TAG Heuer Monaco proslavio 50. rođendan

Pola je stoljeća prošlo od predstavljanja avangardnog sportskog sata. Heuer Monaco bio je sve što klasični satovi nisu bili. Obljetnicu će TAG Heuer obilježiti novim limitiranim izvedbama, događanjima diljem svijeta i luksuznom monografijom

Tekst: Ante Barbarić Fotografije: TAG Heuer

Nekonvencionalan sat predstavljen je na dvije paralelne press konferencije, u Genevi i New Yorku, 3. ožujka 1969. godine. Kao i kod većine dizajnerskih ikona, Heuer Monaco podijelio je mišljenja, no entuzijazma i nije bilo previše. Svaki dizajnerski detalj tog sata bio je radikalan: metalik plavi brojčanik, crvene i svijetlo plave kazaljke, četvrtasto kućište te smještaj krunice na lijevu stranu.

1969_Original-Monaco-1133B-in-its-original-Box
1969. originalan Heuer Monaco ref. 1133B u originalnom pakiranju

Dotad su četvrtasta kućišta imali samo modeli za odijela, jer se nije mogla osigurati njihova vodonepropusnost.  Monaco je zbog svega toga postao vrlo prepoznatljiv sat s naprednom tehnologijom koja je uključivala i novi mehanizam, Caliber 11, prvi samonavijajući automatik, rezultat trogodišnje suradnje između Heuera, Breitlinga i Hamiltona. I sam čelnik Heuera u to vrijeme, Jack Heuer, nije bio prevelik fan dizajna novog modela, no smatrao je kako revolucionarni proizvod treba imati i izgled koji će privlačiti pozornost. Uspjeh nije bio trenutan, no nakon nekog vremena kolekcionari su ga počeli cijeniti.

1969_Advertising_Heuer-Timer-corp-ref.1133-Monaco
1969. oglas za Heuer Monaco ref. 1133, prvi vodootporni četvrtasti sat sa samonavijajućim mehanizmom

Jake veze s motosportom

Jack Heuer je bio uvjeren da je promocija putem motosporta pravi način podizanja popularnosti satovima, pa je tako bilo i s Monacom. Samo ime sat je dobio po legendarnoj Grand Prix utrci Formule 1 u Monacu, a TAG Heuer je i danas službeni sat muzeja Monaco Top Cars Collection te ima bliske odnose s Automobile Club de Monaco.

Krunica na lijevoj strani, plavo lice, crvene kazaljke. Šokantno za većinu ljubitelja sportskih satova

Od Le Mansa do Dark Lorda

Godine 1971. Monaco izlazi na filmska platna u suradnji sa Steve McQueenom u filmu Le Mans. Sredinom sedamdesetih Monaco je prošao osvježavanje. A kako je crna je boja bila vrlo popularna, tako su u zadnjoj godini prvog poglavlja Monacovog postojanja pocrnili i njegovo kućište i brojčanik. Zbilo se to na modelu koji je odmah dobio nadimak Dark Lord, a danas je rijetka zvjerka vrlo tražena među kolekcionarima.

1979. Monaco Dark Lord

Veličanstveni povratak

Heuer je postao TAG Heuer 1985., a u 1998. Monacova priča se nastavila reizdanjem inspiriranim originalnim modelom. Uspjeh je bio velik. TAG Heuer se upustio i u vode visokog urarstva (haute horlogerie) uporabom novih materijala, komplikacija i dizajna zadržavši tako i revolucionaran duh koji je Monaco i učinio kultnim satom.

2011., ulaznica u svijet visokog urarstva – Monaco V4

Knjiga o evoluciji Monaca

U čast 50. rođendana Monaka TAG Heuer je odlučio tiskati i monografiju Paradoxical Superstar u kojoj je dokumentirana povijest kultnog sata uz komentare eksperata, brojne nikad prije viđene fotografije te skice dizajna i mehanizama. Povijest Monaca od 1969. do danas opisao je renomirani britanski novinar Nicholas Foulkes, dok je poglavlje o tehničkim inovacijama koje su pridonijele uspjehu sata potpisao pisac i urarski stručnjak Gisbert Brunner.

Calibre 11, prvi samonavijajući automatik kao rezultat trogodišnje suradnje između Heuera, Breitlinga i Hamiltona
Calibre 11, prvi samonavijajući automatik kao rezultat trogodišnje suradnje između Heuera, Breitlinga i Hamiltona

U trećem poglavlju knjige povezanost Monaca i Steve McQueena opisao je slavni američki pisac, urednik i ljubitelj satova Michael Clerizo, a uvodnik knjige stiže iz pera monegaškog princa Albert II.

1971. prva filmska uloga Monaca na ruci legendarnog Steve McQueena u filmu o Le Mans
1971. prva filmska uloga Monaca – u filmu Le Mans, na zapešću Stevea McQueena

Facebook

Društvene mreže