Richard Mille predstavio RM 65-01, ultimativni automatski kronograf

Richard Mille postavlja ljestvice vrlo visoko i rijetki ih mogu dosegnuti. Posljednji model je RM 65-01, automatski kronograf s više od 600 dijelova te “split-second” funkcijom nastavlja tradiciju pomicanja granica

Tekst: Josip Cerovec Fotografije: Richard Mille

Pet je godina bilo posvećeno razvoju novog Richard Mille modela, RM 65-01 Automatic Split Seconds Chronograph. Jedan je to od najsloženijih ručnih satova koji je izašao iz radionice Richarda Millea. Ima sve avangardne specifičnosti po kojima je ova manufaktura poznata. Malo remek djelo u kojem možete uživati svaki dan, ako možete odvojiti oko 300.000 eura za ručni sat.

Richard Mille RM 65 01 Automatic Split Seconds Chronograph 2 min
Richard Mille RM 65-01 Automatic Split Seconds Chronograph

Richard Mille RM 65-01 dostupan je u dvije izvedbe. Kod prave je kućište od Carbon TPT-a, a kod druge kombinacija zlata s Carbon TPT-om. Dizajnerski ovaj sat neće proći neopažen niti u jednoj situaciji. Zbog kombinacije hrabrih boja sat upada u oči, no sve one imaju svrhu. Richard Mille je koristio kodiranje u boji kako bi vlasnici mogli brzo prepoznati koji potiskivač aktivira određenu funkciju sata. Žuta označava vrijeme, a narančasta zaslon kronografa, dok je plava za funkciju djelića sekunde (split-seconds). Nadalje, zelena se odnosi na prikaz datuma, a crvena na mehanizam za navijanje.

Richard Mille RM 65 01 Automatic Split Seconds Chronograph 3 min

Komplicirani kronograf radi na frekvenciji od 5 Hz, a može mjeriti do 1/10 sekunde. karbon i titanij dobro se nose s udarcima, padovima, simulacijama starenja, vodonepropusnošću, pa čak i magnetskim smetnjama. Iako se radi o automatskom kronografu naviti ga se može i ručno, a posebnost mu je crveni potisnik na 8 sati preko kojeg se odradi brzo navijanje. Dovoljno ga je potisnuti 125 puta za rezervu snage od 60 sati.

Richard Mille RM 65 01 Automatic Split Seconds Chronograph 7 min

Potisnici kod ovog kronografa smješteni na 2 i 4 sata imaju klasične funkcije, start/stop i poništenje vremena. Na 10 sati je potisnik zadužen za aktiviranje “split seconds” funkcije, mjerenja drugog vremena i to je kraj sličnostima s običnim satovima. Potisnici kronografa su narančaste boje. Kruna krije nekoliko trikova. Ne izvlači se poput klasičnih već svoje funkcije izmjenjuje potiskivanjem središnjeg dijela pa tako birate navijanje, podešavanje datuma i točnog vremena.

Richard Mille RM 65 01 Automatic Split Seconds Chronograph 4 min

Brojčanik je u skeleton izvedbi sa žutim detaljima povezanim s pokazivanjem točnog vremena. Datum je smješten na 10:30, a retrogradni indikator trenutne funkcije krune na 4:30. Iskorišten je svaki dio slobodnog prostora na jedinstven način i sve nas asocira na trkače automobile, detalje naplataka, kočnica…

Richard Mille RM 65 01 Automatic Split Seconds Chronograph 5 min

Novi Richard Mille RM 65-01 Automatic Split Seconds Chronograph opremljen je modernim i kompliciranim mehanizmom oznake RMAC4. Razvijen je u suradnji s ekspertima za mehanizme iz Vaucher Manufacture Fleurier. Radi na visokoj frekvenciji od 5 Hz, a kućište ga štiti od vode do 50 m. Uparen je s integriranim gumenim remenom agresivnog dizajna s istaknutim otvorima za zrak. Richard Mille RM 65-01 Automatic Split Seconds Chronograph predstavlja jedno od tehnički najnaprednijih izdanja na tržištu sportskih satova i održava reputaciju brenda izgrađenu na inovativnosti, upotrebi egzotičnih materijala, složenim konstrukcijama i kompliciranim sportskom dizajnu.

Facebook

Društvene mreže