Godina Zmaja i satovi koji je slave

S proslavom kineske Nove godine 10. veljače koja označava službeni početak Godine zmaja, nekoliko marki satova iskoristilo je priliku za stvaranje ograničenih posebnih izdanja

Tekst: Rene Kotruljević Fotografije: Press

Rastom važnosti kineskog tržišta posljednjih godina došlo je i do povećanja broja urarskih brendova koji proizvode spektakularne i doista ograničene modele koji slave okretanje lunarne nove godine. Dana 10. veljače, lunarni kalendar se pomaknuo u novo poglavlje, pozdravljajući godinu zmaja. Dok horoskopski znak dolazi u središte pozornosti svakih 12 godina, njegov povezani element napravi puni krug tek svakih šest desetljeća. Godina Zmaja je peta životinja od 12 u kineskom kalendaru zodijaka. Zmaj je dobro poznata maskota. Kroz kinesku povijest, zmaj je predstavljao sreću, pravdu, prosperitet i snagu. Sada, s proslavom kineske Nove godine 10. veljače koja označava službeni početak Godine zmaja, predstavljamo nekoliko satova, ograničenih posebnih izdanja posvećenih upravo tome. Neki od njih odlučuju se za zapanjujuće bordo tonove, koji podsjećaju na blistave crvene nijanse koje se koriste u slavljima i povezuju se sa zmajem koji bljuje vatru.

Blancpain Villeret Traditional Chinese Calendar “Year of the Dragon”

Godina zmaja označava novi ciklus kineskih zodijaka za Blancpain. Prije otprilike 12 godina, Maison je predstavio Villeret Traditional Chinese Calendar, nevjerojatan sat koji je sadržavao i kineski i gregorijanski kalendar, zajedno s komplikacijom mjesečevih mijena. Kako bi obilježili ovu prekretnicu, Blancpain je odlučio ažurirati model s novom paletom i dizajnom.

Blancpain Villeret Traditional Chinese Calendar green dial featured image
Blancpain Villeret Traditional Chinese Calendar “Year of the Dragon”

Prijašnja izdanja predstavljena su u platinastom kućištu izrađenom od jasno bijelog Grand Feu emajliranog brojčanika, a na vrhu je rubinska kabochon kruna. Sada, novi dizajn ima tamnozeleni brojčanik obložen 18-karatnim poliranim crvenim zlatom, dok njegova kruna dolazi s reljefnim natpisom. Boja brojčanika također je prikladan izbor koji suptilno naginje ovogodišnjem elementu zodijaka, drvu. Ograničen na ediciju od 50 primjeraka, sat ima cijenu od 73.000 EUR.

Blancpain Villeret Traditional Chinese Calendar green dial case back

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Dragon

U godini zmaja, Jaeger-LeCoultre pozdravlja svoj drugi sat Reverso Tribute u duhu lunarne Nove godine. Slično kao model 2022. za Godinu tigra, najnovija iteracija ima delikatno ugraviran prikaz kineskog zmaja. Sada uparen sa zlatnim oblacima, veličanstveni motiv zmaja također služi kao počast zanatskoj izradi. Čak je i za majstore gravere u ateljeu Manufacture Métiers Rares ukupno 80 sati bilo posvećeno ručnom graviranju ovogodišnje horoskopske životinje.

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Dragon
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Dragon

Odjeven u Reversovo amblematično kućište inspirirano Art Deco razdobljem, nova referenca dolazi u izradi od 18k ružičastog zlata sa sjajno ugraviranim zmajem koji je postavljen na elegantnoj emajliranoj pozadini. Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Dragon nudi elegantan i skroman način odavanja počasti lunarnoj Novoj godini. Dostupno samo po narudžbi, cijena 100.000 EUR.

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Dragon

IWC Portugieser Chronograph Year of the Dragon

Dok IWC-ov Portugieser Chronograph Year of the Dragon nudi manje očigledan način predstavljanja životinje zodijaka 2024., ponosno nosi povoljnu paletu boja koja je usko povezana s Lunarnom novom godinom. Simbolizirajući sreću, bogatstvo i dugovječnost, uobičajeno grimizno crveno i svijetlo žuto zlato ukusno su reinterpretirani na brojčaniku kao bogata tamnocrvena i zlatna boja meda.

