexov James Cameron Deep Sea Dweller je završio na plavom Rubber B remenu), ali Seikov je remen napravljen kao egzemplar kako bi metalni remen trebao biti napravljen za udobno nošenje, ronilačka ekstenzija ima fine klikove za podešavanje. Gumena narukvica koja dolazi uz sat je crna (zašto pobogu, kad je sat plav?) i predimenzionirana. Kad ga se stavi na tu gumu sat iznenada izgubi svu ljepotu i dojam, nestanu svi detalji i postane jednostavno jeftina izvedba. Sva sreća da je alternativni izbor remena kao svemir i ljudska glupost – beskonačan.

PHOTO 2020 08 13 19 54 12

Sama izrada sata je vrhunska, svaki detalj je doveden do savršenstva s koje god strane ga pogledam, i stalno otkrivam neke nove detalje u izradi. Zaratsu poliranje (koje je i na skupljem LX bratu) do samog savršenstva tako da nema nepravilnosti u odrazu, zlatna kazaljka sekunde kao i natpis 3oom, savršeni klikovi lunete, apsolutno poravnate (Seiko tradicionalno ima neporavnatu lunetu, to im je skoro trademark), prekrasno brušene minutna i satna kazaljka, fantastičan lume precizno nanešen… Jedan je od najboljih koje sam imao priliku vidjeti ako ne i najbolji. Čak je i na luneti trokut i prvih 2o minuta prevučeno lumeom. Nema uvjeta i mraka u kojem nećete moći vidjeti koliko je sati.

imgonline com ua twotoone TRkpBvyCQcUwc2VS min

Mehanizam u njemu je kalibar 8L35B, baziran na Grand Seiku 9S55, rezerva snage je 5o sati, moje dnevno izmjereno odstupanje je +3 sekunde, što je debelo unutar navedene tolerancije od -10 do +15 s/dan. I kod puno skupljih satova je bilo većih odstupanja, meni je to nebitna stavka, ali volim izmjeriti da mogu usporediti od branda do branda ono što definiraju i koliko je to u praksi.

SLA023 1 04140402381732 jpg min

I za kraj – hoće li biti kolekcionarski sat kao prethodnik ne znam, ali znam da ima sav potencijal da to postane, na prvu su isti ali onda kad se pogleda bolje, puno je malih koraka napravljeno za poboljšanje. Moj će ostati kod mene sigurno dugo vremena, jer za tu cijenu je jako teško kupiti bolji sat, osim ako nekoga smeta natpis Seiko na satu od 3.000 € (kao što ljude smeta natpis Škoda na autu od 50.000 €), ali onda je čitanje članka ionako bio gubitak vremena za tog istoga.

SLA023J1 box 26112626549242 jpg min
Sat je dobavljiv! Pronašli smo ga u ponudi tvrtke Montre, zastupnika za Seiko u HR

SEIKO PROSPEX DIVER 300M SLA023J1

Referenca: SLA023

Kućište: promjer 44.3 mm – debljina 15.4 mm – nehrđajući čelik – monobloc – jednosmjerno rotirajuća luneta – safirni kristal s natireflektirajućim premazom obostrano – kruna na uvrtanje na 4 sata – magnetske otpornost 16.000 A/m – vodonepropusnost 300 m
Mehanizam: Calibre 8L35, kućni – automatik – 4Hz – 50 sati rezerve snage – 26 rubina – sati, minute, centralne sekunde i datum
Narukvica: nehrđajući čelik s trostrukom preklopnom kopčom – podesiva – dodatni silikonski remen
Cijena: 24.499 kn