Watches & Wonders Geneva: Montblanc 2020

Montblanc uspijeva svake godine novim modelima satova potvrditi ozbiljnost projekta etabliranja, ovog među urarima mladog brenda, koji im je povjeren od strane Richemont grupacije, a temelji se na naslijeđu renomiranih Minerva satova

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Montblanc

Montblanc 1858 Monopusher Chronograph

Vremeplov nas vraća u 1930., godinu kada je Minerva predstavila kronograf s jednim potisnikom, kalibar 13.20, a Montblanc iskoristio nasljeđe te predstavio najnoviju izvedbu 1858 Monopusher Chronograph. Poput originala ima crni brojčanik s bež prstenom po obodu lica sata te dva podbrojčanika na 3 i 9 sati. Telemetarska skala se uklapa u vintage priču kao i Nato remen proizveden u francuskoj manufakturi staroj 150 godina.

montblanc 1858 monopusher chronograph 1
Montblanc 1858 Monopusher Chronograph Limited Edition

Kućište promjera 42 mm izrađeno je od bronce, a posebnost edicije naglašena je i potpisom “Spirit of Mountain Exploration” na stražnjoj strani sata. 1858 Monopusher Chronograph Limited Edition broji 1858 komada. Mehanizam je kalibar MB. 25.12 koji mjeri vrijeme preko centralnih sekundi te 30-minutnog brojača na 3 sata. Start/stop potisnik je integriran u krunu.

Montblanc 1858 Automatic 24H

1858 Automatic 24H poseban je sat s opremljen novom komplikacijom, 24-satnom skalom i kazaljkom koja osim što pokazuje sate i minute može poslužiti i kao kompas. Velika crvena kazaljka ima 24-satnu skalu indeksa sati, a smještena je centralno iznad vizura sjeverne hemisfere koje se ocrtavaju na licu crnog brojčanika. Po obodu je istaknut bež prsten s ucrtanim indeksima kompasa. Sjever je na 24 sata, jug na 12. Ako znamo da sunce u podne pokazuje jug, izlazi na istoku te zalazi na zapadu dovoljno je staviti sat na tlo u horizontalan položaj, zakrenuti ga tako da kazaljka bude usmjerena prema suncu te po tome jednostavno očitati strane svijeta.

montblanc 1858 automatic 24h 1
Montblanc 1858 Automatic 24H

Glavni su smjerovi orijentacije istaknuti crvenim slovima, a gradacija je po pet stupnjeva. Zanimljivo je da su iscrtani meridijani, njih 24 te silueta sjeverne hemisfere lagano presvučeni SuperLumiNova premazom pa izgledaju sjajno noću u kombinaciji sa svjetlećih 24 indeksa sati i velikom kazaljkom. Kućište je promjera 42 mm, čelično s lunetom od bronce koja doprinosi vintage izgledu. Remen je Nato, crni, a sa stražnje strane vidljiv je ugravirani natpis “Spirit of Mountain Exploration”.

montblanc heritage line
Montblanc Heritage Line

Montblanc Heritage Manufacture Pulsograph Limited Edition 100

Sat za doktore, kako je prozvan među kolekcionarima, Montblanc Heritage Manufacture Pulsograph Limited Edition 100 sam je vrh ponude ovoga brenda. Ovogodišnje limitirano izdanje dolazi u ediciji od svega 100 komada, a glavna mu je specifičnost skala po obodu brojčanika pomoću koje lako možete izmjeriti broj otkucaja srca u minuti. Novi je model u zlatnom kućištu promjera 40 mm te je opremljen kalibrom MB M13.21. Tamno smeđi brojčanik ima arapskim brojkama označeno 12 i 6 sati, ostalo su točkasti indeksi. Četvrtine minute označene su crveni brojkama, a nekad su se referirale na trajanje telefonskog poziva. Straga je mehanizam vidljiv kroz safirno staklo čime je naglašena kvaliteta finalne izrade. Remen je kožni Sfumato krokodilski uklopljen u vintage priču.

montblanc heritage manufacture pulsograph limited edition 100 min
Montblanc Heritage Manufacture Pulsograph Limited Edition 100