IWC Portugieser Chronograph Year of the Dragon
IWC Portugieser Chronograph Year of the Dragon

Da biste upoznali zmaja, ljubazno preokrenite sat. Pružajući upečatljiv kontrast konstrukciji od nehrđajućeg čelika, zmaj se pojavljuje kao ručno ugraviran na pozlaćenom rotoru, omogućujući djelomičnu vidljivost mehanizma 69355. Uz crni remen od teleće kože, sat dolazi i s teksturiranim bordo crvenim gumenim remenom za one koji žele doista pokazati svoje blagdansko raspoloženje. IWC Portugieser Chronograph Year of the Dragon je ograničeno izdanje od 1.000 primjeraka maloprodajne cijene od 10.100 EUR.

iwc dragon 2

Piaget Polo Emperador Dragon

Piagetov Polo Emperador Dragon nepogrešivo je draguljarski sat koji preuzima izazov s dodirom slikara. Iznimno ograničeno izdanje sa samo 8 primjeraka, sat presvučen ružičastim zlatom sa zvjezdicama i zmajem ugraviranim zlatom koji se vrti oko letećeg tourbillona i rotora brojčanika. Majstorsko utjelovljenje Haute Horologerie i Haute Joaillerie, zmaj je postavljen naspram svjetlucavog gradijenta koji nalikuje nebu sastavljen od safira i dijamanata koji su zasniježeni.

Piaget Polo Emperador Dragon
Piaget Polo Emperador Dragon

Ova čudesna scenografija ne živi samo na brojčaniku, već je proširena na okvir, kućište sata i integrirane ušice za praktički besprijekoran dizajn. Cijena na upit.

Longines Flagship Heritage Year of the Dragon

Longines Flagship Heritage Moon Phase za Godinu zmaja ima veličanstven gradijentni brojčanik. Longines ne naziva izričito boju “bordo”, ali intenzivno sjenčanje brojčanika, sa svjetlijim središtem i tamnijim rubom, dočarava nijanse čaše crnog vina ili obojenog vinskog lišća na jesenskom suncu vinograda u Francuskoj. Ova ekspresivna igra svjetla pruža izvanrednu pozornicu za klasični dizajn linije Flagship Heritage s dvanaest pozlaćenih satnih oznaka. Učinak je dodatno pojačan blago kupolastim oblikom. Kao što naziv sugerira, indikacija mjesečeve mijene zauzima središnje mjesto, sa zlatnim mjesecom popraćenim zvijezdama na plavoj pozadini. Indikacija također uključuje datum.

Longines Flagship Heritage Year of the Dragon
Longines Flagship Heritage Year of the Dragon

U pravom stilu Flagship Heritagea koji je prvi put predstavljen 1950-ih, kućište od nehrđajućeg čelika ima promjer od 38,5 mm. Sat pokreće Longines kalibar L899.5, koji je opremljen silikonskom balansnom oprugom za poboljšanje otpornosti na magnetska polja, čime se nudi iznimna preciznost. Mehanizam se može pohvaliti rezervom snage do 72 sata. Marka krilatog pješčanog sata pozvala je Zinana Lama, kineskog umjetnika u usponu, da izradi ekskluzivni amblem za stražnju stranu kućišta. Prikazuje zmaja, prikazanog s visoko podignutom glavom i spremnim za let.

longines dragon 2

Longines Flagship Heritage Year of the Dragon je prvi sat posvećen azijskom znaku zodijaka i ograničen na 888 primjeraka po cijeni od 3.250 EUR.

Bell & Ross BR 05 Artline Dragon

Bell & Ross je posljednji proizvođač koji je predstavio prigodni sat, BR 05 Artline Dragon. Ograničen na samo 99 primjeraka, usvaja grafičke kodove povezane s umjetnošću tetoviranja. Usmjeravajući povijesnu kulturnu i duhovnu referencu zmaja, kućište i narukvica, uključujući karike, sadrže prirodne elemente, poput sunca i mjeseca, kao i reference na floru i faunu. Ovo detaljno umjetničko djelo postignuto je tehnikom laserskog graviranja. Bell & Ross je posebno ponosan na narukvicu jer svaka karika zahtijeva individualno graviranje kako bi odgovarala uzorku. Brojčanik, koji prikazuje lice, također je zadivljujući, jer čak i kazaljke doprinose slici, s crnim lakiranim koji predstavlja brkove zmaja.

BR05 Artline Dragon NM 3000x2249

Sat pokreće automatski kalibar BR.CAL-321, temeljen na modelu Sellita SW300, koji osigurava značajnu rezervu snage od 54 sata. Oživljava kroz stražnju stranu kućišta od safira. Mehanizam je smješten u kućište od nehrđajućeg čelika promjera 40 mm, s prepoznatljivim četvrtastim oblikom kolekcije sa zaobljenim uglovima i četiri vijka na okviru, karakterističnim za Bell & Ross. Debljina mu iznosi 10,3 mm i vodootporan je do 100 metara. Cijena Bell & Ross BR 05 Artline Dragon je 8.000 EUR.

BR05 Artline Dragon 1 1880x3367
Bell & Ross BR 05 Artline Dragon

Facebook

Društvene mreže