Na aukciji Omega Speedmaster “Moonwatch” nošena u svemiru

Omega Speedmaster Professional, serijskog broja 4826777, nošena na ruci ruskog astronauta Nikolaja Budarina dok je bio u svemiru ponuđena na aukciji!

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: RR Auctions

RR Auction ponudila je pravi kolekcionarski raritet. Speedmaster Professional “Moonwatch” koji je za stvarno i bio u svemiru i to tijekom zajedničke američko ruske misije STS-71/TM-21 1995. Budarin je Omegu imao na ruci tijekom svemirskih šetnji te je iskusila vakuum svemira u trajanju od 14 sati.

Nikolai Budarins Omega Speedmaster Professional Watch 1
Ultra rijedak primjerak Speedmastera Professional “Moon Watch” koji je stvarno bio u svemiru

Nikolaj Budarinova Omega Speedmaster ima pleksi zaštitu lica, bijele indekse, tahimetarsku skalu, antimagnetsku zaštitu te kućni kalibar 861. Crni kožni remen je originalan star 25 godina. Pozadina sata ima čelični poklopac i natpis “Flight-Qualified by NASA For All Manned Space Missions / The First Watch Worn on the Moon.” Tijekom misije Budarin je nosio sat na sve tri radne zadaće koje su uključivale dvije šetnje svemirom i spajanje Space Shuttla sa stanicom Mir. Ukupno je proveo 14 sati u vakuumu svemira.

Nikolai Budarins Omega Speedmaster Professional Watch 2
Budarinova je Omega bila nošena tijekom američko ruske misije STS-71/TM-21, 1995.

Sat izlazi na online aukciji RR Auctionsa 9. travnja, a licitacija završava 16. travnja. Očekivana krajnja cijena iznosit će više od 50.000 eura. Omega Speedmaster je službeni sat astronauta od 1962. kada je NASA certificirala isti nakon zahtjevnih testiranja. Zbog toga i nadimak Moonwatch.

Facebook

Društvene mreže