Zenith Chronomaster Revival Manufacture Edition

Tekst: Igor Sertić
Fotografije: Zenith

Posljednji u nizu oživljenih Zenith modela baziran je na prototipu brojčanika izrađenom za stari El Primero A386

Novi stari Zenith na prvu izgleda poput reizdanja ikone iz 1969. što i nije daleko od istine, no pogledom na lice sata uočit će se razlike koje na originalnom modelu nismo vidjeli. Naime među brojnim dijelovima iz riznice Zenithove manufakture pronađeni su osim alata i razni dijelovi korišteni za izradu prototipa slavnog kronografa. U Zenithu su za kraj predstavljanja modela iz Revival kolekcije odabrali brojčanik koji do sada još nije vidio svjetlo dana.

zenith

Novi Zenith Chronomaster Revival Manufacture Edition će za razliku od prethodnika biti ipak dostupniji jer mu je kućište od nehrđajućeg čelika promjera 38 mm. A386 dobio je tako još jedno jubilarno izdanje kojim se završava cjelogodišnje obilježavanje prvih 50 godina El Primero kronografa. Za razliku od originalnog i dobro znanog izdanja kronografa s trobojnim podbrojčanicima u srebrnoj, sivoj i plavoj boji, na ovom se modelu Zenith poigrao s tri nijanse plave.

Zenith Chronomaster Revival Manufacture Edtion Front
Tri nijanse plave El Primero kronografa nakon više od pola stoljeća ugledale su svjetlo dana

Radi se o jednoj od izvedbi brojčanika koja je korištena prilikom razvoja modela i bila opcija za serijsku proizvodnju, no ostala je na razini prototipa. Sačuvana, dočekala je svoj trenutak slave reizdanjem pod referencom 03.Z386.400/60.C843. Edicija nije limitirana, no ekskluzivnost se krije u činjenici da će ga moći kupiti samo posjetitelji Zenithove tvornice. S obzirom na stanje s koronavirusom narudžbe su moguće i preko weba, a isporuka po posjeti nakon karantene.

Zenith Chronomaster Revival Manufacture Edtion am Arm
Zenith Chronomaster Revival Manufacture Edition ref. 03.Z386.400/60.C843

A svega ovog možda ne bi niti bilo da se Charles Vermot nije oglušio na odluku vodstva tvrtke, tada u vlasništvu Zenith Radio Corporation iz SAD-a. Odluka je bila da se u potpunosti odbaci izrada mehaničkih satova te posveti kvarcnim modelima koji su po njima bili jedini isplativi. Vermot je potajno sakrio svu opremu i alat potreban za proizvodnju kronografskih mehanizama iza zapečaćenog zida u potkrovlju tvornice gdje su ponovno aktivirani sredinom 80.-tih prošlog stoljeća.

Zenith Chronomaster Revival Manufacture Edtion Verpackung
Originalno pakiranje uključuje i strip posvećenu najpopularnijem Zenith satu i Cherles Vermontu

Poput originala, prozor od datuma je smješten na 4:30 sati, kazaljke sati i minuta su bijele s crnim umetkom, a centralna kazaljka kronografa je crvena. Brojčanik je bijeli, lakirani s crnim kontrastnim elementima. Lice krase povijesni logo i fontovi identični izvorniku. Zenith Chronomaster Revival Manufacture Edition dolazi na kožnom krokodilskom remenu. Mehanizam je El Primero, Calibre 400. Radi na 36.000 otkucaja na sat, mjeri 1/10 sekunde i osigurava 50 sati rezerve snage. Sat će se isporučivati u originalnom pakiranju koje oponaša knjigu koja se može prikazati na polici, a sadržavat će i strip o Charlesu Vermotu. Cijena će biti 8.900 CHF.

ZENITH 03.Z386.400 60.C843