Watches & Wonders: Jaeger-LeCoultre noviteti za 2020.

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Jaeger-LeCoultre

Kod Jaeger-LeCoultreovih ovogodišnjih premijera naglasak je na potpuno novoj Master Control kolekciji te ženskoj inačici legendarnog Reversa. Sanjarima su, pak, namijenjena dva limitirana modela sata Master Grande Tradition Grande Complication

Od svog predstavljanja 1992. Master Control kolekcija uvela je neke više standarde pred modele ovog uglednog proizvođača. Bila je to prva kolekcija koja je zadovoljila nove standarde propisane ‘1,000 Hours Control’ testiranjem unutar kuće. Natpis je to koji krasi sve naknadne ozbiljne satove iz Jaeger-LeCoultrea. Nova kolekcija vuče inspiraciju iz klasičnih okruglih modela predstavljenih sredinom prošlog stoljeća, no dizajneri su modernizirali ideju te je uz pomoć inženjera opremili klasičnim komplikacijama. Osim u čeliku, novi se modeli mogu odabrati i u novoj leguri ružičastog zlata nazvanoj Le Grand Rose Gold.

JLCMASTERCONTROLCOLLECTION
Trojac iz Jaeger-LeCoultre manufakture. Komplikacija za svakoga po željama

Kod svih modela dorađeni su mehanizmi, rezerva snage podignuta do 70 sati, pouzdanost i izvedba mehanizama poboljšani, a osim 1,000 Hours Control certifikata satovi imaju i osmogodišnju garanciju.

Master Control Chronograph Calendar

Perjanica Master Control kolekcije opremljena je potpuno novim kalibrom 759 koji kombinira kronografski mehanizam sa trostrukim kalendarom te mjesečevim mijenama, što je prvo spajanje tih komplikacija u jednom Jeager-LeCoultre satu.

2020 Jaeger LeCoultre Master Control Chronograph Calendar 2
Jaeger-LeCoultre Master Control Chronograph Calendar

Unatoč brojnosti komplikacija lice sata je vrlo pregledno, a razmještaj pokazatelja vrlo intuitivan. Tridesetminutni brojač je smješten na 3 sata, sekunde na 9 sati, a datum i mjesečeve mijene zajedno uklopljene na 6 sati. Preostala dva mala prozora ispod 12 sati ispisuju mjesec i dan. Po vanjskom rubu brojčanika prsten je od pulsometra. Kućište nije debelo, svega 12,05 mm, a osim u čeliku isporučuje se i u Le Grand Rose zlatu.

Master Control Geographic

Jaeger-LeCoultreov Master Control Geographic oduvijek je bio poseban model u kolekciji. On ne prikazuje samo pojednostavljeno drugu vremensku zonu već navodi grad koji se veže uz nju te da li je noć ili dan. Tako si svaki putnik znatno lakše namjesti drugu vremensku zonu po lokaciji, a ne zbrajanjem ili oduzimanjem sati…

2020 Jaeger LeCoultre Master Control Geographic 1
Jaeger-LeCoultre Master Control Geographic

Nova generacija kalibra 939 podigla je rezervu snage na 70 sati, a sat je dostupan u čeliku ili Le Grand Rose zlatu.

Master Control Calendar

Klasična reinterpretacija trostrukog kalendara tako popularnog sredinom prošlog stoljeća među Jaeger-LeCoultre modelima spremna je i za 21. stoljeće. Promjer kućišta od 40 mm uz debljinu od 10,95 mm čini ga vrlo elegantnom pojavom, a na jednostavan se brojčanik uklopila i komplikacija mjesečevih mijena smještena na 6 sati.

2020 Jaeger LeCoultre Master Control Calendar 4
Jaeger-LeCoultre Master Control Calendar

Unaprijeđeni kalibar 899 inženjeri su obogatili još jednom sitnicom. Naime, kazaljka koja pokazuje datum po obodu brojčanika ima skok od 90 stupnjeva između 15. i 16. dana u mjesecu kako bi se izbjeglo njezino zadržavanje pokazatelja mjesečevih mijena. Sitnica od detalja koji čini razliku.

Master Control Date

Osnovni model Master Control kolekcije minimalističkog je dizajna, a zahvaljujući dorađenom kalibru 899 broji svega 8,78 mm debljine kućišta. Promjer mu je 40 mm, a rezerva snage 70 sati. Master Control Date osvaja klasičnim dizajnom i jednostavnošću te predstavlja ulaznicu u ovu kolekciju.

2020 Jaeger LeCoultre Master Control Date 3
Jaeger-LeCoultre Master Control Date

Reverso One

Prije gotovo 90 godina Jaeger-LeCoultre je predstavio sat koji je postao jedan od klasika među urama općenito, Reverso. Prepoznatljiv na prvi pogled ove godine dolazi u novoj izvedbi za žene pod nazivom Reverso One.

jaeger lecoultre reverso one 14 min
Jaeger-LeCoultre Reverso One, ref. Q3288560

Snažnih i jednostavnih linija satkanih na originalnom Art Deco dizajnu, Reverso One uvodi novu boju u kolekciju, boju crvenog vina. Izduženo kućište po gornjem i donjem rubu krase nizovi dijamanata, a forma je poznata još iz 1931. godine. Kožni remen je u boji lica sata, a čista čelična pozadina poput otvorenog slikarskog platna, spremna za posvete, gravure i slične individualne želje…

jaeger lecoultre reverso one 10
Pozadina kućišta Reverso One idealna za poruke koje će vidjeti samo odabrane

Master Grande Tradition Grande Complication

Ova dva nova modela iz Master Grande Tradition Grande Complication kolekcije dolaze u svega osam primjeraka svaki što dovoljno govori o njihovoj ekskluzivnosti što dodatno potvrđuje i cijena od okvirnih 400.000 eura. Stoga smo ih i uvrstili u kategoriju namijenjenu sanjarima jer vjerojatnost da ga vidite uživo skoro je pa ravna nuli.

Jaeger LeCoultre Master Grande Tradition Grande Watch 1170x675 1
Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Grande Complication ref. Q5262460 – limitirana edicija od 8 primjeraka u ljubičastom zlatu

Ovi su modeli vrhunac urarske domišljatosti i umjetničkog stvaralaštva. Minute repeater nije samo komplikacija već i minijaturan muzički instrument koji točno programiranim udarcima gonga zvučno očitava točno vrijeme u skladu s vremenom koje pokazuju kazaljke. Astronomska komplikacija na oslikanom nebeskom svodu opremljena je još i tourbillonom. Zvjezdani grafikon prikazuje sjevernu hemisferu vidljivu sa 46. paralele koja prolazi kroz Vallée de Joux, mjesto gdje se smjestila i Jaeger-LeCoultre manufaktura.

Jaeger LeCoultre Master Grande Tradition Grande Watch 4
Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Grande Complication ref. Q5263480 – izvedba u bijelom zlatu, također limitirana na 8 primjeraka