Peter Speake dizajnirao Frederique Constant Slimline Perpetual Calendar Manufacture

Britanski proizvođač satova Peter Speake i švicarski proizvođač sa sjedištem u Ženevi Frederique Constant predstavljaju izniman sat u ediciji od svega 135 primjeraka

Tekst: Rene Kotruljević Fotografije: Frederique Constant

Poznata po vrlo profinjenom stilu, tankim dimenzijama i besramnom klasicizmu, kultna kolekcija Manufacture Frederique Constant proširena je novim odvažnim članom. Udružene snage Frederique Constanta i britanskog proizvođača satova Petera Speakea rezultirale su ovom vrlo osebujnom urom ograničene edicije od 135 primjeraka sa snažnim stilskim pristupom koji je sve samo ne uobičajen. Impozantna osobnost ovog djela privući će kolekcionare koji traže vječnu kalendarsku komplikaciju s razlikom. Smješten u čelično kućište promjera 42 milimetra, ovaj vječni kalendar pridružuje se kolekciji Manufacture, gdje nudi suptilnu ravnotežu između stila i tehničke sposobnosti.

2024 Frederique Constant Slimline Perpetual Calendar Manufacture Peter Speake Front SD
Mehanizam u središtu pozornosti – Frederique Constant Slimline Perpetual Calendar Manufacture Peter Speake

Razotkrivanje vječnog kalendara

Najkraći opis koji sažima Slimline Perpetual Calendar Manufacture čiji dizajn potpisuje Peter Speake je “otvoreni rad”. Britanski proizvođač satova unio je eteričan, suvremen dodir u Frederique Constant. Čvrste površine su odrezane kako bi se otkrilo najdublje djelovanje mehanizma. Svi su zasloni skeletizirani, kao i kazaljke, otkrivajući mehanički balet kalibra FC-775 u punom sjaju; sekundna kazaljka je u potpunosti ukinuta kako bi se očuvao asertivno funkcionalni etos. Sat usvaja isti minimalistički pristup kada je riječ o bojama: korištene su samo dvije, bijela i mat antracit siva – kombinacija koja nudi savršeni kontrast – plus mrlja crvene na kraju tri od pet kazaljki kako bi se dodao završni dodir jasnoći povezanog čitanja. Suzdržani, suvremeni pristup koji je odabrao Peter Speake, neovisni urar diskretnih, osobnih dizajna koji su dokazali svoju vrijednost u proteklih 25 godina njegove karijere.

2024 Frederique Constant Slimline Perpetual Calendar Manufacture Peter Speake Detail HD

Mehanizam, u međuvremenu, nosi sva obilježja Frederique Constant Manufacture. Svaka se komponenta može pohvaliti vlastitom obrubljenom završnom obradom; zupčanici vječnog kalendara imaju kružni satenski završetak i plave vijke u najboljoj tradiciji finog ženevskog urarstva. Prozirna stražnja strana kućišta otkriva ažurni oscilirajući uteg karakterističan za mehanizme Maison’s Manufacture uz 38 sati rezerve snage. U rijetkom potezu za Frederiquea Constanta, rotor je također obojen u plavu boju, podsjećajući na plave vijke. Na svakom satu su ugravirane riječi ‘Limited Edition 135 pieces’; svaki dolazi na sivom najlonskom remenu s odgovarajućim prošivom.

Uzor čitljivosti

Poput tourbillona, vječni kalendar jedna je od krunskih komplikacija u izradi satova, omogućujući nositeljima da očitaju sve kalendarske informacije jednim pogledom i udovoljavaju povijesnim hirovima gregorijanskog sustava. Dapače, nije potrebna ručna korekcija za veljaču koja, jednom u četiri godine, ima 29, a ne 28 dana kao inače jer je prijestupna godina. Dizajn brojčanika s vječnim kalendarom kritičan je s obzirom na to koliko indikacija treba prikazati. Mora biti i čitljiv i funkcionalan, a Manufacture Perpetual Calendar Frederique Constant postiže upravo to. Dan i datum – dvije najvažnije informacije koje su potrebne na dnevnoj bazi – prikazani su duž vodoravne osi brojčanika tim redoslijedom, kako bi se mogli čitati na jednostavan i intuitivan način, slijeva nadesno. Dodatne informacije prikazane su duž okomite osi: mjesec na 12 sati i mjesečeva faza na 6 sati.

2024 Frederique Constant Slimline Perpetual Calendar Manufacture Peter Speake Back SD

Ostaje samo događaj koji utječe na nositelja samo jednom u svake četiri godine 29. veljače: prisutnost prijestupne godine. Budući da ovaj detalj nije potreban za svakodnevnu upotrebu, prebačen je na prikaz mjeseca na 12 sati. Ovdje se može intuitivno smjestiti zajedno s veljačom, mjesecom na koji utječu prijestupne godine. Diskretna crvena točka pojavljuje se za dotični mjesec kada godina ima 366 dana; u svim drugim slučajevima, prozor ostaje bijel. Cijena Frederique Constant Slimline Perpetual Calendar Manufacture Peter Speake iznosi 12.995 eura. Ostatak Frederique Constant kolekcije provjerite na Dicta stranicama.

Facebook

Društvene mreže