Montblanc 1858 Geosphere

Poznati Montblanc model 1858 Geosphere ove je godine dobio izvedbu u titaniju gradacije 5 uparenu s ledeno plavim licem sata. Plava prema vanjskim rubovima tamni. Sat je posvećen planinarskom izazovu znanom kao Seven Summit Radi se o sedam vrhova na sedam kontinenata koji su ultimativni izazov za osvajanje svakom ozbiljnom alpinisti. Do danas je oko 500 planinara uspjelo ostvariti taj izazov. Svih sedam vrhova označeno je točkama na globusima smještenim na licu sata, a straga je uz siluetu Mont Blana vidljiv i kompas te dva štapa za led.

montblanc 1858 geosphere 1 min
Montblanc 1858 Geosphere

Promjer kućišta iznosi 42 mm, luneta je čelična s keramičkim prstenom na kojem su unesene strane svijeta. Sjeverna je hemisfera smještena na 12 sati, južna na 6 te preko njih očitavamo svjetska vremena. na 9 sati je dodatni sat za drugu vremensku zonu. Sjeverna hemisfera rotira u smjeru suprotnom od kazaljki na satu dok južna ide u istom smjeru kao kazaljke na satu. Prsten oko njih predstavlja fiksnu 24 satnu skalu s podjelom na noć i dan.

montblanc 1858 geosphere 2
Istaknuti elementi brojčanika Montblanc 1858 Geosphere pregledni su noću

Montblanc 1858 Split Second Chronograph Limited Edition 100

Reinterpretacija povijesnog Minerva vojnog kronografa s jednim potisnikom i kalibrom 17/29 iz 1930. dolazi u limitiranoj ediciji od 100 komada. Montblanc je ovogodišnji model ukrasio plavim licem od emajla, a retro dizajn brojčanika prepoznatljiv je po tahimetarskoj skali u sredini brojčanika te telemetrijskoj skali na njegovom vanjskom obodu. Kućište promjera 44 mm izrađeno je od titanija gradacije 5. Posebna pažnja posvećena je brojčaniku koji je izrađen od zlata i ukrašen je plavim grand feu emajlom, koji omogućava autentičnu sjajnu estetiku. Emajliranje grand feua metodom jedan je od najstarijih i najcjenjenijih postupaka pri izradi satova, a rezultira intenzivnim nijansama i postizanjem suptilne, a opet čarobne dubine. Ovaj postupak zahtijeva znanje, spretnost, vještinu i strast jer se delikatna operacija emajliranja obavlja u nekoliko koraka i pri temperaturama od 800° C.

montblanc 1858 split second chronograph limited edition 100 min
Montblanc 1858 Split Second Chronograph Limited Edition 100

Montblanc 1858 Split Second Chronograph ima telemetarsku skalu koja se nekad koristila za izračun udaljenosti pojava koje se vide i čuju. Tako bi u trenutku sijevanja uključili štopericu te je zaustavili kada bi čuli zvuk grmljavine. Telemetarska bi skala tada pokazala udaljenost u kilometrima od mjesta udara groma. kalibracija se bazira na brzini zvuka koju on postiže u zraku (340 m/s).

Montblanc Heritage Automatic

Montblanc Heritage Automatic dolazi u kućištu od 18 K žutog zlata kombiniranog s potpuno novim, lakiranim brojčanikom u zelenu boju svima znanu kao British-racing-green. Promjer mu je 40 mm, a mehanizam kalibar  MB 24.27,, automatik s 42 sata rezerve snage. Žuto zlato prisutno je i u detaljima brojčanika poput brojki, indeksa i kazaljki. Kožni remen Sfumato izrađen je u manufakturi Pelletteria iz Firence.

montblanc heritage automatic min
Montblanc Heritage Automatic

Montblanc Star Legacy Chronograph Day Date

Novi Montblanc Star Legacy Chronograph Day&Date smješten je u čelično kućište promjera 43 mm. Radi se o klasičnom modelu opremljenom kalibrom MB 25.07. Kronograf ima 48 sati rezerve snage, a na tri sata smješteni su indikatori dana i datuma. Sati su označeni rimskim brojkama, a remen kožni Sfumato. Dvije su izvedbe sata, u sivom i svjetlo smeđem tonu.

montblanc star legacy chronograph day date images 1 min
Montblanc Star Legacy Chronograph Day Date
montblanc star legacy day date 43mm
Montblanc Star Legacy Chronograph Day Date

Facebook

Društvene mreže