HUBLOT OBILJEŽIO 40. ROĐENDAN CLASSIC FUSIONA

Tekst: Igor Sertić
Video: Hublot

Četiri su desetljeća prošla od kada je Hublot na mala vrata unio revoluciju kombiniranja dragocjenih materijala s gumom. Limitirana edicija Classic Fusiona XL slavi obljetnicu

Danas kada čak i konzervativni Rolex spaja zlatna kućišta s gumenim remenom ne vidimo ništa čudno u tome. No spojiti nespojivo, kućište od plemenitog materijala staviti na gumeni remen prije 40 godina bilo je i više nego avangardni potez. Ipak potez je to koji je izdignuo Hublot iz monotonije te lansirao u svijet luksuza u kojem će uslijediti modeli naprednih tehnologija u kombinaciji s neviđenim dizajnom, bojama i materijalima. Do tada su gumeni remeni bili namijenjeni isključivo jeftinim satovima. Od tada je Hublot postao nezaobilazno urarsko ime u svijetu nogometaša, menagera, mega zvijezda, slavnih, znanih i neznanih, a brojne limitirane edicije nametale su se u korištenju egzotičnih materijala kombiniranih s dizajnerskim rješenjima renomiranih umjetnika. Sve u svemu, Hublot je postalo vrlo prepoznatljivo ime u svijetu luksuza. Slaveći vlastitu umjetnost spajanja (“art of fusion”) Hublot se vratio jednostavnim formama kroz obljetnički trio koji čine novu Classic Fusion XL kolekciju povodom prvih 40 godina brenda. Uz osnovni model u 18k žutom zlatu tu su još dvije izvedbe, titanij i crna keramika. Osim toga odustalo se od kvarcnog mehanizma koji je krasio inicijalni model. Tu je sad u sva tri modela HUB1112 mehanički kalibar baziran na SW300-1, no dorađen u Hublotu.
Carlo Crocco, talijanski dizajner osmislio je izgled tada nekonvencionalnog sata, a koliko je bio uspješan potvrđuje i atraktivnost današnjih obljetničkih modela. Inače, naziv Hublot na francuskom označava brodski prozor koji je bio inspiracija pri kreiranju sata. Lice sata je maksimalno pojednostavljeno. Hublot natpis te logo na 12 sati uz prozor datuma na 3 sata jedini su elementi minimalističkog brojčanika u crnoj boji. Kućište je promjera 45 mm te vodonepropusno do 100 m. Edicije su limitirane pa tako zlatna dolazi u 100 primjerka dok titanij i cna keramika u 200 primjerka. Od funkcija tu su sati, minute, sekunde i datum. Poklopac kućišta istaknutim je vijcima učvršćen na kućište, a po sredini je safirno staklo kroz koje se vidi mehanizam. Hublot Classic Fusion XL kolekcija evolucija je modela predstavljenog prije 40 godina. Njegova pojava razbila je poimanje švicarskog sata kao konzervativnog proizvoda, a avangardni pristup privukao je brojne nove ljubitelje satova.

Presage PAH SPB045J1 Square