Žive boje U-Boatove tamne strane mjeseca stigle i u Hrvatsku

U butike riječke Dicte i u njihovu online trgovinu stigla je i svježa U-Boatova kolekcija Darkmoon, i to nimalo “dark”, jer je osim s crnim dostupna i u izvedbama s crveno-crnim, crvenim, smeđim, plavim i, dakako, danas turbopopularnim zelenim licem…

Tekst: Dora Kaloci Fotografije: U-Boat

Nije se lako danas snaći u novim satovima koji svako malo pristižu u Dictine “zemaljske” dućane i njihovu golemi web shop, no novu kolekciju satova s potpisom Itala Fontane doista je teško ne zamijetiti. Riječ je ovaj put o kolekciji koju je maštoviti Italo nazvao Darkmoon,

U-Boat Darkmoon reklama s referencom 8700

Kolekcije je zapravo na neki način tek osvježeno izdanje krajem 2018. godine lansirane kolekcije Capsoil, koja je tad premijerno na svjetsku urarsku scenu donijela U-Boatovu vlastitu tehnologiju “oil immersion”, koja podrazumijeva da su i brojčanik i satni mehanizam u potpunosti uronjeni u uljnu kupku u kojoj se ističe mjehurić zraka koji slobodno pluta po brojčaniku. Taj “zračni balon” našao se tu zbog nužnosti kompenzacije volumena ulja koja se događa uslijed promjena temperature, što je bila vrlo originalna novost (jer su dotad jedini satovi utopljeni u ulje – daleko skuplji Sinnovi i Ressenceovi mehanički automatici – u tu svrhu koristili fleksibilne elemente konstrukcije). O Capsoil satovima smo, zapravo, već opširnije pisali na ovom portalu, odnosno lani smo osnovnu izvedbu Capsoila čak i osobno testirali (i pohvalili) u našoj rubrici Nosili smo (u tekstu Toskanska avangarda s uljem i mjehurićem zraka u brojčaniku).

U-Boat Darkmoon referenca 8466/A

Danas, gotovo točno godinu dana od tog testa pred sobom u kolekciji koja imenom priziva tamnu stranu mjeseca gledamo na neki način dizajnerski blago pojednostavljenu verziju kolekcije Capsoila, ovaj puta s novim veličinama i izgledom brojčanika te novom paletom boja, i to u zbilja puno varijacija. Prema riječima U-Boata, nova kolekcija dizajnirana je da podigne naše emocije, stimulira naš svakodnevni život i ohrabri nas korištenjem naših omiljenih boja i tonova. A kad kažemo da ima zbilja puno varijacija, ne šalimo se. Nova linija se, naime, može pohvaliti s ukupno 15 novih modela, 13 s kućištem promjera 44 mm i dva s kućištem promjera 38 mm. U ponudi je šest osnovnih boja brojčanika – skroz crnim s bež indeksima i kazaljka, skroz crnim sa žarko crvenim indeksima i kazaljkama te u brojčanicima u crvenoj, smeđoj, plavoj i, dakako, kako je bilo i za očekivati – u sad tako in zelenoj boji. Svaka  od tih šest izvedbi brojčanika stiže s dvije izvedbe kućišta – s “običnim” nehrđajućim čelikom 316L ili s istim tim čelikom na koji je nanesen crni DLC premaz (odnosno točnije rečeno – IPB premaz). Sve dosad pobrojane izvedbe uparene su s remenom od ultraotporne vulkanizirane guma u crnoj boji s reljefnim logotipom branda na sebi. No, ni to nije sve jer kolekcija donosi i dvije izvedbe kućišta sa 38 mm u promjeru, čeličnu i čeličnu s crnim DLC premazom, obje s posebnim (već sedmim) brojčanikom, koji osnovnu zelenu kombinira s duginim bojama, a obje su ujedno i jedine izvedbe u kolekciji koje imaju metalnu narukvicu. I na koncu, tu je i dodatna, 15. izvedba – model 8467/A s kućištem od nehrđajućeg čelika s DLC premazom u boji bronce koje je upareno sa smeđim kožnim remenom i crnim brojčanikom s bež indeksima i kazaljkama.

U-Boat Darkmoon kolekcija

Svi Darkmoon modeli imaju kupolasto staklo od safirnog kristala koje se preljeva po rubovima kućišta kod kojeg je izostala klasična luneta, zavrnute krunice smještene na lijevoj strani kućišta (na poziciji 9 sati), a na zatvorenom stražnjim dijelom kućišta sad se smjestio i posebni odjeljak kakav još nemaju ni ştandardni Capsoil satovi, a koji omogućuje brzu i jednostavnu zamjenu baterije. Brojčanici su jednostavni, samo s osnovne tri kazaljke, satnim indeksima i arapskim brojkama 4 i 8 te slovom U na poziciji 12 sati, koji su svi tretirani Super-LumiNova premazom. Sve ih pritom pokreće za njih posebno prilagođeni švicarski satni mehanizam, kalibar Ronda 712.3, čiji kvarcni kristal oscilira na frekvenciji od 32,768 Hz, kao i Capsoil satove, dok je vodootpornost tu nešto niža, deklarirana tek do 5 ATM.

U-Boat Darkmoon referenca 8467/A

Zanimljivo je i da su Darkmoon satovi cijenom povoljniji od Capsoila, odnosno da Darkmoon modeli s gumenim remenom i promjerom kućišta 44 milimetra stoje od 7.900 do 8.800 kuna, dok jedini model s kožnim remenom, “brončana” referenca 8467/A, stoji 9.600 kuna. Izvedbe s promjerom kućišta od 38 milimetara još nisu stigle u Hrvatsku, a kompletna kod nas dostupna ponuda može se pogledati u Dictininim dućanima i u njihovom web shopu na linku U-Boat Darkmoon, a isti shop nudi i sve tri aktualne izvedbe Capsoila – Solotempo 45 mm DLC referencu 8108/A koju smo nosili na našem testu te dvije kronografske verzije – sve vidljive na linku U-Boat Capsoil.

Facebook

Društvene mreže